Σύμφωνα με την έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ, για το επόμενο διάστημα, 4 στις 10 επιχειρήσεις θεωρεί αρκετά και πολύ πιθανό ότι θα κλείσει, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό είναι ιδιαίτερα υψηλό για τους αυτοαπασχολούμενους.
Το υψηλό αυτό ποσοστό αποτελεί ένδειξη για περαιτέρω διεύρυνση της αδήλωτης επιχειρηματικής δραστηριότητας, καθώς πολλοί αυτοαπασχολούμενοι, μη μπορώντας να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις, θα λειτουργούν παρανόμως.
Μεταξύ άλλων, η Συνομοσπονδία αναφέρει ότι η κατάσταση της οικονομίας παραμένει «σταθερή αλλά κρίσιμη» και στιγματίζει το μεγάλο μέγεθος της έκθεσης των πολύ μικρών επιχειρήσεων στις επιπτώσεις της λιτότητας.
Στο ίδιο πλαίσιο, κάνει ειδική μνεία στους κινδύνους υπερχρέωσης, όπως και στην αβεβαιότητα της οικονομικής πολιτικής, ως απόρροια της εν εξελίξει διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.
Αναφορά γίνεται και στην ανεπαρκή ιδιωτική χρηματοδότηση, η οποία σε συνδυασμό με την απουσία σύγχρονων χρηματοδοτικών εργαλείων, οδηγεί στον περιορισμό της δυνατότητας κινητοποίησης επενδυτικών ροών.
Πιο αναλυτικά:
Οι προσδοκίες σχετικά με την πορεία των επιχειρήσεων το α΄ εξάμηνο του 2017, παραμένουν αρνητικές, αφού το 58,8% αναμένει επιδείνωση, ενώ μόλις το 11% αναμένει βελτίωση.
Το πρόβλημα της ρευστότητας για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις γίνεται εμφανέστερο, εφόσον ληφθεί υπόψη ότι μόνο το 30% αντλεί τη ρευστότητά του μέσω τραπεζικού δανεισμού.
Μόλις το 3,6% των επιχειρήσεων θα αυξήσει τις επενδυτικές του δαπάνες, ενώ το 31,4% θα μειώσει τις επενδύσεις του. Η εικόνα είναι καλύτερη για τις σχετικά μεγαλύτερες επιχειρήσεις.
Απασχόληση
Η συντριπτική πλειονότητα των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων (83,3%) διατήρησε σταθερό των αριθμό των απασχολουμένων σε αυτές, κατά το β' εξάμηνο του 2016. Για τις υπόλοιπες, ωστόσο, ο λόγος προσλήψεων - απολύσεων παρέμεινε αρνητικός - μολονότι η «ψαλίδα» φαίνεται να κλείνει - αφού για κάθε επιχείρηση που έκανε πρόσληψη, υπήρξαν δύο επιχειρήσεις που έκαναν απολύσεις.
Ως αποτέλεσμα, μείωση προσωπικού ανέφερε το 9,2% των επιχειρήσεων - για τις επιχειρήσεις στον τομέα των υπηρεσιών το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 12,3%, στοιχείο που πιθανόν να σχετίζεται με την εποχικότητα της επιχειρηματικής δραστηριότητας - ενώ αύξηση μόλις το 4,6%. Σε απόλυτα μεγέθη, εκτιμάται ότι η απώλεια θέσεων μισθωτής απασχόλησης στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, κατά το β΄ εξάμηνο του 2016, ανήλθε στις 23.000.
Οι προοπτικές για το α΄ εξάμηνο του 2017, ως προς το λόγο προσλήψεων - απολύσεων, δείχνουν ότι σε δύο επιχειρήσεις που κάνουν προσλήψεις (8,1% των επιχειρήσεων) αντιστοιχούν τρεις επιχειρήσεις που προχωρούν σε απολύσεις. Για το επόμενο εξάμηνο, επομένως, αναμένονται 2.000 επιπλέον απώλειες θέσεων μισθωτής απασχόλησης, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι απώλειες από τα λουκέτα.
Αλλά ακόμα και στις επιχειρήσεις, οι οποίες αναμένεται να προβούν σε αύξηση προσωπικού, το 40% θα προχωρήσει σε προσλήψεις είτε με καθεστώς μερικής απασχόλησης, είτε με καθεστώς εξωτερικού συνεργάτη.
«Λουκέτα»
Κατά το χρονικό διάστημα Αύγουστος 2016 - Ιανουάριος 2017 διέκοψαν τη λειτουργία τους 18.410 επιχειρήσεις. Οι εκτιμήσεις της ΓΣΕΒΕΕ, με βάση τα ευρήματα της έρευνας του Ιουλίου 2016, υπήρξαν για μία ακόμα φορά μετριοπαθείς καθώς η εκτίμηση αφορούσε το «κλείσιμο» 18.100 επιχειρήσεων.
Για το επόμενο διάστημα, τέσσερις στις 10 επιχειρήσεις (ποσοστό 40,3%) θεωρεί αρκετά ή πολύ πιθανό ότι θα κλείσει. Το αντίστοιχο ποσοστό είναι ιδιαίτερα υψηλό για τους αυτοαπασχολούμενους (57,4 %).
Ωστόσο, το πραγματικό πρόβλημα βιωσιμότητας έρχεται στην επιφάνεια αν υπολογίσουμε την ένταση, με την οποία εμφανίζεται η προοπτική των «λουκέτων». Πιο συγκεκριμένα και με δεδομένο ότι το 10,1% όσων θεωρούν ότι θα κλείσουν το επόμενο διάστημα τοποθετεί αυτό το ενδεχόμενο στο επόμενο τρίμηνο, η εκτίμηση της Συνομοσπονδίας είναι ότι το α΄ εξάμηνο του 2017 θα διακόψουν τη λειτουργία τους 18.700 επιχειρήσεις.
Τέλος, υπογραμμίζεται ότι τα «λουκέτα» θα συγκεντρωθούν σε επιχειρήσεις κυρίως, της Αττικής και στον κλάδο της μεταποίησης. Τα πιθανά λουκέτα επομένως, τα οποία βρίσκονται στο «κόκκινο», συνεπάγονται τον κίνδυνο απώλειας 34.000 θέσεων πλήρους απασχόλησης.