Την απόφασή του να πραγματοποιηθεί ονομαστική ψηφοφορία για τα μέτρα που ο ίδιος ανακοίνωσε πριν από λίγες μέρες, έχει γνωστοποιήσει ο πρωθυπουργός, στον απόηχο της εμπλοκής που έχει προκύψει στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης, έπειτα από τις αντιδράσεις των θεσμών στις εξαγγελίες του για έκτακτο βοήθημα προς τους συνταξιούχους και «πάγωμα» του ΦΠΑ σε νησιά του Αιγαίου.
Η κίνηση αυτή του κ. Τσίπρα αποτελεί ουσιαστικά την απάντησή του προς τη στάση του Βερολίνου προς τις εν λόγω παροχές αλλά και τις αντιδράσεις του ΕSM και του Eurogroup, που νωρίτερα σήμερα ανακοίνωσαν ότι «παγώνουν» τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος, έως ότου ξεκαθαριστεί το «αποτύπωμα» που θα έχουν οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού από δημοσιονομικής άποψης.
Νωρίτερα, πάντως, σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός είχε υποστηρίξει πως οι κινήσεις της κυβέρνησης βρίσκονται εντός του πλαισίου της συμφωνίας.
«Πυρά» από αντιπολίτευση, που θα υπερψηφίσει
Από την πλευρά τους, πάντως, όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, παρά την κριτική που άσκησαν κάνοντας λόγο για ψίχουλα και τις ενστάσεις τους για την κοινωνική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση, ξεκαθάρισαν ότι θα υπερψηφίσουν την τροπολογία για την άμεση χορήγηση κοινωνικού επιδόματος στους χαμηλοσυνταξιούχους.
«Ψηφίζουμε τη ρύθμιση με τη λογική ότι οι άνθρωποι αυτοί έχουν ανάγκη τα χρήματα. Πρέπει να τους βοηθήσουμε. Αλλο πράγμα είναι όμως να βοηθήσεις τους αδύναμους ανθρώπους και άλλο να το κάνεις με τρόπο που θέτει σε κίνδυνο τη χώρα, υπογράμμισε ο Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αδωνις Γεωργιάδης. Παράλληλα, σε ανακοίνωσή του, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνει λόγο για πολιτική «τελείως αλλοπρόσαλλη και τυχοδιωκτική», προσθέτοντας πως η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με τους δανειστές της χώρας σε πολυετείς, ανέφικτους δημοσιονομικούς στόχους, που επιφέρουν σκληρά μέτρα λιτότητας, για να πάρει κάποια ελάφρυνση ύστερα από 25 χρόνια. «Στη συνέχεια, μοιράζει ένα επίδομα στους συνταξιούχους, χωρίς να έχει κάνει, όπως τώρα αποδεικνύεται, καμιά συνεννόηση με τους δανειστές και τινάζει στον αέρα τη συμφωνία για την οποία μέχρι χθες πανηγύριζε. Το αποτέλεσμα θα είναι ακόμη πιο σκληρές απαιτήσεις των δανειστών. Ακόμη μεγαλύτερα βάρη στους απλούς πολίτες. Είναι απολύτως επικίνδυνοι για το λαό και τη χώρα μας», συμπληρώνει.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος, έκανε λόγο για ένα νέο νόμο που διορθώνει τον προηγούμενο του κ. Κατρούγκαλου, χαρακτήρισε απαραίτητο τον Εθνικό Μηχανισμό Συντονισμού και διευκρίνισε ότι το κόμμα του στηρίζει την τροπολογία με το επίδομα αλληλεγγύης και ότι θα υπερψηφίσει τα άρθρα 1-20, όχι όμως τις ασφαλιστικές αλλαγές. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Σπύρος Δανέλης, κατηγόρησε την κυβέρνηση για λαϊκισμό και υποστήριξε, ότι το επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους δίνεται με ψηφοθηρικά κριτήρια.
Από την Ένωση Κεντρώων η εισηγήτρια του Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου μίλησε για προσπάθειας εξαπάτησης του ελληνικού λαού από την κυβέρνηση, για αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις και όχι μεταρρυθμίσεις, ενώ τόνισε ότι οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες καμία κοινωνική προστασία δεν έχουν.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Γιώργος Λαζαρίδης, μίλησε για τρεις μεγάλες μεταρρυθμίσεις - τομές, για απαραίτητο και επιβεβλημένο Εθνικό Μηχανισμό που θα εξαλείψει τα φαινόμενα επικαλύψεων σε ένα τόσο εξαιρετικά ευαίσθητο τομέα με ένα ολοκληρωμένο σύστημα για την αντιμετώπιση της φτώχειας.
Για «ψίχουλα ντροπής στους συνταξιούχους», έκανε λόγο ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι λέει ψέματα για τα πλεονάσματα και πρόσθεσε ότι «καταθέτει στα πρακτικά το επίσημα έγγραφο της συμφωνίας που έκανε και με το οποίο συμφώνησε 3,5% πλεονάσματα για 10 χρόνια από το 2018».