Μακριά από μια συμφωνία βρίσκονται Αθήνα και δανειστές, υπογραμμίζει σε έκθεσή της η Bank of America - Merrill Lynch.
Όπως αναφέρει ο οίκος, το επόμενο ορόσημο είναι το Eurogroup της 7ης Απριλίου. Η BofA επισημαίνει ότι παραμένει πολύ επιφυλακτική και ότι συνεχίζει να φοβάται πως θα συνεχιστούν οι καθυστερήσεις για την ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης.
Εχει καταγραφεί κάποια πρόοδος αλλά παραμένουν ακόμη βασικές εκκρεμότητες, που σχετίζονται κυρίως με τις μεταρρυθμίσεις σε ασφαλιστικό και εργασιακά. Εν τω μεταξύ, σημειώνει ο οίκος, μερίδα των δανειστών ζητά δεσμεύσεις και από την αντιπολίτευση για τα μέτρα που έχει συμφωνηθεί να υλοποιηθούν μετά το 2018.
Ο οίκος αναφέρει ότι οι δύο πλευρές είναι κοντά σε έναν συμβιβασμό, αλλά και πάλι το ορόσημο του Eurogroup στις 7 Απριλίου δείχνει να χάνεται.
Ωστόσο, σημειώνει, ακόμη και στο αισιόδοξο σενάριο που ολοκληρώνεται η αξιολόγηση, φαίνεται πως δεν θα μπορέσει να αποφευχθεί ένα ακόμη καλοκαίρι με την Ελλάδα στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, καθώς ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι θα χρειαστεί η συμμετοχή του ΔΝΤ για να υπάρξει εκταμίευση για την Αθήνα. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα δοθεί η δόση του προγράμματος, εάν δεν επιλυθεί το ζήτημα της συμμετοχής ή όχι του Ταμείου.
Το καλό σενάριο και οι ενστάσεις της BofA
Σε ένα ιδανικό σενάριο, επισημαίνει η BofA, η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να υλοποιήσει γρήγορα τα μέτρα, εξασφαλίζοντας την απαραίτητη στήριξη και αποφεύγοντας τις εκλογές, οι Ευρωπαίοι εταίροι παρέχουν λεπτομέρειες για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και το ΔΝΤ αποφασίζει τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα, και όλα αυτά πριν τη λήξη των ομολόγων της Ελλάδας το καλοκαίρι.
Η Bank of America αμφισβητεί το ανωτέρω σενάριο, σημειώνοντας ότι αναμένεται να συνεχιστούν οι καθυστερήσεις έως ότου τα προβλήματα χρηματοδότησης της Αθήνας γίνουν πιεστικά και οι λήξεις του Ιουλίου «επιβάλουν» μια συμφωνία με συμβιβασμούς από όλες τις πλευρές.
Ο οίκος εκτιμά ότι είτε η Ευρώπη θα περιγράψει τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος για να διασφαλίσει τη συμμετοχή του ΔΝΤ, είτε θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις για ένα νέο πρόγραμμα, χωρίς το Ταμείο. Και τα δύο σενάρια δεν αναμένεται να υλοποιηθούν πριν το φθινόπωρο και την ολοκλήρωση των γερμανικών εκλογών.
Οπότε θα χρειαστεί ένα «μαγείρεμα» για την καλοκαιρινή περίοδο, πιθανόν με μερική εκταμίευση των κεφαλαίων έναντι μερικής υλοποίησης των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων, ένα σενάριο που υποστηρίζει η BofA, σημειώνοντας ότι υπάρχουν περιθώρια και για χειρότερες εξελίξεις.
Οι καθυστερήσεις επιβαρύνουν την ανάπτυξη
Μετά την αρνητική αναθεώρηση των μεγεθών για το δ’ τρίμηνο του 2016, οι προβλέψεις του οίκου για το 2017 αρχίζουν να δείχνουν αισιόδοξες.
Αυτό, σε συνδυασμό με την πρόσφατη επιδείνωση των οικονομικών μεγεθών και τις εκροές καταθέσεων στις τράπεζες, ενδέχεται να οδηγήσουν σε υποβάθμιση των προβλέψεων της BofA για το ΑΕΠ πολύ κάτω από το 1%, εάν συνεχιστούν οι τρέχουσες τάσεις.