Αυστηρό μήνυμα σε όσους αμφισβητούν τη συνθήκη της Λωζάννης έστειλε το μεσημέρι από τα Χανιά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.
Κατά τη διάρκεια της αντιφώνησης του κατά το επίσημο γεύμα που του παρατέθηκε στη λέσχη αξιωματικών φρουράς Κρήτης ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι οποίοι αμφισβητούν τα σύνορα της χώρας μας αμφισβητεί και τα σύνορα της Ευρώπης επισημαίνοντας ότι η συνθήκη της Λωζάννης ισχύει στο ακέραιο και δεν αφήνει όπως είπε κανένα περιθώριο για γκρίζες ζώνες.
«Η συνθήκη της Λωζάννης του 1923 η οποία έκτοτε έως σήμερα και στο διηνεκές θα αποτελεί τη συνθήκη με βάση την οποία καθορίζονται τα σύνορα της Ελλάδας με την γειτονική Τουρκία.
Που βέβαια μέσα στην πορεία του χρόνου ακριβώς λόγω της δημιουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα σύνορα αυτά πλέον είναι και σύνορα της ΕΕ» είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που συνέχισε λέγοντας: «Παρατηρούμε τον τελευταίο καιρό προκλήσεις από τη γείτονα Τουρκία και από την ηγεσία της. Δεν έχει σημασία που οφείλονται αυτές οι προκλήσεις. Σημασία έχει ότι υπάρχει ότι γίνονται. Και σημασία έχει ότι εμείς δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε, ούτε να αποδίδουμε σε εσωτερική κατανάλωση της Τουρκίας, ούτε σε τάσεις λαϊκισμού των ηγετών της αυτές τις προκλήσεις.
Για μας οι προκλήσεις αυτές πρέπει να έχουν το χαρακτήρα που έχουν. Είναι προκλήσεις οι οποίες βάλουν ευθέως κατά του διεθνούς δικαίου. Εμείς στις προκλήσεις , δεν πρόκειται να απαντήσομε με προκλήσεις. Όμως απαντάμε με αποφασιστικότητα μια αποφασιστικότητα που σημαίνει ότι δεν πρόκειται να τις ανεχθούμε. Όποια μορφή και αν πάρουν. Για αυτό το λόγο δεν πρόκειται να αφήσομε τίποτα αναπάντητο. Εκτός από τις χθεσινές προκλήσεις, και τη σημερινή ακόμα, προερχόμενη από την πολιτική ηγεσία της Τουρκίας η οποία θέλει να αμφισβητήσει την ελληνικότητα των Ιμίων».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε ότι όποιος αμφισβητεί τη συνθήκη της Λωζάννης βάλει ευθέως κατά του διεθνούς δικαίου. «Λέμε λοιπόν κάτι το σαφές και το αυτονόητο. Η συνθήκη της Λωζάννης ισχύει στο ακέραιο. Η συνθήκη της Λωζάννης δεν αφήνει κανένα περιθώριο για γκρίζες ζώνες.
Είναι απολύτως σαφής. Καθορίζει τα πάντα σχετικά με τα σύνορα, τα πάντα σχετικά με το έδαφος, τα πάντα σχετικά με τα νησιά. Ένα ζήτημα μόνο υπάρχει με την Τουρκία το οποίο πρέπει να επιλυθεί, όπως ακριβώς θέλει το διεθνές δίκαιο. Είναι ο καθορισμός της νησιωτικής υφαλοκρηπίδας. Τίποτα πέρα από αυτό. Όλα τα άλλα είναι λυμένα. Επομένως όποιος αμφισβητεί τη συνθήκη της Λωζάννης, όποιος θέτει τέτοια ζητήματα βάλει ευθέως εναντίον του διεθνούς δικαίου».
Παράλληλα κάλεσε την Τουρκία να μην προβαίνει σε προκλήσεις που υπονομεύουν την ευρωπαϊκή της πορεία, τονίζοντας ότι «έχω και άλλοτε τονίσει και το επαναλαμβάνω και τώρα. Δεν ταιριάζει σε ένα κράτος που θέλει να θεωρείται δημοκρατικό. Ένα κράτος το οποίο έχει βλέψεις να γίνει μέλος της ΕΕ να προβαίνει σε τέτοιες προκλήσεις, γιατί οι προκλήσεις αυτές του αφαιρούν τις προϋποθέσεις εκείνες που είναι απαραίτητες για να συνυπάρξει ειρηνικά στη διεθνή κοινότητα αλλά και να έχει ευρωπαϊκή πορεία. Κατά τούτο λοιπόν, όλες αυτές οι αμφισβητήσεις θα έχουν αυτή την απάντηση και οποία άλλη χρειαστεί. Πολλώ μάλλον όταν η συνθήκη της Λωζάννης καθορίζει και σύνορα τα ΕΕ. 'Αρα οι προκλήσεις αυτές αφορούν και την ΕΕ. Είναι προκλήσεις εναντίον της ΕΕ με ότι αυτό συνεπάγεται».
Από τα Χανιά ο κ. Παυλόπουλος έστειλε ηχηρό μήνυμα και προς την Ευρώπη την οποία κάλεσε να αναλάβει τις ευθύνες της. «Και εδώ θα ήθελα να τονίσω προς τους εταίρους μας ότι εμείς θα κάνουμε το καθήκον μας ως Ελλάδα, ως αναπόσπαστο μέλλον της ΕΕ. Αλλά πρέπει και εκείνοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι σε αυτές τις προκλήσεις. Και πρέπει να τις αναλάβουν γιατί οι προκλήσεις αυτές δημιουργούν προηγούμενα.
Το προηγούμενο που αφορά τη συνθήκη της Λωζάννης δεν αποκλείεται να επεκταθεί από άλλες χώρες και από την Τουρκία την ίδια και σε άλλες συνθήκες, σε άλλα τμήματα του διεθνούς δικαίου. Ζούμε σε ένα ταραγμένο καιρό. Δεν πρέπει να ξεχνάει η Ευρώπη ότι τα σύνορα της πρέπει και εκείνη να τα διαφυλάξει. Όλα της τα σύνορα. Αν ανεχθεί για παράδειγμα μια πρόκληση, πολύ περισσότερο αν φαίνεται να αδιαφορεί μπροστά σε τετελεσμένα, όπως εκείνα που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν για το Κυπριακό, αν αποδεχόμαστε, που δεν πρόκειται να το αποδεχτούμε ποτέ στρατεύματα κατοχής, η παραδείγματος χάρη εγγυήσεις, τότε αυτό δημιουργεί προηγούμενο και για άλλα κράτη της ΕΕ. Και ο νοών νοείτο», επεσήμανε .