Τον μηχανισμό εξωδικαστικής ρύθμισης των οφειλών των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων παρουσίασε, σε ειδική εκδήλωση, ο υπουργός Οικονομίας, Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο οποίος έκανε λόγο για «θετικές προϋποθέσεις» ως προς τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και την ανάπτυξη της οικονομίας.
Κατά την παρουσίαση του μηχανισμού, ο αρμόδιος υπουργός ξεκαθάρισε ότι το επίμαχο νομοσχέδιο, το οποίο εισάγεται σήμερα στη Βουλή, δεν εγγυάται τη ρύθμιση των οφειλών κάθε επιχείρησης, καθώς καμία ρύθμιση δεν μπορεί να επιβληθεί ενάντια στη βούληση των πιστωτών.
Ωστόσο, κατά τον ίδιο, «αίρει τα εμπόδια και δημιουργεί εκείνες τις θετικές προϋποθέσεις όχι μόνο για τη ρύθμιση των χρεών των βιώσιμων επιχειρήσεων αλλά και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας».
«Για εμάς, είναι ευθύνη η εξασφάλιση ενός θεσμικού πλαισίου που θα δημιουργεί όλες τις προϋποθέσεις για δίκαιη, ρεαλιστική αποπληρωμή των χρεών, με σεβασμό στην αξιοπρεπή διαβίωση του οφειλέτη που ασφυκτιά από συσσωρευμένα χρέη» τόνισε στο ίδιο πλαίσιο.
Όπως εξήγησε, παράλληλα, ο μηχανισμός θα επιχειρήσει να δώσει τη δυνατότητα στην επιχείρηση να διαπραγματευτεί σε μία μόνο διαδικασία με το σύνολο των πιστωτών της. Η διαδικασία αυτή, θα γίνεται με ηλεκτρονικό τρόπο, γεγονός το οποίο θα μειώνει το διοικητικό κόστος τόσο για την επιχείρηση, όσο και για τους πιστωτές.
Ο κ. Παπαδημητρίου διευκρίνισε επίσης, ότι το νομοσχέδιο προβλέπει τη συμμετοχή και του Δημοσίου και των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης ως πιστωτών, με τους ίδιους όρους που συμμετέχουν και οι ιδιώτες πιστωτές.
Ως εκ τούτου, όπως συμπλήρωσε, δίνεται η δυνατότητα σε μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, καθώς και σε ατομικές επιχειρήσεις, να ρυθμίσουν τα χρέη τους συνολικά και ταυτόχρονα προς όλους τους πιστωτές τους.
Αναλύοντας τη λειτουργία του εξωδικαστικού μηχανισμού, ανέφερε ότι πλέον, η διευθέτηση του χρέους δεν θα βασίζεται σε οικονομικά μεγέθη, όπως το ύψος του χρέους και του μεγέθους της επιχείρησης, αλλά στην πραγματική ικανότητα αποπληρωμής της επιχείρησης.
Στόχο, κατά τον ίδιο, αποτελεί η διάσωση των επιχειρήσεων με υγιή χαρακτηριστικά, ώστε να συνεχίσουν τη λειτουργία τους από καλύτερες βάσεις και να διασφαλιστούν χιλιάδες θέσεις εργασίας, εξυγιαίνοντας ταυτόχρονα τόσο τα τραπεζικά χαρτοφυλάκια, όσο και τα έσοδα του Δημοσίου και των Ασφαλιστικών Ταμείων.
Καταλήγοντας, ο αρμόδιος υπουργός προανήγγειλε τη δημιουργία ειδικής διάταξης, προκειμένου να προστατεύονται από άδικες διώξεις οι εκπρόσωποι των πιστωτών, οι οποίοι συναινούν σε ρύθμιση οφειλών.