Οι μεγάλες επενδυτικές τράπεζες πρόκειται να ξεκινήσουν τη διαδικασία μεταφοράς κάποιων από τις δραστηριότητές τους με έδρα στο Λονδίνο, προς νέα κέντρα στην ΕΕ μέσα σε μερικές εβδομάδες, καθώς η Τερέζα Μέι όρισε ημερομηνία για την πυροδότηση του επίσημου μηχανισμού που θα οδηγήσει στο διαζύγιο Βρετανίας-ΕΕ.
Η Φρανκφούρτη και το Δουβλίνο δείχνουν οι μεγάλοι νικητές.
Η Bank of America, η Standard Chartered και η Barclays εξετάζουν τη μεταφορά τους στην ιρλανδική πρωτεύουσα ως ευρωπαϊκή τους έδρα προκειμένου να διατηρήσουν την πρόσβαση στην κοινή αγορά, σύμφωνα με ανώνυμες πηγές του Bloomberg που γνωρίζουν την υπόθεση.
Η Goldman Sachs και η Citigroup είναι μεταξύ των τραπεζών που προσανατολίζονται στη Φρανκφούρτη, ανέφεραν οι πηγές.
Με τις τράπεζες να είναι όλο και πιο σίγουρες για ένα hard Brexit, τα στελέχη τους θέλουν να έχουν νέα γραφεία ή επέκταση των παλιών, μέσα στο ευρωπαϊκό μπλοκ, πριν την αποχώρηση της Βρετανίας το 2019. Η Φρανκφούρτη είναι φυσική επιλογή, δεδομένου του «χρηματοοικονομικού οικοσυστήματος» που ήδη υπάρχει εκεί και περιλαμβάνει την Deutsche Bank, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την BaFin.
Το Δουβλίνο έχει παρόμοιους νόμους και ρυθμιστικό πλαίσιο με τη γειτονική Βρετανία και είναι το μοναδικό κέντρο στην ΕΕ με επίσημη γλώσσα την αγγλική.
Σύμφωνα με το think tan Bruegel, μετά το Brexit το Λονδίνο μπορεί να χάσει 10.000 θέσεις εργασίας στην τραπεζική και 20.000 ρόλους στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, καθώς οι πελάτες θα μεταφέρουν περιουσιακά στοιχεία 1,8 τρισ. ευρώ εκτός Βρετανίας.
Άλλες εκτιμήσεις κυμαίνονται από μέχρι και 232.000 θέσεις εργασίας, έως και ελάχιστες, δηλαδή 4.000.
Σύμφωνα με έρευνα του πρακτορείου, η Bank of America θεωρεί προορισμό της το Δουβλίνο, σε περίπτωση που το Ηνωμένο Βασίλειο χάσει την πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά. Η τράπεζα πιθανώς θα μεταφέρει κάποιες θέσεις εργασίας σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, περιλαμβανομένης της Φρανκφούρτης, της Μαδρίτης, του Λουξεμβούργου και του Άμστερνταμ.
Η Goldman Sachs εξετάζει μεταφορά στη Φρανκφούρτη και εκτιμάται ότι θα μετακινήσει μέχρι και 1.000 εργαζόμενους, μεταξύ των οποίων traders και ανώτατα στελέχη, τόνισε πηγή που γνωρίζει την υπόθεση.
Η JPMorgan Chase βρίσκεται σε αναζήτηση γραφείων και στο Δουβλίνο και στη Φρανκφούρτη, όπως ανέφεραν πηγές αυτό το μήνα. Πριν το δημοψήφισμα, ο CEO, Jamie Dimon, είχε αναφέρει ότι μέχρι και 4.000 από τους 16.000 εργαζομένους της τράπεζας στη Βρετανία θα μπορούσαν να μεταφερθούν στην Ευρώπη.
Ο πρόεδρος της UBS, Axel Weber, δήλωσε αυτό το μήνα ότι η τράπεζα θα πάρει την τελική της απόφαση για τη μεταφορά μέχρι και 1.500 από τους 5.000 εργαζομένους της στη Βρετανία, αμέσως μετά την πυροδότηση των επίσημων διαδικασιών.
O Stuart Gulliver της HSBC ανέφερε τον Ιανουάριο ότι το προσωπικό επενδυτικής τραπεζικής στο Λονδίνο που παράγει περίπου το 20% των εσόδων, ενδέχεται να μεταφερθεί στο Παρίσι.
Η Barclays έχει αποφασίσει πως το Δουβλίνο θα είναι το κύριο κέντρο της στην ΕΕ, καθώς και ότι σχεδιάζει να προσθέσει περίπου 150 εργαζόμενους εκεί, τόνισαν πηγές που γνωρίζουν την υπόθεση.
Η Standard Chartered έχει προσεγγίσει Ιρλανδούς αξιωματούχους προκειμένου να κάνει το Δουβλίνο την ευρωπαϊκή του βάση, ενημέρωσαν πηγές το Δεκέμβριο.
Η Citigroup εξετάζει διάφορες χώρες για να μεταφέρει τις λονδρέζικες δραστηριότητές της, περιλαμβανομένων της Ιρλανδίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ολλανδίας.
Η Morgan Stanley αναζητά επαγγελματικό χώρο στη Φρανκφούρτη και στο Λονδίνο, ενώ η Lloyds σχεδιάζει να μετατρέψει το παράρτημά της στο Βερολίνο σε θυγατρική, σύμφωνα με πηγή. Η Credit Suisse εξετάζει επιλογές ώστε να επεκταθεί στο Δουβλίνο.
Πηγή: euro2day.gr