O μετασχηματισμός του Ομίλου Mυτιληναίου – με τις 5 εταιρείες να έσονται «εις σάρκα μίαν»- αποτελεί το μοναδικό εξελικτικό βήμα για το αύριο των παραγωγικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Και αυτό γιατί κατοχυρώνει διαδικασίες διαρκούς εξέλιξης μέσω της προσαρμογής στα νέα κάθε φορά δεδομένα και επιτρέπει στους πηδαλιούχους να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τις προκλήσεις που επιβάλλουν κάθε φορά αυτά τα δεδομένα.
Το νέο σχήμα που θα προκύψει από την συγχώνευση θα έχει το κρίσιμο μέγεθος, τη βαθιά γνώση και εμπειρία, τη στρατηγική υπεροχή, την οικονομική και διαπραγματευτική δύναμη αλλά και θα μπορεί εξ αυτού του λόγου να ανταποκριθεί στη δυναμική και τις συνεχείς εναλλαγές των διεθνών αγορών. Στα συν του νέου σχήματος χρειάζεται να προσμετρηθεί και το γεγονός της πλήρους ενσωμάτωσης των δραστηριοτήτων σε μία απλοποιημένη, ευέλικτη αλλά μεγάλου μεγέθους εταιρική δομή.
Τα επιχειρήματα που μπορούν να συνηγορήσουν όχι μόνο υπέρ της συγχώνευσης αλλά για τα πολλά οφέλη της συγχώνευσης είναι:
· Η δυνατότητα βελτιωμένης ευελιξίας των ταμειακών ροών μέσα από την εξασφάλιση ότι τα κεφάλαια θα διατίθενται σε έργα με την μεγαλύτερη ανταπόδοση αξίας
· Η ευκαιρία για αύξηση της παραγωγικότητας μέσω της υλοποίησης λειτουργικών και χρηματοοικονομικών συνεργειών
· Η σταθεροποίηση των ταμειακών ροών, καθώς οι θυγατρικές θα έχουν πρόσβαση σε συμπληρωματικές ταμειακές ροές αλλά και η μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους μέσω της βελτιστοποίησης της κεφαλαιακής διάρθρωσης και την καλύτερη πρόσβαση στις διεθνείς κεφαλαιαγορές.
Το νέο σχήμα δίχως άλλο οδηγεί στην ισχυροποίηση του ισολογισμού και της κερδοφορίας μέσω της μείωσης του χρηματοοικονομικού κόστους, λειτουργικών και άλλων συνεργιών κλπ. Αυτό δημιουργεί συνθήκες για την δραστική μείωσης του δανεισμού έως και μηδενισμό στο άμεσο μέλλον (επίτευξη άριστων οικονομικών δεικτών), καθώς και πλήρη ευελιξία για την προώθηση μεγάλων επενδύσεων στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό.
Τέλος, ας μην μας διαφεύγει και το στοιχείο της προοπτικής μείωσης του χρηματοοικονομικού κόστους (π.χ η αναμενόμενη μείωση του επιτοκίου δανεισμού λόγω της ισχυροποίησης του ισολογισμού και του ίδιου του μεγέθους της νέας εταιρείας καθώς και μέσω της διεύρυνσης των πηγών χρηματοδότησής της).
Μετά τον μετασχηματισμό και για το 2017, τα μεγέθη του Ομίλου θα διαμορφωθούν στο 1,5-1,7 δισ. ως προς τα έσοδα, στα 300-330 εκατ. ευρώ για το EBITDA και περίπου στα 200 εκατ. ευρώ για τα κέρδη.
Η ενσωμάτωση ως γνωστόν αφορά στις εταιρείες Protergia, Protergia Thermo, Αλουμίνιον της Ελλάδος και ΜΕΤΚΑ. Η ενιαία εταιρεία θα ελέγχει τη Mytilineos Finance, M. Maritime Co, M+M Gas Co (50%) ενώ στις υπόλοιπες θυγατρικές περιλαμβάνονται εταιρείες ΑΠΕ κ.λπ.
Το χρονοδιάγραμμα της συναλλαγής προβλέπει ολοκλήρωση πριν από το τέλος Αυγούστου του 2017, με εισαγωγή των νέων μετοχών της Μυτιληναίος προς διαπραγμάτευση.