Για πρώτη φορά, ο κοινοτικός επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί άφησε σήμερα ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα του ΑΕΠ μετά το 2018.
Απαντώντας σε ερώτηση, σχετική με την ενδεχόμενη μείωση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα, ο κοινοτικός επίτροπος δήλωσε ότι «μετά το 2018 δεν θα είμαστε εντός προγράμματος, οπότε πολλά μπορούν να αλλάξουν».
Λίγο αργότερα όμως, ο κ. Μοσκοβισί έσπευσε να περιορίσει τις προσδοκίες αποκλιμάκωσης των συνθηκών κρίσης που αρχίζουν να διαμορφώνονται εξαιτίας των διαφωνιών των δανειστών μεταξύ τους και αντανακλούν έντονα σε πολιτικές πιέσεις στην ελληνική κυβέρνηση, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και για τέταρτο μνημόνιο, αν δεν εφαρμοστεί το τρίτο μέχρι το τέλος.
Δεν εξετάζουμε το ενδεχόμενο τέταρτου προγράμματος, είμαστε στο τρίτο. Στόχος μας είναι να τελειώσουμε και να βγει η Ελλάδα από το μνημόνιο. Τα τρία μνημόνια είναι αρκετά, αλλά πρέπει να εφαρμοστεί ως το τέλος, είπε ο κ. Μοσκοβισί και πρόσθεσε: «Δεν μπορώ να αποκλείσω το ενδεχόμενο τέταρτου προγράμματος, αλλά σίγουρα δεν είναι αυτό που θέλουμε».
Σε αυτό το μήκος κύματος, ο κοινοτικός επίτροπος κάλεσε για μια ακόμη φορά την ελληνική κυβέρνηση να κλείσει όσο το δυνατόν ταχύτερα, ει δυνατόν ακόμα και μέσα στις επόμενες τρεις μέρες και σε κάθε περίπτωση πριν το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, τη δεύτερη αξιολόγηση.
Πρέπει να κλείσουμε εντός του 2016 συμφωνία για όλα, και για τη δεύτερη αξιολόγηση, και αναφορικά με το χρέος, είπε, βάζοντας όμως την προϋπόθεση, αυτή την εβδομάδα η ελληνική κυβέρνηση να επιτύχει staff level agreement με όλους τους εταίρους. Οπως είπε, είναι "αναγκαίο και εφικτό" ένα staff level agreement πριν το Eurogroup.
Ο χρησμός για εργασιακά
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα εργασιακά, που αποτελούν βασικό αγκάθι στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ο κ. Μοσκοβισί έδωσε έναν χρησμό. Είπε ότι χρειάζεται ευελιξία στην αγορά εργασίας, ώστε να μπορούν οι επιχειρήσεις να προσλαμβάνουν πιο εύκολα, αλλά και διαπραγματευτική ισχύς στην κοινωνία.
«Χρειάζεται ο συλλογικός διάλογος και οι συλλογικές διαπραγματεύσεις». Η τοποθέτηση αυτή έδωσε αφορμή για ερμηνείες προτροπής υπαναχώρησης της ελληνικής κυβέρνησης στο μέτωπο των ομαδικών απολύσεων, με ταυτόχρονη υπαναχώρηση των θεσμών στο μέτωπο των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Αρκετές φορές στην τοποθέτησή του ο κ. Μοσκοβισί τόνισε ότι θέλουμε μαζί μας το ΔΝΤ. «Είναι πολύ σημαντικός εταίρος», υπογράμμισε. Επεσήμανε όμως ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι ανησυχίες της Γερμανίας.
Τέλος, ο κ. Μοσκοβισί άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει κι άλλο Eurogroup σύντομα για την Ελλάδα. «Ενδεχομένως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου δεν θα είναι το τελευταίο». Ας δούμε αν η Ευρώπη θα κάνει τα μαγικά της για να συγκεραστούν όλες οι διαφορετικές προσεγγίσεις.