Πρέπει να διαμορφωθεί ένα ρεαλιστικό Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης που είναι κεφαλαιώδους σημασίας για το παρόν και μέλλον της οικονομίας, τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας, κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, εν όψει της ΔΕΘ. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν πως το όποιο σχέδιο πρέπει να βασίζεται σε επενδύσεις και όχι σε κατανάλωση. Η θέση και η άποψη του ΣΕΒ, όπως είπε ο κ.Φέσσας, είναι ότι οι επενδύσεις θα έρθουν από τον ιδιωτικό τομέα και έτσι θα δημιουργηθούν διατηρήσιμες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Tην ανάγκη να διαμορφωθεί αυτή η νέα, ευρεία κοινωνική πλειοψηφία, που θα στηρίξει την εθνική στρατηγική της κυβέρνησης της Αριστεράς για την παραγωγική ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη, με ουσιαστική και ισχυρή διαπραγμάτευση για βιώσιμη λύση στο πρόβλημα δημόσιου χρέους που αντιμετωπίζει η χώρα, επισήμαινε, νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας, στις διαδοχικές συναντήσεις με το Προεδρείο της ΓΣΕΕ και την Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ.
Ειδικότερα, μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, στα γραφεία του κόμματος, ο κ.Φέσσας είπε πως στο ΣΕΒ είναι έτοιμοι να ακούσουν προτάσεις που αφορούν στη διαχείριση του δημοσίου χρέους χωρίς να υπάρξει επίπτωση στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και χωρίς συνέπειες στη σταθερότητα -ειδικά στην περιοχή μας. «Από κει και πέρα θεωρώ ότι σε πολλά θέματα μπορούμε να έχουμε κοινά αποδεκτές λύσεις», πρόσθεσε με νόημα. Σε ερώτηση ποια είναι η θέση του ΣΕΒ για την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ -κάτι που αποτελεί δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ-, ο κ.Φέσσας υπογράμμισε πως ο Σύνδεσμος ουδέποτε είχε θέσει θέμα κατώτατου μισθού, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι οι επιχειρήσεις του ΣΕΒ πληρώνουν μέσο μισθό πολύ παραπάνω από 751 ευρώ. Στη συνάντηση από πλευράς ΣΕΒ συμμετείχαν, επίσης, ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος, Χάρης Κυριαζής, οι Αντιπρόεδροι του ΔΣ, Σάκης Καλλιτσάντσης, Νίκος Καραμούζης, Ευάγγελος Μυτιληναίος, ο Γενικός Γραμματέας του ΔΣ, Ευθύμιος Ο. Βιδάλης και ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒ, Άκης Σκέρτσος.
Στις συναντήσεις, εξ άλλου, του κ.Τσίπρα με την ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, σύμφωνα με παράγοντες του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έγινε «ουσιαστική και σε βάθος συζήτηση για την επόμενη ημέρα και τη δυνατότητα ευρύτερης σύγκλισης κοινωνικών δυνάμεων, υπό την ηγεμονία του εργατικού και λαϊκού κινήματος, για την έξοδο από την κρίση και την ανάκαμψη».
Κατά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, η διαγραφή μεγάλου μέρους του δημόσιου χρέους και η εφαρμογή προγράμματος παραγωγικών επενδύσεων είναι «αναντικατάστατες προϋποθέσεις», για την τόνωση της απασχόλησης. Επανέλαβε, δε, την πρόθεση του κόμματος του για αποκατάσταση των απολυμένων, διαβεβαιώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αντιτίθεται στην διαθεσιμότητα και τις απολύσεις στο δημόσιο, όπως και στο νόμο για την αξιολόγηση "που είναι το εργαλείο για τις απολύσεις". Ο κ. Τσίπρας επέμεινε ιδιαίτερα στη δέσμευση που έχει αναλάβει το κόμμά του, για την άμεση νομοθετική επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ για όλους, καθώς επίσης και των θεσμικών εγγυήσεων για την εργασία, που κατήργησαν τα Μνημόνια.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, έκανε λόγο για «συμφωνία ΓΣΕΕ και Αλέξη Τσίπρα, ως προς το αποτέλεσμα που παράγουν οι μνημονιακές πολιτικές για τους εργαζόμενους, τους πολίτες και την κοινωνία ευρύτερα, καθώς και στην στρατηγική επιλογή για ανάκτηση της εργασίας, από τα καταστροφικά αποτελέσματα αυτών των πολιτικών, δηλαδή η θεσμική κανονικότητα, κατώτερος μισθός, Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας». Ο κ. Παναγόπουλος ανέφερε, από την πλευρά του ότι πρότεινε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να εξετάσει το σχέδιο του Εργοδότη Ύστατης Καταφυγής που προωθεί παντού η Συνομοσπονδία.