Η ελληνική πλευρά αποφεύγει για άλλη μία φορά την εξεύρεση λύσης για το Κυπριακό, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Tayyip Erdogan, προειδοποιώντας μάλιστα ότι δεν θα πρέπει να αναμένεται μια λύση χωρίς την Τουρκία.
"Έχουμε πει στην Ελλάδα και στην Κύπρο ξεκάθαρα, ότι δεν θα πρέπει να περιμένουν μια λύση χωρίς την Τουρκία ως εγγυήτρια. Θα είμαστε εκεί για πάντα", τόνισε ο Erdogan σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη μετά από την προσευχή της Παρασκευής.
Μιλώντας μία ημέρα μετά από την έναρξη των συνομιλιών στη Γενεύη υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, ο Erdogan δήλωσε πως δεν τίθεται θέμα για την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο, εκτός κι αν το κάνουν και οι δύο πλευρές.
Σε ό,τι αφορά τις εγγυήσεις, ο Τούρκος Πρόεδρος σημείωσε: "Είπαμε να μην περιμένετε τίποτα όπου δεν συμπεριλαμβάνεται η Τουρκία ως εγγυήτρια δύναμη. Σε ό,τι αφορά την ασφάλεια, όπως έχει διευκρινιστεί και παλαιότερα θα έχουμε ισάριθμο στρατό με την "Βόρεια" και την "Νότια Κύπρο". Τα είχαμε πει και παλαιότερα".
Στις κατηγορίες Erdogan ότι η "Ελλάδα το έβαλε στα πόδια” απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Γενεύη τόνισε ότι "στα πόδια το έβαλαν αυτοί που αναχώρησαν από τη διάσκεψη ενώ ήταν προγραμματισμένη και για σήμερα συζήτηση”. Επιβεβαίωσε δε ότι ο ίδιος ζήτησε χρονικό περιθώριο για την συνέχιση της διαδικασίας διότι πολλές πτυχές της αποχώρησης στρατευμάτων χρειάζονται προηγούμενη συζήτηση σε τεχνικό επίπεδο ενώ η Τουρκία επιδίωκε άμεση διαβούλευση σε πολιτικό επίπεδο.
Οι δηλώσεις αυτές ερμηνεύουν αναδρομικά το γιατί ο πρόεδρος της Τουρκίας απέφυγε να παραστεί στην διεθνή διάσκεψη της Γενεύης, που ως αποκλειστικό αντικείμενο είχε ακριβώς το θέμα των εγγυήσεων, των παρεμβατικών δικαιωμάτων, των στρατευμάτων και της ασφάλειας.
Έρχονται δε ως κλιμάκωση και άλλων εμπρηστικών δηλώσεων που έχουν προηγηθεί, όπως αυτές του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu, ο οποίος επέμεινε στην ανάγκη παραμονής των τουρκικών στρατευμάτων, ενώ αρνήθηκε εγγυητικό ρόλο της Ε.Ε. στην επανένωση της Κύπρου, διερωτώμενος "ποια από τις συγκρούσεις έχει καταφέρει να αποτρέψει η Ε.Ε. μέχρι στιγμής;” και προσθέτοντας ότι "η δομή που δεν μπορεί να επιλύσει τα υπάρχοντα προβλήματα και εμμένει στην πολιτική της των δύο μέτρων και δύο σταθμών σε πολλά θέματα φυσικά δεν θα είναι σε θέση να προσφέρει ασφάλεια στο νησί.
Οι δηλώσεις Erdogan περιγράφουν επίσης με σαφήνεια το περιεχόμενο της "επίλυσης” του Κυπριακού, όπως αυτή γίνεται αντιληπτή στην Άγκυρα – δηλ. ως νομιμοποίηση (και επ' ουδενί) ως αναίρεση των "κεκτημένων” της παράνομης εισβολής και κατοχής του 1974.
Το γεγονός ότι η διαιώνιση της παρουσίας των τουρκικών στρατευμάτων συντονίζεται με τις δημοσκοπικά καταγεγραμμένες διαθέσεις της πλειοψηφίας των Τουρκοκυπρίων, ενώ αντιθέτως συναντά την αντίθεση της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελληνοκυπρίων εικονογραφεί και τον άλυτο ΄'σκληρό πυρήνα” του Κυπυριακού προβλήματος.