Αυξημένη συνολικά αίσθηση κινδύνων, ιδίως σε σχέση με την πολιτική αστάθεια, για τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα της ALCO. Ωστόσο πιο αργοί από το αναμενόμενο, οι ρυθμοί προετοιμασίας και συνολικότερης θωράκισης των επιχειρήσεων, παρά τις αυξανόμενες προκλήσεις.
Αυτά είναι τα κύρια ευρήματα της ειδικής έρευνας που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του 3rd Business Continuity Management Forum (www.bcmforum.gr) με συνδιοργανωτές το περιοδικό Netweek της Boussias Communications και την Fidel & Fortis Μanagement Consultants στις 15 Δεκεμβρίου στην Αθήνα.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά από την ALCO σε συνεργασία με τη Fidel & Fortis Μanagement Consultants μεταξύ Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου 2016, δηλαδή μετά από ένα χρόνο πολύ σημαντικών γεγονότων, όπως capital controls, δημοψήφισμα και εκλογές. Στόχος της η καταγραφή της εξέλιξης των αντιλήψεων σε 60 ανώτατα στελέχη από ισάριθμες πολύ μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας (άνω των 500 εργαζομένων), αναφορικά με τους σημαντικότερους κινδύνους που αντιμετωπίζουν και θα αντιμετωπίσουν στο μέλλον, καθώς και το επίπεδο ετοιμότητάς τους σε περίπτωση μεγάλων απρόβλεπτων γεγονότων.
Πιο αναλυτικά:
Οι 5 πιο σημαντικοί κίνδυνοι είναι η πολιτική αστάθεια (81%), απειλές που έχουν σχέση με την ασφαλεία (62%), οι φυσικές καταστροφές (56%), οι δυσκολίες χρηματοδότησης (55%) και οι συνεχείς αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο ( 48%).
Σε σύγκριση με προηγούμενες έρευνες η μεσοσταθμική αύξηση κινδύνων φτάνει το εντυπωσιακό 60%, με την πολιτική αστάθεια να εδραιώνεται ως ο σημαντικότερος κίνδυνος με πολύ αυξημένα ποσοστά, ενώ δυσκολίες χρηματοδότησης και αλλαγές θεσμικού πλαισίου εμφανίζουν διπλάσια σχεδόν ποσοστά σε σχέση με το 2015 και σταθερά υψηλά είναι τα ποσοστά για ασφάλεια συστημάτων και φυσικές καταστροφές.
Για να αντιμετωπίσουν αυτούς τους κινδύνους, οι επιχειρήσεις φαίνεται ότι προετοιμάζονται, έχοντας διαμορφωμένα πλάνα και ανθρώπους. Μάλιστα 9 στις 10 αποδίδουν τεράστια σημασία στην ύπαρξη μελετών και πλάνων για την αντιμετώπιση τέτοιων γεγονότων καθώς και στην ύπαρξη μόνιμης ομάδας για να διαχειρίζεται τέτοια κρίσιμα θέματα, 8 στις 10 δηλώνουν ότι κάνουν προληπτικούς ελέγχους, ενώ σε ποσοστό 75% συνεργάζονται με τις αρχές.
Οι δύο πιο σημαντικοί τομείς στους οποίους εστιάζουν οι επιχειρήσεις σήμερα είναι η ασφάλεια πληροφοριακών συστημάτων και η ασφάλεια των εργαζομένων τους, ενώ οκτώ στα δέκα ανώτατα στελέχη δηλώνουν ότι είναι αρκετά έτοιμα για να αντιμετωπίσουν έκτακτα συμβάντα, γεγονός όμως που σε μια βαθύτερη ανάγνωση ερμηνεύεται ως μη επαρκής.
Στην πραγματικότητα από τις επιχειρήσεις που δηλώνουν όλα τα παραπάνω, τα τελευταία 3 χρόνια μόνο οι 4 στις 10 είναι εξοικειωμένες με την έννοια της επιχειρησιακής συνέχειας (ΕΣ), ενώ μόνο η μια στις δύο διαθέτει κανονικό σύστημα επιχειρησιακής συνέχειας.
Με δεδομένες τις αυξανόμενες απειλές και το διαχρονικά ασταθές και υφεσιακό περιβάλλον, στο οποίο καλούνται να λειτουργήσουν οι πολύ μεγάλες επιχειρήσεις στη χώρα μας, θα ανέμενε κάποιος να έχουν αναλάβει μεγαλύτερες πρωτοβουλίες για μια πολύ πιο ολοκληρωμένη θωράκισή τους, γεγονός που δεν αποτυπώνεται από την έρευνα.