Νέες προοπτικές για τη ΛΑΡΚΟ, που μπορεί να οδηγήσουν στην εξυγίανση της εταιρίας και μελλοντικά, ακόμα και την πώλησή της ανοίγει η νέα σύμβαση προμήθειας ηλεκτρισμού, που αναμένεται να εγκρίνει σήμερα η έκτακτη γενική συνέλευση της ΔΕΗ.
Η ΛΑΡΚΟ είναι ο μεγαλύτερος οφειλέτης της ΔΕΗ και ο δεύτερος μεγαλύτερος καταναλωτής ηλεκτρισμού στη χώρα.
Με τη νέα σύμβαση η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας μειώνεται στα 37 ευρώ/MWh από 58 ευρώ/MWh σήμερα και δημιουργείται ένα πλαίσιο τόσο για την εξόφληση των παλαιών οφειλών όσο και για την τιμολόγηση του ηλεκτρισμού για τη ΛΑΡΚΟ για τα επόμενα χρόνια ως το τέλος του 2020, υποχρεώνοντας ταυτόχρονα τη μεταλλουργία να παρουσιάσει ένα αξιόπιστο business plan.
Βασικός στόχος είναι η μείωση του ενεργειακού κόστους για την ίδια τη ΛΑΡΚΟ, δεδομένου ότι οι δαπάνες για ηλεκτρική ενέργεια αποτελούν ίσως το μεγαλύτερο από τα επιμέρους λειτουργικά κόστη της εταιρίας.
Το κοστολόγιο της ΛΑΡΚΟ ανέρχεται σήμερα στα 14.000 δολ/τόνο , εκ των οποίων το κόστος του ηλεκτρισμού ανέρχεται σε περίπου 4.000 δολ/τόνο. Με τη νέα σύμβαση το κόστος ηλεκτρισμού μπορεί να πέσει στα 2.500 δολ/τόνο.
Στελέχη της ΔΕΗ εκτιμούν ότι χρέωση για την ηλεκτρική ενέργεια, συμπεριλαμβανομένου του κόστους της αγοράς δικαιωμάτων ρύπων και του οφέλους από τη διακοψιμότητα μπορεί να πέσει στα 35 ευρώ/MWh σε σχέση με τα 50 ευρώ/ MWh σήμερα, αν συνυπολογιστεί και η διακοψιμότητα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι υψηλόβαθμο στέλεχος της ΔΕΗ “εβλεπε” μέσα από το νέο τιμολόγιο και την υποχρέωση που δημιουργεί για το νέο επιχειρηματικό πλάνο, τη δυνατότητα για πώληση της ΛΑΡΚΟ ή για είσοδο στρατηγικού επενδυτή μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.
Ας σημειωθεί ότι η ΔΕΗ είναι και μέτοχος της ΛΑΡΚΟ, καθώς κατέχει το 11% των μετοχών. Το δημόσιο έχει μεταβιβάσει το 56% των μετοχών του στο ΤΑΙΠΕΔ και το υπόλοιπο 33% ανήκει στην Εθνική Τράπεζα.
Ωστόσο, τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει η εταιρία, σε συνδυασμό με τις ζημιές, ιδιαίτερα όταν είναι χαμηλές οι τιμές του νικελίου στη διεθνή αγορά (Χρηματιστήριο Μετάλλων Λονδίνου-LME), έχουν οδηγήσει και το ΤΑΙΠΕΔ στο πάγωμα των όποιων προσπαθειών για την πώλησή της.
Σήμερα για παράδειγμα, που η ΛΑΡΚΟ λειτουργεί με κόστος 14.000 δολ/τόνο η τιμή του νικελίου στο LME κινείται στα 10.470 δολ/τόνο. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες δε, η εταιρία για να εξασφαλίσει ρευστότητα έχει κλείσει συμβόλαια σε τιμές ακόμα πιο χαμηλές..
Η κατάσταση επιβαρύνθηκε από πρόσφατη απόφαση της Κομισιόν να παραπέμψει την Ελλάδα στο Ευρωπαικό Δικαστήριο για παράνομες κρατικές ενισχύσεις προς τη ΛΑΡΚΟ.
Τιμολόγιο
Η νέα σύμβαση προμήθειας της ΛΑΡΚΟ, διάρκειας από 1/1/2016 ως 31/12/2020 προβλέπει κατ’αρχήν έκπτωση 27% επί της ισχύουσας χρέωσης, εκ της οποίας το 21% αφορά σε έκπτωση όγκου και το 6% σε έκπτωση λόγω ειδικών καταναλωτικών χαρακτηριστικών. Επιπλέον έκπτωση 11% θα δοθεί με την προϋπόθεση ότι ο πελάτης θα καταβάλλει εμπρόθεσμα ποσό 3 εκατ. ευρώ έναντι κάθε μηνιαίου λογαριασμού για τις καταναλώσεις από 1/1/2017 ως 31/8/2017. Η εναπομείνασα οφειλή θα ρυθμιστεί σε 16 ισόποσες μηνιαίες δόσεις από τον Σεπτέμβριο του 2017. Η έκπτωση του 11% μπορεί να αυξηθεί στο 15% αν ο πελάτης μπορέσει να προπληρώσει την ετήσια κατανάλωση.
Επίσης προβλέπονται προσαυξήσεις της χρέωσης ανά MWh ανάλογα με τις διακυμάνσεις της τιμής του νικελίου στο LME, καθως και ρύθμιση των οφειλών της ΛΑΡΚΟ προς τη ΔΕΗ για την περίοδο από 1/7/2010 ως 31/12/2016