Με την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά να υποχωρεί κάτω από τις 650 μονάδες και την απόδοση των ομολόγων στην δεκαετία αδιάφορη, οι αγορές φαίνεται ότι κάνουν δεύτερες σκέψεις σε ό,τι αφορά στις διαπραγματεύσεις της Ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές.
Το ανοδικό σερί στο Χρηματιστήριο διακόπηκε με τον γενικό δείκτη να καταγράφει απώλειες μεγαλύτερες της μίας ποσοστιαίας μονάδας με τα βλέμματα της επενδυτικής κοινότητας να βρίσκονται στραμμένα στο Βερολίνο και στη συνάντηση της Γερμανίδας Καγκελαρίου κυρίας Ανγκέλα Μέρκελ με τον πρόεδρο της Κομισιόν κ. Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ και την επικεφαλής του ΔΝΤ κυρία Κριστίν Λαγκάρντ. Αν και επισήμως στην ατζέντα των συναντήσεων είναι η προεδρία της Γερμανίας στο G 20, ανεπισήμως προεξοφλείται ότι θα συζητηθεί το Ελληνικό ζήτημα διευθέτησης του χρέους.
Όλες οι εκτιμήσεις συντείνουν στο ότι το θέμα θα τεθεί για το 2018 κι εφόσον έχουν ολοκληρωθεί οι Γερμανικές εκλογές και το σημαντικότερο, έχει σχηματιστεί κυβέρνηση στο Βερολίνο. Επίσης, το ΔΝΤ, σύμφωνα με όσα επικαλείται ο διεθνής Τύπος, θα συμμετάσχει στο Ελληνικό πρόγραμμα. Τα δύσκολα όμως, είναι τώρα για την Ελληνική κυβέρνηση και βεβαίως για την Ελληνική κοινωνία. Πέρα από το επικοινωνιακό σκέλος διαχείρισης της απόφασης του eurogroup της περασμένης Δευτέρας, η αλήθεια είναι, σύμφωνα με όσα δήλωσαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, ότι η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει μέτρα 2% του ΑΕΠ ή της τάξης των 3,6 δις. ευρώ και μάλιστα να τα προ-νομοθετήσει για μετά το 2018.
Δηλαδή, η μείωση στο αφορολόγητο, η κατάργηση της ονομαστικής διαφοράς στις συντάξεις που θίγει κυρίως τα προνόμια των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ θα πρέπει να ψηφιστούν άμεσα από την Βουλή, ανεξάρτητα αν η χώρα πετύχει 3,5% πλεονάσματα ή όχι. Και το σπουδαιότερο είναι ότι manual του πρωτογενούς πλεονάσματος έχει ορίζοντα, το λιγότερο μέχρι το 2021. Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες δε αναφέρουν ότι οι θεσμοί δεν θα δεχθούν μείωση ΕΝΦΙΑ ή του ΦΠΑ στα νησιά ή του ΦΠΑ στην εστίαση. Θα δεχθούν όμως, μείωση φορολογικών συντελεστών στο εισόδημα και στις επιχειρήσεις.
Αυτά λοιπόν βλέπουν οι ξένοι διαχειριστές και εξακολουθούν να κρατούν επιφυλακτική στάση απέναντι στην Ελλάδα, η οποία θα πρέπει να «προϋπαντήσει» το κουαρτέτο την ερχόμενη Τρίτη προκειμένου να διαπραγματευτεί μαζί του τις τεχνικές λεπτομέρειες της συμφωνίας. Η οποία αν δεν κλείσει τον Απρίλιο και πάει για τον Ιούνιο, το τέταρτο μνημόνιο μαζί με μία ακόμα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, είναι ορατά.