Ρεκόρ δεκαερίων καταγράφει η τιμή παραγωγού για ελληνικό ελαιόλαδο, ενώ και οι εξαγωγές εμφανίζουν εμφανίζουν εκρηκτική άνοδο.
Στην Πελοπόννησο οι τιμές παραγωγού έχουν σκαρφαλώσει σε πρωτοφανή επίπεδα με το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο να σπάει το φράγμα των 4,5 ευρώ το κιλό, ενώ προ ημερών στη Ζάκρο της Κρήτης η τιμή άγγιξε τα 4 ευρώ.
Η συγκομιδή του ελαιοκάρπου που άρχισε σποραδικά από τα μέσα Οκτωβρίου σε κάποιες περιοχές της χώρας μας όπως και στην Ιταλία, και την Ισπανία, ξεκίνησε μετά τις βροχοπτώσεις που έπεσαν στα τέλη Οκτωβρίου σε διάφορες περιοχές στην Κρήτη, ενώ μετά τις 20 Νοεμβρίου γενικεύθηκε σε όλες τις ελαιοκομικές περιοχές της Ελλάδας.
Πολύ σημαντικές ήταν οι βροχές που έπεσαν στην Κρήτη με αποτέλεσμα τη βελτίωση του ελαιοκάρπου τον Οκτώβριο - Νοέμβριο, ιδίως στους ξερικούς ελαιώνες του νησιού.
Οι βροχές αυτές -όπως μας λέει ο γεωπόνος Κάσσανδρος Γάτσιος- είναι πολύ σημαντικές αν τις συνδυάσουμε με το πρόβλημα της ανομβρίας της Ισπανίαςπου σε μερικές περιοχές είναι πολύ έντονο. Η ανομβρία αυτή θα επηρεάσει την ισπανική παραγωγή σε όφελος της ιταλικής και ελληνικής ελαιοπαραγωγής όπου οι τιμές διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα.
Σύμφωνα με προβλέψεις επαγγελματικών κύκλων που ασχολούνται με την εμπορία του ελαιολάδου, η μείωση της ισπανικής παραγωγής μπορεί να φθάσει ακόμη και το 15% σε σχέση με την περσινή παραγωγή. Η ξηρασία επιδρά σημαντικά και στην απόδοση του ελαιοκάρπου σε ελαιόλαδο.
Στην Ισπανία στις αρχές Νοεμβρίου, στην αρχή δηλαδή της φετινής περιόδου συγκομιδής, οι τιμές για νέα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα κυμάνθηκαν από 3,40 - 3,55 ευρώ ανά κιλό, ενώ και τα έλαια των αποθεμάτων των προηγούμενων ετών παρουσίασαν αυξητική τάση και την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου σύμφωνα με το Δελτίο Τιμών του Συνεταιρισμού Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης, κυμάνθηκαν από 3,05-3,60 ευρώ το κιλό.
Οι τιμές του ελαιολάδου στη χώρα μας κινούνται τις τελευταίες βδομάδες σε πολύ καλά επίπεδα όπως φαίνονται από τα στοιχεία που έρχονται από διάφορες ελαιοπαραγωγικές περιοχές της Ελλάδος.
Η Eνωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου αναφέρει ότι η τιμή με την οποία θα αγοράζει το κιλό για ελαιόλαδο με οξύτητα μέχρι τρεις γραμμές, θα είναι 3,5 ευρώ συν 13% ΦΠΑ. Η τιμή αυτή βέβαια θα πέφτει κατά τρία λεπτά για κάθε γραμμή οξύτητας που θα ξεπερνά την οξύτητα αυτή.
Η υψηλή αυτή τιμή βρίσκεται στα επίπεδα αυτά λόγω της μειωμένης φετινής παραγωγής του ελαιοκάρπου στη χώρα μας που προήλθε εξαιτίας της παρατεταμένης ξηρασίας που επικράτησε σε πολλές ελαιοκομικές περιοχές, αλλά και της προσβολής των ελαιοδέντρων από τον δάκο και άλλες ασθένειες.
Και από άλλες ελαιοκομικές περιοχές της χώρας μας τα στοιχεία που έρχονται είναι πολύ ενθαρρυντικά. Στη Μεσσηνία ο Συνεταιρισμός Βάλτας αγοράζει από τους παραγωγούς το ελαιόλαδο σε τιμή 3,5 ευρώ το κιλό.
Υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες φάνηκε από τα μέσα Οκτωβρίου ότι οι τιμές είχαν τάση ανοδική, εκεί όπου το ελαιόλαδο πωλείται με τη μέθοδο των δημοπρασιών, οι τιμές έφθασαν και μέχρι 4,1 ευρώ λόγω πρωιμότητας.
Σε ό,τι αφορά τη συνολική ελληνική παραγωγή ελαιολάδου, εκτιμάται ότι θα κυμανθεί σε 190.000-200.000 τόνους. Οι αποδόσεις σε ελαιόλαδο καλής ποιότητας των ελαιοτριβείων είναι ικανοποιητικές όταν ο ελαιόκαρπος που επεξεργάζονται έχει το κατάλληλο επίπεδο ωρίμανσης.
Αντίθετα δεν είναι ικανοποιητικές όταν οι ελαιοπαραγωγοί βιάζονται και συγκομίζουν τον ελαιόκαρπο σε στάδιο πρώιμο όταν ακόμη δεν έχει ωριμάσει σε ικανοποιητικό επίπεδο, επειδή οι τιμές είναι σε υψηλά επίπεδα, ή λόγω της οικονομικής κρίσης, βιάζονται να πωλήσουν την παραγωγή τους και να εξασφαλίσουν ένα καλό εισόδημα.
Η ευρωπαϊκή ελαιοκομία ζει μια χρονιά υψηλών τιμών όπου οι καλές ποιότητες των έξτρα παρθένων σταδιοδρομούν στη μεν Ιταλία με 5,50 ευρώ/κιλό, στη δε Ισπανία με 3,70 ευρώ/κιλό. Σε αυτό το κλίμα οι τιμές στην Ελλάδα κινούνται σε επίπεδα που θεωρούνται ικανοποιητικά για τους παραγωγούς.
Η γνωστή ποικιλία της αθηνοελιάς (Νότια Λακωνία), που γίνεται ανάρπαστη κάθε χρόνο από την Ιταλία γιατί είναι πρώιμη και γιατί μπορεί να βελτιώνει προβληματικά ελαιόλαδα, άρχισε φέτος με τιμή παραγωγού τα 4,40 ευρώ/κιλό, έπεσε προσωρινά στα 4,0 και επανήλθε στα αρχικά επίπεδα. Σε αυτή την τιμή θα πρέπει να προστεθούν περίπου 0,20 ευρώ/κιλό για τιμή CIF παράδοση Ιταλία.
Από άλλες περιοχές τα καλά έξτρα (κορωνέικης) με οξύτητα μικρότερη των 0,4 ενώ ξεκίνησαν από 3,20 ευρώ/κιλό τιμή παραγωγού, τώρα σκαρφάλωσαν στα 3,60 ευρώ/κιλό, και ανάλογη προσαύξηση για τιμή βυτίου ex-factory και επιπλέον για παράδοση CIF Ιταλία.