Δεν θα υπάρξει 4ο μνημόνιο. Η Ελλάδα θα βγει στις αγορές και δεν θα χρειάζεται να δανείζεται από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Βεβαίως, και μετά τη λήξη του 3ου μνημονίου, θα παραμείνουμε σε καθεστώς αυξημένης εποπτείας εξαιτίας των δανείων που έχουμε πάρει ήδη. Επίσης, ακόμη και εκτός μνημονίου, θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τις αγορές οι οποίες θα τιμολογούν καθημερινά το αξιόχρεο της χώρας.
Αυτό εκτίμησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας πριν από λίγο στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Ο κ. Δραγασάκης, απέδωσε τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στη διαπραγμάτευση, στο γεγονός ότι οι θεσμοί εμφανίζονται με αποκλίνουσες θέσεις και εκτιμήσεις. «Το ΔΝΤ έχει θέσει ένα πακέτο νέων αιτημάτων που ήταν εκτός αρχικής συμφωνίας» υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναφερόμενος στο αίτημα για νέα δημοσιονομικά μέτρα ύψους 3,6 δις. ευρώ.
«Η κυβέρνηση οργάνωσε τη δράση της από τον περασμένο Οκτώβριο με στόχο την γρήγορη συμφωνία» είπε ο κ. Δραγασάκης. Κάλεσε όμως τους θεσμούς, όταν ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση να υπογράψει, να εξηγούν με σαφήνεια και το τι είναι αυτό που πρέπει να υπογράψει. Για μια ακόμη φορά, κυβερνητικό στέλεχος άσκησε έντονη κριτική στο ΔΝΤ. Ο κ. Δραγασάκης έκανε λόγο για Tomsen statistics θέλοντας με αυτό τον τρόπο να καυτηριάσει τις εξαιρετικά αρνητικές προβλέψεις που κάνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
«Το 3ο πρόγραμμα για την Ελλάδα δεν είναι προϊόν ισότιμου διαλόγου. Ο τρόπος με τον οποίο έγινε η διαπραγμάτευση εμπεριέχει έντονα το στοιχείο της ασυμμετρίας ενώ αρκετές φορές φτάσαμε και στα όρια του εκβιασμού. Επίσης, ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η εποπτεία του προγράμματος δημιουργεί εμπλοκές και χωρίς να είναι θεσμοθετημένοι τρόποι απεμπλοκής» είπε ο κ. Δραγασάκης ζητώντας να υπάρχει ένα «εφετείο» το οποίο να λύνει σε πολιτικό επίπεδο τις διαφωνίες που υπάρχουν στο στάδιο της τεχνικής διαπραγμάτευσης.
Πάντως, ο κ. Δραγασάκης, υποστήριξε ότι η συμφωνία θα επιτευχθεί εγκαίρως και διατύπωσε τρεις λόγους για να υποστηρίξει τη θέση του.
1. Η συμφωνία υλοποιείται. Οι στόχοι υλοποιούνται και υπερακαλυπτονται.
2. Η πρόοδος δεν αμφισβητείται. Έχουμε το θετικό γεγονός ότι αυτά που λέει η κυβέρνηση υποστηρίζονται και από την Ευρώπη
3. Ότι είναι θετικό για την Ελλάδα, είναι θετικό και για την Ευρώπη. Αν κλείσει η συμφωνία στην ώρα της θα είναι θετικό και για την Ευρώπη.