«Η λύση που προωθείται για το γάλα, αναμένεται να μειώσει το κόστος επιστροφών, να αλλάξει τις ώρες και τον τρόπο μεταφοράς, να συμβάλει στην ανάπτυξη εναλλακτικών δικτύων διανομής και να οδηγήσει γρήγορα σε ουσιαστική μείωση της τιμής του γάλακτος».
Η εκτίμηση ανήκει στο υπουργείο Ανάπτυξης το οποίο με πολυσέλιδη ανακοίνωση υπερασπίζεται τις προωθούμενες αλλαγές στην αγορά του γάλακτος. Οι αλλαγές αυτές, περιγράφονται πλέον και επίσημα αναλυτικά και είναι – βάσει της ανακοίνωσης οι εξής:
• Δίνεται η δυνατότητα στο σύνολο των εγχώριων συνεταιριστικών και ιδιωτικών μονάδων παραγωγής γάλακτος να αυτοδεσμεύονται για τη διάρκεια ζωής του παραγόμενου προϊόντος γάλακτος, με βάση τη χρησιμοποιούμενη σε κάθε μονάδα τεχνολογία και μέθοδο παστερίωσης και με την αυτονόητη προϋπόθεση ότι πληρούν όλους τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας που έχει θέσει ο νόμος. Έτσι θα έχουμε παστεριωμένο γάλα όχι μόνο 5 αλλά και περισσότερων ημερών προσφέροντας στους καταναλωτές περισσότερες επιλογές
• Θεσπίζεται ειδική κατηγορία παστεριωμένου γάλακτος ημέρας, το οποίο συλλέγεται και συσκευάζεται εντός 24 ωρών με διάρκεια ζωής συνολικά 2 ημερών. Με τον τρόπο αυτό, δίνεται η δυνατότητα σε τοπικούς παραγωγούς και συνεταιρισμούς, να πωλούν απευθείας φρέσκο γάλα σε καταναλωτές της περιοχής.
• Για την προώθηση του Ελληνικού γάλακτος μπορεί να απονέμεται Ελληνικό σήμα σε όσες επιχειρήσεις πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις. Η προεργασία για τη διαμόρφωση των σχετικών κριτηρίων έχει προχωρήσει και η διαδικασία είναι στην ολοκλήρωσή της.
Αίσθηση προκαλούν τα στοιχεία που ενσωματώνει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Ανάπτυξης αναφορικά με την εξέλιξη των τιμών στην Ελλάδα, συγκριτικά με άλλες χώρες του εξωτερικού. Με τιμή 1,28 ευρώ ανά λίτρο, πληρώνουμε το ακριβότερο γάλα σε ολόκληρη την Ευρώπη με μοναδική εξαίρεση την Κύπρο και την Ιταλία.