Σε τροχιά deals αναμένεται ότι θα κινηθεί η αγορά και η οικονομία κατά τις εναπομείνασες 44 ημέρες μέχρι το τέλος ου χρόνου. Deals, τα οποία μπορεί να μην έχουν ευθέως χρηματιστηριακό ενδιαφέρον, αλλά κρίνονται σημαντικά προκειμένου να δοθεί το μήνυμα επανεκκίνησης της Ελληνικής οικονομίας, προσελκύοντας επενδύσεις και αλλάζοντας την ψυχολογία. Σύμφωνα με την αγορά, η πώληση της ΔΕΣΦΑ, η διάθεση του 5% του ΟΤΕ, η ολοκλήρωση της πώλησης των μετοχών του Ελληνικού, η επέκταση της παραχώρησης του Ελ. Βενιζέλος, η πώληση της Εγνατίας οδού και του Αεροδρομίου του Ηρακλείου είναι εγχειρήματα τα οποία βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και πιθανότατα θα ολοκληρωθούν άμεσα.
Η ουρά των επιχειρηματικών συμφωνιών όμως δεν εξαντλείται στις αποκρατικοποιήσεις. Υπάρχει και η κατηγορία των δύσκολων ή επισφαλών εγχειρημάτων που αφορά εταιρίες που έκαναν τον κύκλο τους και λόγω ειδικών συνθηκών βρέθηκαν εκτός αγοράς.
Εκτός από την αλυσίδα σούπερ μάρκετ «Μαρινόπουλος» που κατά τα φαινόμενα θα καταλήξει στο Σκλαβενίτη παρατηρείται κινητικότητα από χρηματοοικονομικά σχήματα αλλά και στρατηγικής φύσεως επενδυτές για εταιρίες όπως η Shelman, τα Κλωστήρια Ναούσης, στον Νηρέα ή τα ακίνητα της Βωβός.
Ο κατάλογος όσο θα περνάει ο καιρός θα μεγαλώνει καθώς οι τράπεζες θα κινηθούν πιο ενεργά προκειμένου να ανακτήσουν μέρος των προβλέψεων τους. οι επόμενες επιχειρηματικές συμφωνίες θα βασίζονται περισσότερο σε στοιχήματα αναδιάρθρωσης.
Από τον Ιούλιο και μετά πάντως,υπάρχει διαρκής ροή νέων είτε σε ώριμα πλάνα αποκρατικοποίησης είτε σε πωλήσεις που έχουν σαν στόχο την ενδυνάμωση της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών. Πολλές από τις συμφωνίες που ολοκληρώθηκαν ήταν σε προχωρημένο στάδιο ή είχαν φθάσει στο ημερολογιακό όριο που είχε τεθεί ως καταληκτικό για την επίτευξη τους. Χαρακτηριστικά:
Για τον ΑΔΜΗΕ, οι κινέζοι αγοραστές προσέφεραν 320 εκατ. ευρώ για το 24% της εταιρίας το οποίο στην αναγωγή του δίνει τίμημα για το 100% 1,33 δις ευρώ.
Για το 88,5% του Αστέρα Βουλιαγμένης το τίμημα διαμορφώθηκε σε 393,2 εκατ. ευρώ ή 444 εκατ. ευρώ για το 100%. Η Εθνική Τράπεζα θα πάρει από την συναλλαγή 298,8 εκατ. ευρώ ενισχύοντας τον βασικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας κατά 46 μονάδες βάσης, θα μειώσει αντίστοιχα την έκθεση της στον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA) της ΕΚΤ επιτυγχάνοντας προ φόρων εξοικονόμηση στα επιτοκιακά έσοδα της τάξης των 4,6 εκατ. ευρώ και τέλος θα εγγράψει και κεφαλαιακά κέρδη στο τέταρτο τρίμηνο κοντά στα 150 εκατ. ευρώ (πρό φόρων). Το Δημόσιο θα εισπράξει 94,4 εκατ. ευρώ ενώ οι επενδυτές της μειοψηφίας θα εισπράξουν τίμημα 5,47 ευρώ ανά μετοχή για όσες μετοχές Αστήρ διαθέτουν.
Τέλος, το κλείσιμο της πώλησης του 97,3% της Ιονικής Ξενοδοχειακής (σ.σ. διαχειρίζεταο το Hilton) που κατείχε η Alpha Βank δεν έφερε ιδιαίτερες αλλαγές στα εποπτικά κεφάλαια της εταιρίας. Οι αγοραστές (Temes και Dogus Group) θα καταβάλουν τίμημα 81 εκατ. ευρώ για τις μετοχές και μαζί με τον καθαρό δανεισμό της εταιρίας θα καταβάλουν συνολικά 142 εκατ. ευρώ.