Στην εκτίμηση ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ελλάδα στο θέμα της οικονομίας και του χρέους και η βοήθεια που θα παρέχουν θα είναι ακόμα μεγαλύτερη, προχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, μετά το τέλος των διήμερων επαφών του στην Ουάσιγκτον με ανώτατα στελέχη της κυβέρνησης Τραμπ.
Ο Έλληνας ΥΠΕΞ, αποτιμώντας τις επαφές του στην αμερικανική πρωτεύουσα, ρωτήθηκε για το αν διαπιστώνει συνέχεια της πολιτικής Ομπάμα από την κυβέρνηση Τραμπ στο θέμα της οικονομίας και του χρέους και… διακόπτοντας την ερώτηση τόνισε: «Θα συνεχίσει. Έχοντας μια αρχική συζήτηση επί του θέματος, νομίζω ότι θα συνεχίσει και ίσως να είναι και πιο μεγάλη».
Ο κ. Κοτζιάς υπογράμμισε ότι έγινε κατανοητό από την αμερικανική πλευρά η ιδιαίτερη γεωστρατηγική ανάλυση που κάνει η ελληνική πλευρά για την περιοχή μας, με τις δύο πλευρές να συμφωνούν στη μεγάλη ανάγκη να υπάρχει σταθερότητα και ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή.
Η νέα αμερικανική διοίκηση αναζητεί τους τρόπους με τους οποίους θα αναβαθμιστεί ο ρόλος και η σημασία της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής σε συνεργασία, με διαφορετικό τρόπο από ό,τι στο παρελθόν, πιο εντατικά και ισότιμα, με κράτη με τα οποία έχουν ιδιαίτερα φιλικές σχέσεις.
Ο υπουργός Εξωτερικών, κληθείς να σχολιάσει από την Ουάσιγκτον για την αντιπαράθεση ΕΕ - Τουρκίας για το θέμα που προέκυψε στην Ολλανδία, επανέλαβε ότι: «Η Τουρκία εξάγει τη νευρικότητά της, ίσως ορισμένοι κύκλοι της τουρκικής ηγεσίας να θεωρούν ότι μια τέτοια λεκτική σύγκρουση βοηθά την προεκλογική καμπάνια του κ. Ερντογάν».
Παράλληλα, o υπουργός Εξωτερικών, εμμέσως πλην σαφώς, «άδειασε» τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο για τις δηλώσεις του ότι «η Ελλάδα θα επιτρέψει επισκέψεις Τούρκων πολιτικών στη χώρα μας πριν από το δημοψήφισμα», λέγοντας ότι «η θέση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών είναι ότι δεν μιλάει πριν τεθούν συγκεκριμένες αιτήσεις και διαδικασίες...».
Τέλος, ο Νίκος Κοτζιάς, ερωτηθείς από τo Rear. gr για το αν η Ουάσιγκτον συμμερίζεται τους φόβους του Αμερικανού πρέσβη Τζέφρι Πάιατ για «πιθανό ατύχημα» στο Αιγαίο, υπήρξε κατηγορηματικός ότι «δεν έγιναν τέτοιες συζητήσεις».
Ο Έλληνας ΥΠΕΞ, μετά το πρώτο ραντεβού του με τον Αμερικανό ομόλογό του Ρεξ Τίλερσον την περασμένη Δευτέρα, είχε χθες σημαντική συνάντηση στον Λευκό Οίκο με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Χέρμπερτ ΜακΜάστερ.
Ο στρατηγός Χέρμπερτ Ρέιμοντ ΜακΜάστερ είναι ο αντικαταστάτης του Μάικ Φλιν στη θέση του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Στο ραντεβού, που διήρκεσε σχεδόν 90 λεπτά, παρόντες ήταν η αναπληρώτρια Κάθλιν ΜακΦάρλαν, ο σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου για διεθνείς οικονομικές σχέσεις Κένεθ Τζέστερ, ενώ σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στο ραντεβού εμφανίστηκε κάποια στιγμή και ο ομογενής προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Ρέινς Πρίμπους.
Ο κ. Κοτζιάς έθεσε θέματα ασφαλείας της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων, τόνισε τον ρόλο της Ελλάδας σε μια εύθραυστη γεωπολιτική συγκυρία και σε ένα περιφερειακό τρίγωνο αστάθειας και αναφέρθηκε στα βασικά θέματα ελληνικής εξωτερικής πολιτικής καθώς και στις πρωτοβουλίες που παίρνει η Ελλάδα για να σταθεροποιήσει το περιβάλλον της.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι «άκουγαν, έκαναν ερωτήσεις και κρατούσαν σημειώσεις», ενώ ενημέρωσαν τον κ. Κοτζιά για τους σχεδιασμούς τους σε θέματα εξωτερικής πολιτικής που η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι «θα έχουν θετικές επιπτώσεις για τη χώρα».
Στη συνάντηση δεν συζητήθηκαν εκτενώς -αν και αναμενόταν- οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, τα εξοπλιστικά, η αναβάθμιση της βάσης της Σούδας και το προσφυγικό.