Σε κατάσταση κινδύνου θα βρεθεί το 27% των εμπορικών επιχειρήσεων εάν στο επόμενο διάστημα δεν αλλάξει η οικονομική κατάσταση της χώρας. Αυτό προκύπτει από τα συμπεράσματα της ετήσιας έκθεσης της ΕΣΕΕ, σύμφωνα με την οποία εάν τα οικονομικά αποτελέσματα του 2015 διατηρηθούν ή επιδεινωθούν το 2016, τότε 1 στις 5 Α.Ε. και ΕΠΕ κινδυνεύει το 2017 να βάλει λουκέτο.
Καλύτερη ωστόσο είναι η εικόνα για τις μικρές εμπορικές επιχειρήσεις, για τις οποίες ο άμεσος κίνδυνος ανέρχεται στο 11% των επιχειρήσεων. Σύμφωνα με την έρευνα, γενικότερα οι εμπορικές Α.Ε. και ΕΠΕ επέδειξαν σχετική ανθεκτικότητα στις έντονα αρνητικές συνθήκες που πάγωσαν την αγορά, ωστόσο δεν έμειναν αλώβητες. Κι αυτό διότι οι πωλήσεις υποχώρησαν κατά 1,8% το 2015 μετά την αύξηση που είχε καταγραφεί τον προηγούμενο χρόνο, ενώ σε επίπεδο καθαρών αποτελεσμάτων τα κέρδη προ φόρου περιορίστηκαν εκ νέου στο -42,4%. Η κερδοφορία επηρεάστηκε σημαντικά από τις υπέρογκες ζημίες πολύ μεγάλης εταιρίας του ελληνικού εμπορίου.
Την ίδια στιγμή το συνολικό χρέος των ελληνικών Α.Ε. και ΕΠΕ διευρύνθηκε κατά 3,2% το 2015, εξαιτίας κυρίως της αύξησης των βραχυπρόθεσμων τραπεζικών χρηματοδοτήσεων (5,2%).
Σύμφωνα με τον δείκτη Credit Risk Management, 6 στις 10 Α.Ε. και ΕΠΕ χαρακτηρίζονται πολύ υψηλού ρίσκου και 3 στις 10 σχετικά υψηλού ρίσκου.
Καλύτερη ωστόσο είναι η εικόνα για τις μικρές εμπορικές επιχειρήσεις, καθώς αυτές διασώζονται λόγω της μικρότερης έκθεσής τους στον τραπεζικό δανεισμό.
Γενικότερα, το 52,9% των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου δεν έχει καθόλου οφειλές, εν αντιθέσει με το 24% των επιχειρήσεων του χονδρικού εμπορίου. Επιπλέον, το 29% των επιχειρήσεων του λιανικού έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία, ενώ τα ποσοστά τους όσον αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία είναι 21% για τις επιχειρήσεις λιανικού και 30% για τις επιχειρήσεις χονδρικού εμπορίου αντίστοιχα.
Πάντως, οι επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου με οφειλές στα πιστωτικά ιδρύματα ανέρχονται στο 17%, ενώ του χονδρικού εμπορίου στο 22%.
Με βάση τα ευρήματα της έρευνας, το 52% των επιχειρήσεων χονδρικού εμπορίου δραστηριοποιούνται σε ιδιόκτητο ακίνητο με μέσο όρο εμβαδού 534 τ.μ., ενώ αντίστοιχα στο λιανικό εμπόριο τρεις στις 10 επιχειρήσεις έχουν ιδιόκτητο ακίνητο με μέσο όρο 108 τ.μ. Στο λιανικό εμπόριο η γεωγραφική προέλευση των προϊόντων είναι η εγχώρια αγορά (62,1%), ενώ σχεδόν παρόμοια με ποσοστό 58% παρουσιάστηκε η εικόνα του χονδρικού εμπορίου.
Τέλος, στο λιανικό εμπόριο το 86,1% των επιχειρήσεων δεν προχώρησε ούτε σε απολύσεις, ούτε σε προσλήψεις κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016, ενώ έξι στους 10 επιχειρηματίες λιανικής έλαβαν την επιχειρηματική απόφαση να διατηρήσουν αμετάβλητο το επίπεδο τιμών των προϊόντων κατά το ίδιο διάστημα του τρέχοντος έτους.