Στους επιμέρους τομείς, η τάση στους σχετικούς δείκτες είναι ήπια θετική σε Υπηρεσίες, Κατασκευές και Λιανικό εμπόριο, ενώ στη Βιομηχανία δεν καταγράφεται σημαντική μεταβολή. Από την άλλη πλευρά, καταγράφεται αρνητική τάση στην καταναλωτική εμπιστοσύνη που αντισταθμίζει τις όποιες θετικές μεταβολές στους παραπάνω τομείς.
Ουσιαστικά, σημειώνει το Ιδρυμα και ανεξάρτητα από επιμέρους κλαδικές διαφοροποιήσεις, οι επιχειρήσεις φαίνεται να τηρούν στάση αναμονής, δεδομένης και της αβεβαιότητας σχετικά με την πορεία υλοποίησης του προγράμματος. Ακόμη και αν τμήματα της πραγματικής οικονομίας έχουν σε ένα βαθμό τη δική τους δυναμική, το επιβαρυντικό ευρύτερο μακροοικονομικό περιβάλλον και κυρίως η καθυστέρηση στη βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας με πιθανή είσοδο της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης επηρεάζουν συνολικά τις προσδοκίες.
Στην πλευρά των καταναλωτών, πρόσθετες πιέσεις αναμένονται στα εισοδήματα ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών από την αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών, οι οποίες επίσης θα επηρεάσουν κοστολογικά και τους αντίστοιχους εργοδότες. Αναλυτικότερα:
* στη Βιομηχανία, οι θετικές προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες εξασθενούν, το ισοζύγιο στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα αποκλιμακώνεται, ενώ οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση παραμένουν σχεδόν στα ίδια επίπεδα.
* στις Υπηρεσίες, οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων μεταβάλλονται ήπια και θετικά, όπως και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη ζήτηση, με τις εκτιμήσεις για την τρέχουσα εξέλιξή της να επιδεινώνονται ελαφρά.
* στο Λιανικό Εμπόριο, οι θετικές προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες βελτιώνονται ήπια, ενώ το ισοζύγιο στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα, αλλά και οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση παραμένουν στα ίδια επίπεδα.
* στις Κατασκευές, οι δυσμενείς προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων αμβλύνονται, ενώ σε όρους απασχόλησης οι σχετικές προβλέψεις παραμένουν στα ίδια επίπεδα.
* στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, ο σχετικός δείκτης επιδεινώνεται ως αποτέλεσμα των δυσμενέστερων προβλέψεων των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας το επόμενο 12-μηνο, για την εξέλιξη της ανεργίας και της πρόθεσης για αποταμίευση, η οποία και καταγράφει ιστορικό χαμηλό. Εξαίρεση αποτελούν οι προβλέψεις για τη οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών, οι οποίες δεν μεταβάλλονται.