Αίσθηση προκαλoύν στην αγορά η "προθυμία" και οι διαρροές από το περιβάλλον του προέδρου του ΕΒΕΑ κ. Κ. Μίχαλου περί υπουργοποίησής του κατά τον πρόσφατο ανασχηματισμό στην κυβέρνηση Τσίπρα, Καμμένου. Κάτι το οποίο δεν έγινε.
Ο κ. Μίχαλος είναι γνωστός για τις θέσεις του, τις φιλελεύθερες αρχές του και το «πνεύμα αγοράς» που τον διακρίνει. Άνθρωπος σαφώς της επιχειρηματικότητας εστιασμένος στο καλό του εμπορίου, αξίες που εκφράζονται τόσο από τον πολιτικό φορέα που αναδείχθηκε, τη Νέα Δημοκρατία, όσο και από τις σχέσεις που είχε διαχρονικά, με τους πρώην πρωθυπουργούς κ.κ. Κ. Καραμανλή και Α. Σαμαρά. Άλλωστε και η θέση, αυτή του προέδρου σε έναν επιχειρηματικό φορέα, όπως το ΕΒΕΑ, αποτελεί το «πάτημα» για την πολιτική ανέλιξη. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του πρώην προέδρου του ΕΒΕΑ κ. Ι. Παπαθανασίου, ο οποίος έφτασε να γίνει υπουργός Οικονομικών στην τελευταία κυβέρνηση του κ. Καραμανλή. Το τελευταίο διάστημα, υπάρχει η αίσθηση στο Επιμελητήριο ότι υποβόσκει ένας ακήρυχτος πόλεμος ανάμεσα στην ηγεσία της Ν.Δ. και τον ίδιο τον κ. Μίχαλο. Αιτία, ότι ήταν ανοιχτός στην προοπτική υπουργοποίησής του και συνάμα της αξιοποίησής του από την κυβέρνηση Σύριζα/ΑΝΕΛ. Λάδι στη φωτιά; Η ανακοίνωσή του της περασμένης εβδομάδας, που τάχθηκε υπέρ του μποναμά Τσίπρα, εξαιτίας του οποίου διασύρεται για μία ακόμα φορά η χώρα, ενώ την Πέμπτη οι συνταξιούχοι θα δουν κομμένο το ΕΚΑΣ στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς κατά 50%, δεν ικανοποίησε την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η στάση του αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες του "b.e.", προβληματίζει την ηγεσία της Ν.Δ., που στις επικείμενες εκλογές των Επιμελητηρίων θα σκεφτεί αν θα "κατεβάσει" επικεφαλής τον κ. Μίχαλο., καθώς φαίνεται ν’ ακολουθεί τη δική του ρότα.
Κατά τα άλλα, την Τετάρτη, ο κ. Μίχαλος απέστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό κ. Αλ. Τσίπρα ζητώντας με την ιδιότητα του προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων (ΚΕΕ) την άμεση αποπληρωμή μέρους των οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα από την υπεραπόδοση που έχει προκύψει στα έσοδα του ελληνικού Δημοσίου.
Επίσης, ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ ζητά παράλληλα να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα για τη μείωση της φορολογίας που βαρύνει σήμερα την επιχειρηματικότητα και την απασχόληση.
Η επιστολή του κ. Μίχαλου:
«Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,
Στο κεφάλαιο 2.2 του Μνημονίου Συνεννόησης που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση με τους εταίρους - δανειστές της τον Αύγουστο του 2015, γίνεται σαφής αναφορά στον τρόπο διαχείρισης ενδεχόμενης υπερεπίδοσης σε σχέση με τους δημοσιονομικούς στόχους. Ειδικότερα, προβλέπεται η μεταφορά του 30% του πλεονάζοντος ποσού σε ειδικό λογαριασμό για τη μείωση του χρέους, καθώς και η χρήση ενός πρόσθετου 30% για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς ιδιώτες προμηθευτές.
Βάσει των προβλέψεων αυτών, εξυπακούεται ότι το υπόλοιπο 40% του ποσού της υπερεπίδοσης θα μεταφέρεται στα αποθεματικά του κράτους.
Στο δε Συμπληρωματικό Μνημόνιο, που υπεγράφη στις 9 Ιουνίου 2016, αναφέρεται (κεφάλαιο 2.1) ότι σε περίπτωση επαρκούς απόδοσης των διοικητικών μέτρων για τη βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, ώστε να δημιουργείται μόνιμου χαρακτήρα δημοσιονομική υπερεπίδοση έναντι των στόχων, οι ελληνικές αρχές σε συνεννόηση με τους θεσμούς, μπορούν να χρησιμοποιήσουν τους διαθέσιμους πόρους για την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας και τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης.
Κανείς, σαφώς, δεν αμφισβητεί την ανάγκη για ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και ειδικότερα για τη λήψη μέτρων ανακούφισης των ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Οφείλουμε, ωστόσο, να αναδείξουμε μια εξίσου σημαντική ανάγκη, αυτή της στήριξης της επιχειρηματικότητας και της αγοράς, η οποία λειτουργεί τα τελευταία χρόνια κάτω από ασφυκτικές συνθήκες ύφεσης και έλλειψης ρευστότητας.
Με το σκεπτικό αυτό και βάσει των όσων έχει συμφωνήσει η Ελλάδα με τους εταίρους και δανειστές της, ζητούμε να κατευθυνθεί το προβλεπόμενο ποσοστό του ποσού της υπερεπίδοσης σε σχέση με τους δημοσιονομικούς στόχους στην αποπληρωμή μέρους των οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα. Τα κεφάλαια αυτά είναι άκρως απαραίτητα για τη συνέχιση της λειτουργίας των ελληνικών επιχειρήσεων και ειδικά των μικρομεσαίων, που δίνουν σκληρή μάχη για την επιβίωσή τους.
Παράλληλα, ζητούμε να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα στο πλαίσιο της συμφωνίας για τη μείωση της φορολογίας που βαρύνει σήμερα την επιχειρηματικότητα και την απασχόληση. Η διαμόρφωση ενός ευνοϊκότερου φορολογικού περιβάλλοντος αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την αύξηση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, για την αύξηση του εθνικού πλούτου και τη σταδιακή αποκατάσταση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών.
Η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, μέσα από την ενθάρρυνση νέων παραγωγικών επενδύσεων, είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος για την ενίσχυση της συνταξιοδοτικής αποταμίευσης, ώστε να καταστεί δυνατή μια μόνιμη και βιώσιμη αύξηση του εισοδήματος των συνταξιούχων.
Εκφράζοντας το αίτημα του συνόλου της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας, για ένα βιώσιμο περιβάλλον άσκησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας, ευελπιστούμε ότι η Κυβέρνηση θα αναλάβει στο επόμενο διάστημα θετικές πρωτοβουλίες, οι οποίες θα συμβάλουν στην αναθέρμανση της αγοράς και στην επιτάχυνση της πορείας ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.
Εκ μέρους του συνόλου του επιχειρηματικού κόσμου, σας εύχομαι καλές γιορτές κι ένα ευτυχισμένο και δημιουργικό νέο έτος».
Σ.Κ.Χ.