Η πατρίδα δεν αντέχει (και) μια κρίση δημοκρατίας. Οι εξελίξεις δείχνουν ότι η χώρα βιώνει πρωτοφανή θεσμικό εκφυλισμό, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη Βουλή. «Βιώσαμε απαράδεκτες μεθοδεύσεις για πίεση δικαστικών. Παραπέμπουν σε παρακράτος ανομίας και όχι κράτος δικαίου».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μνημόνευσε την ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η Ενωση Δικαστικών και Εισαγγελέων. «Ποτέ στην ιστορία της μεταπολιτευτικής δημοκρατίας δεν έχει εκδοθεί τέτοια ανακοίνωση».
Επιτέθηκε στην Αυγή για τη δημοσιοποίηση του ονόματος του δικαστή.
Μίλησε για μια εξουσία που στέλνει σπίτι τους όσα στελέχη καταγγέλλουν διασπάθιση χρήματος, αναφερόμενος στη γενική γραμματέα του υπουργείου Εργασίας.
«Θα προστατεύσουμε το κύρος της Δικαιοσύνης και τη θεσμική της ανεξαρτησία», τόνισε. Η χθεσινή απόφαση του ΣτΕ δείχνει ότι θα κριθεί η ουσία του νόμου Παππά. «Είναι σημαντική απόφαση και επιβεβαιώνει τη θέση μας ότι δεν έπρεπε να προχωρήσει η διαδικασία του διαγωνισμού, πριν κριθεί ο νόμος στο ΣτΕ».
«Προειδοποιώ την κυβέρνηση να μη ρίχνει λάδι στη φωτιά και να κάνει ότι δεν καταλαβαίνει. Να αφήσει τη Δικαιοσύνη να πάρει απόφαση και να μην προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση που θα ρίχνει μαύρο στα κανάλια».
«Μη διανοηθείτε να φέρετε την πραξικοπηματική τροπολογία», τόνισε. «Το μαύρο δεν θα περάσει».
Το ΕΣΡ
Υποστηρίζουμε τις ισχυρές ανεξάρτητες αρχές, μακριά από παρεμβάσεις της εκτελεστικής εξουσίας. «Θέλουμε ισχυρές ανεξάρτητες αρχές, όχι μαριονέτες».
Συμφωνήσαμε στη συγκρότηση τεσσάρων ανεξάρτητων αρχών. Απαιτούμε την επιστροφή στο ΕΣΡ των συνταγματικά κατοχυρωμένων αρμοδιοτήτων. Όπως είπε η κυβέρνηση δεν ψάχνει συναίνεση. «Η στάση μας είναι ξεκάθαρη από την πρώτη στιγμή. Βάζουμε μία και μόνη προϋπόθεση: την ακύρωση του νόμου Παππά. Η σύνθεση του ΕΣΡ είναι μεταγενέστερο θέμα», τόνισε.
Αναμένουμε την τελική απόφαση του ΣτΕ. Αν κρίνει τον νόμο αντισυνταγματικό, θα πρέπει η κυβέρνηση να επιστρέψει τις αρμοδιότητες στην ανεξάρτητη αρχή και να καταργήσει τον αριθμό των αδειών.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τους πολίτες σε «δημοκρατική εγρήγορση» απέναντι σε μια «αυταρχική κυβέρνηση». Η κυβέρνηση δεν μπορεί να προσφέρει καλύτερη προοπτική, δεν μπορεί να διεκδικήσει αυτό που χρειάζεται η πατρίδα, όπως τη ρύθμιση χρέους.
Χρειάζεται αξιοπιστία και βούληση και η κυβέρνηση δεν τα έχει. Κανένας ανασχηματισμός δεν θα βγάλει την κυβέρνηση από τα αδιέξοδα, τόνισε και επανέλαβε το αίτημα για εκλογές.