Όπως είπε, είχαμε μια προσυνάντηση πριν το Eurogroup και διαπιστώθηκε η πρόοδος που έγινε και ότι έκλεισαν τα πιο πολλά ζητήματα. Με εισήγηση όλων αποφασίστηκε να εναντικοποιηθεί η διαδικασία.
«Θα μείνουμε εδώ με την Εφη Αχτσιόγλου και τον Γ. Χουλιαράκη για ασφαλιστικό και εργασιακά». Σύμφωνα με τον έλληνα υπουργό «μπορούμε να έχουμε πρόοδο σε αυτά τα ζητήματα. Η ιδέα είναι ότι πρέπει πολλές φορές να αλλάξεις τη σειρά: να αφήσεις το τεχνικό επίπεδο να βρεις τα βασικά σημεία που υπάρχουν διαφορές».
Κατά τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στόχος είναι να γίνει ουσιαστική πρόοδος να λυθούν ή δυνατόν όλα τα θέματα στις Βρυξέλλες και μετά να υπάρξει ένα πακέτο μέτρων που συμφωνούμε όλοι πριν την 7η Απριλίου. Μετά η διαδικασία μπορεί να επιταχυνθεί περισσότερο και να πάμε στο ΔΝΤ στα τέλη Απριλίου για να μπουν οι τελευταίες λεπτομέρειες για όλο το πακέτο.
Eurogroup
Ολοκληρώθηκε προτού καλά καλά αρχίσει το Eurogroup. Δεν επιστρέφουν οι θεμσοί που επιμένουν σε φορολογικό, συνταξιοδοτικό και εργασιακά.
Οι θεσμοί προς το παρόν τουλάχιστον δεν επιστρέφουν, αφού για να συμβεί αυτό θα πρέπει να υπάρξει μεταξύ Αθήνας και κουαρτέτου πρόοδος στα κρίσιμα ζητήματα που μένουν ανοιχτά. Προς την κατεύθυνση αυτή θα συνεχιστούν και θα ενταθούν οι διαπραγματεύσεις αυτήν την εβδομάδα στις Βρυξέλλες, όπως δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. Στόχος είναι να καταλήξουμε σε μια πλήρη συμφωνία, συμπλήρωσε, χωρίς όμως να μπορεί να εγγυηθεί ότι αυτό θα καταστεί εφικτό μέχρι το Eurogroup της 7ης Απριλίου. Ερωτηθείς γιατί δεν επιστρέφουν οι θεσμοί στην Αθήνα σημείωσε ότι «έχει έρθει η στιγμή να ασχοληθούμε με τα μεγάλα ζητήματα όπως μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας και του φορολογικού. Αυτά εκκρεμούν ακόμα και η επιλογή μας είναι να συνεχιστεί αυτό τις επόμενες ημέρες εδώ στις Βρυξέλλες».
Για την ελάφρυνση χρέους επανέλαβε το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί τονίζοντας ότι «πρέπει να υπάρξει απόφαση για μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό και άλλων ζητημάτων και μετά αν αυτή η συζήτηση έχει θετικούς καρπούς και ολοκληρωθεί θα επιστρέψουμε στο Eurogroup. Θα πρέπει να μιλήσουμε και για τη δημοσιονομική πορεία σε βάθος. Πρέπει να υπάρξει συμφωνία ώστε να έχουμε συζήτηση για τα υπόλοιπα».
Tην ανάγκη να αποφευχθούν οι καθυστερήσεις καθώς έχουν πολύ αρνητικό αντίκτυπο στους επενδυτές και την οικονομική ανάκαμψη, υπογράμμισε ο Ευρωπαίος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί στην κοινή συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup. Αναγνώρισε ότι τα κυριότερα ζητήματα που μένουν ανοιχτά είναι αυτά που αφορούν τα εργασιακά και το συνταξιοδοτικό.
«Η αποστολή των θεσμών στην Αθήνα σημείωσε προόδους. Όλοι οι φορείς υπογράμμισαν ότι πρέπει να αποφύγουμε τις καθυστερήσεις που έχουν πολύ αρνητικό αντίκτυπο στους επενδυτές και την οικονομική ανάκαμψη. Γι’ αυτό αποφασίσαμε να υπάρξουν συγκεκριμένες ταχύτατες διαδικασίες» είπε.
Σημείωσε ότι έχει δημιουργηθεί το πλαίσιο των επαφών που θα εντατικοποιηθούν τις επόμενες ημέρες.
Εξέφρασε την ελπίδα ότι η αξιολόγηση θα καταλήξει τις επόμενες εβδομάδες και διαβεβαίωσε ότι «όλοι είμαστε δεσμευμένοι στην αναζήτηση λύσεων. Αν επιταχύνουμε θα μπορέσουμε να κλειδώσουμε την αξιολόγηση».
Υπενθύμισε ότι «η επιτυχία του προγράμματος είναι προς το μέγιστο συμφέρον όλων».
«Πρέπει να διαλύσουμε την αβεβαιότητα που πηγάζει από την εκκρεμότητα» επεσήμανε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ αναφερόμενος στη δεύτερη αξιολόγηση, ενώ τόνισε ότι υπάρχουν ζητήματα που δεν έχουν επιλυθεί, παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί σε σύγκριση με το τελευταίο Eurogroup.
Κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, στις Βρυξέλλες, ο κ. Ρέγκλινγκ είπε ότι επειδή η καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία και την εμπιστοσύνη, πρέπει να εντατικοποιηθούν οι διαβουλεύσεις.
Ο επικεφαλής του ESΜ τόνισε ότι «είχαμε πρόοδο και θετικές επιδόσεις το 2016», ενώ παρατήρησε ότι η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει την επόμενη δόση των δανείων που έχει λάβει τον Ιούλιο, συνεπώς, όπως εξήγησε, μέχρι τότε πρέπει να έχει κλείσει η αξιολόγηση.
Υπενθύμισε επίσης ότι από τον Αύγουστο του 2015 ο ESM εκταμίευσε 32 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του τρίτου ελληνικού προγράμματος.
Εδειξε από νωρίς...
Για την εξέλιξη αυτή είχαν προϊδεάσει οι δηλώσεις Ντάισελμπλουμ και Σόιμπλε.
«Υπάρχουν δυσκολίες οι οποίες καθυστερούν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, χαμηλώνοντας τον πήχη των προσδοκιών για το Eurogroup.
«Θα μπορούσαμε να έχουμε τελειώσει νωρίτερα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σόιμπλε, προσθέτοντας ότι «το θέμα της Ελλάδας δεν έχει ολοκληρωθεί» και διαμήνυσε: «Μην περιμένετε μια θεαματική συνεδρίαση».
Μικρή αλλά όχι επαρκής πρόοδος είχε καταγραφεί στη συνάντηση που είχαν λίγο πριν το Eurogroup ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης με τους επικεφαλής των θεσμών. Οπως σημειώναν πηγές της ΕΕ, δεν προβλέπεται άμεσα η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα.