Δέσμη μέτρων και μεταρρυθμίσεων προκειμένου να επιστρέψει η ελληνική οικονομία σε ρυθμούς ανάπτυξης κατέθεσε στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξη Χαρίτση με υπόμνημά του ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Παπαδόπουλος, στο περιθώριο δεξίωσης για τον εορτασμό της καινούργιας χρονιάς. Της δεξίωσης προηγήθηκε σύσκεψη κατά τη διάρκεια της οποίας επισημάνθηκε από τον πρόεδρο του ΒΕΘ και α΄ αντιπρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, η ανάγκη άμεσης ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης καθώς η επιχειρηματικότητα δεν έχει αντοχές ώστε να ανταπεξέλθει στα απόνερα που δημιουργεί η ενίσχυση της αβεβαιότητας.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, την ανάγκη να κλείσει άμεσα η δεύτερη αξιολόγηση επανέλαβε και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, ο οποίος μάλιστα διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση δουλεύει εντατικά προς αυτή την κατεύθυνση. Έσπευσε δε να προσθέσει πως "στόχος μας είναι να κλείσει με τρόπο κοινωνικά αποδεκτό και οικονομικά βιώσιμο".
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Χαρίτσης τόνισε πως "η ελληνική οικονομία εισέρχεται σε μία περίοδο ουσιαστικής ανάπτυξης". Σύμφωνα με τον ίδιο "οι δημοσιονομικοί και μακροοικονομικοί δείκτες καταγράφουν βελτίωση. Το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του 2016 έκλεισε με θετικό πρόσημο, ενώ το ίδιο θα συμβεί και όταν βγουν τα επίσημα στοιχεία και του τέταρτου τρίμηνου".
Αναφορικά με το ΕΣΠΑ ο κ. Χαρίτσης επεσήμανε ότι "έχει ενεργοποιηθεί πάνω από το 55% των προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ, προσκλήσεις ύψους 9,8 δισ. ευρώ. Το 2017 θα είναι χρονιά σημαντικής απορρόφησης πόρων. Η απορρόφηση το 2016 έφτασε το 11,35%, υπερκαλύπτοντας τον αρχικό στόχο του 7%".
Ο κ. Χαρίτσης σημείωσε ότι στις 31 Οκτωβρίου έκλεισαν οι αιτήσεις για τα τέσσερα πρώτα καθεστώτα του αναπτυξιακού νόμου, που ήταν στον "αέρα" τα οποία "συνάντησαν πολύ μεγάλη επιτυχία καθώς κατατέθηκαν 820 αιτήσεις, με προϋπολογισμό 2,2 εκατ. ευρώ".
Μάλιστα ο κ. Χαρίτσης επισήμανε πως το 22% των συνολικών αιτήσεων στον νέο αναπτυξιακό νόμο προέρχονται από επιχειρήσεις της Κεντρικής Μακεδονίας με το συνολικό ύψος των προτάσεων να φθάνει τα 447 εκατ.ευρώ, ενώ το 65% των αιτήσεων αφορά δραστηριότητες της βιομηχανίας και της μεταποίησης.
Ο αναπληρωτής υπουργός υπογράμμισε, μεταξύ άλλων πως εντός του μήνα αναμένεται να βγει η πρόσκληση για το ‘Δημιουργώ – Ερευνώ – Καινοτομώ’, που στοχεύει στη σύνδεση της έρευνας και της καινοτομίας με την επιχειρηματικότητα.