Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας αναλαμβάνει πρωτοβουλία προκειμένου να βοηθήσει το εθνικό νόμισμα που το τελευταίο διάστημα καταρρέει με απώλειες 17% το 2016, αλλά και σημαντική υποχώρηση της πρώτες 10 ημέρες του νέου έτους.
Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας οι τράπεζες θα δανείζονται με υψηλότερο επιτόκιο, όπως ανέφερε πηγή με άμεση γνώση του θέματος. Η τουρκική λίρα ενισχύθηκε έναντι του δολαρίου.
Η ίδια ανώνυμη πηγή που επικαλείται το Bloomberg, πρόσθεσε πως η Κεντρική Τράπεζα δεν έδωσε καμία χρηματοδότηση στις εγχώριες τράπεζες με 8% μέσα από τη δημοπρασία ρέπος διάρκειας μιας εβδομάδας, με τις τράπεζες να αναμένουν δανεισμό με επιτόκιο 10%, στο λεγόμενο παράθυρο ρευστότητας τελευταίας επιλογής (late liquidity window).
Παράλληλα, στο πλαίσιο των κινήσεων της Τράπεζας, εξετάζονται οι πωλήσεις ξένου συναλλάγματος.
Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας αύξησε τα επιτόκια για πρώτη φορά σε σχεδόν τρία χρόνια τον Νοέμβριο, αλλά δεν στάθηκε δυνατό να εμποδίσει την υποχώρηση της λίρας. Παράλληλα, η οικονομία της Τουρκίας υπέστη πλήγμα εξαιτίας της πολιτικής αστάθειας, των τρομοκρατικών επιθέσεων, αλλά και της εξασθένισης της παγκόσμιας ζήτησης για περιουσιακά στοιχεία μεγαλύτερου ρίσκου, από τότε που επικράτησε ο Τραμπ στις ΗΠΑ.
«Η χρηματοδότηση μέσω late liquidity μπορεί να δημιουργήσει σημαντική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής», αναφέρει ο Sakir Turan, οικονομολόγος της Odeabank. «Αυτό φυσικά θα υποστηρίξει τη λίρα βραχυπρόθεσμα αυξάνοντας το κόστος χρηματοδότησης της αγοράς από την Κεντρική Τράπεζα».
Η λίρα αντέστρεψε τις προηγούμενες απώλειες και ενισχύθηκε έως και 1,5% έναντι του δολαρίου, που είναι και η μεγαλύτερη άνοδος από τις 7 Δεκεμβρίου.