Αυτό το «παζάρι» κυβέρνησης - δανειστών για μέτρα και αντίμετρα, αλλά και τη μείωση του αφορολόγητου ορίου που απαιτούν οι δανειστές, επιβεβαίωσε χθες η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου.
Όπως είπε η υφυπουργός, οι δανειστές ζητούν μείωση του αφορολογήτου από το 2019 και όχι νωρίτερα, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση το συζητά ως ενδεχόμενο. «Αν μειώσουμε, για παράδειγμα, τους φορολογικούς συντελεστές ή πάρουμε επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, θα δούμε», για να διευκρινίσει στη συνέχεια ότι επί του παρόντος δεν έχει οριστικοποιηθεί τίποτα.
«Σίγουρα θα πρέπει να μειωθεί η φορολογία των επιχειρήσεων και κάποιων ασφαλιστικών εισφορών, πρέπει να βοηθηθεί και η επιχειρηματικότητα», συμπλήρωσε η υπουργός.
Μιλώντας στον Real FM δήλωσε ότι πρόκειται για συζητήσεις που γίνονται στο πλαίσιο της προσπάθειας να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση. «Ας δούμε πρώτα πού θα καταλήξουμε, τι θα δώσουμε και τι θα πάρουμε και μετά θα δούμε», σημείωσε, εκφράζοντας αισιοδοξία ότι στη συνεδρίαση του Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα, θα δοθεί «ισχυρή ώθηση» στη συμφωνία.
Η κυβέρνηση θυσιάζοντας το αφορολόγητο όριο, το οποίο εάν μειωθεί στα 5.900 ευρώ θα έχει δημοσιονομικό όφελος 1,8 δισ. ευρώ, ζητά να υπάρξουν αντίβαρα στο νέο βαρύ «λογαριασμό» μέτρων, ώστε το δημοσιονομικό αποτέλεσμα που θα προκύψει να είναι ουδέτερο. Με μια διαφορά. Το πακέτο των σκληρών μέτρων που θα ξεκλειδώσει τη συμφωνία με τους δανειστές θα πρέπει να ψηφιστεί τώρα, ενώ για να ανοίξει το πακέτο των αντίβαρων θα πρέπει το πλεόνασμα να είναι μεγαλύτερο του 3,5% του ΑΕΠ από το 2019 και μετά.
Μεταξύ των αντισταθμιστικών μέτρων που διαπραγματεύεται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με τους Θεσμούς περιλαμβάνονται:
1. Μείωση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ κατά μία μονάδα, από το 13% στο 12%. Το μέτρο θα οδηγήσει σε μειώσεις τιμών σε όλα τα βασικά τρόφιμα, ενώ ελάφρυνση θα υπάρξει και στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και νερού, όπως και στη διαμονή σε ξενοδοχεία.
2. Ελαφρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ που σήμερα αποδίδει στα δημόσια ταμεία έσοδα τουλάχιστον 2,65 δισ. ευρώ. Η μείωση του ΕΝΦΙΑ θα μπορούσε να περάσει μέσα από τον εξορθολογισμό του φόρου με την προσαρμογή των αντικειμενικών αξίων στις τιμές που επικρατούν στην αγορά και προσαρμογές στους συντελεστές υπολογισμού του φόρου προκειμένου τα φορολογικά βάρη να μεταφερθούν από τους μικρούς και μεσαίους ιδιοκτήτες ακινήτων στους μεγαλοϊδιοκτήτες.
3. Μείωση συντελεστών στην κλίμακα για τα φυσικά πρόσωπα που σήμερα ξεκινούν από το 22% (για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ) και φτάνουν στο 45% (για εισοδήματα πάνω από 40.000 ευρώ). Η πρόταση λειτουργεί αντισταθμιστικά με το αφορολόγητο των 5.000 - 6.000 ευρώ (από 8.636 ευρώ σήμερα) που ζητούν οι δανειστές, ώστε να υπάρξει ελάφρυνση από τις επιβαρύνσεις που θα προκύψουν στα χαμηλά και τα μεσαία εισοδήματα.
4. Μείωση του συντελεστή φορολόγησης των κερδών των επιχειρήσεων που ανέρχεται σήμερα στο 29%.