Ενισχύσεις και εξοπλισμό στα σύνορα της χώρας του με τη Βόρεια Κορέα στέλνει ο Βλάντιμιρ Πούτιν καθώς στη Μόσχα φοβούνται ότι η Ουάσιγκτον ετοιμάζεται να επιτεθεί στην Πιονγιάνγκ. Ο Ρώσος πρόεδρος φοβάται ότι θα υπάρξει μαζικό κύμα προσφύγων απ’ τη Βόρεια Κορέα εφόσον ο Αμερικανός ομόλογός του, Ντόναλντ Τραμπ, εξαπολύσει στρατιωτικό χτύπημα κατά του Κιμ Γιονγκ Ουν.
Σε ανάλογη κίνηση προέβη προ ημερών και η Κίνα στέλνοντας 150.000 στρατιώτες στα νότια σύνορά της, ώστε να αντιμετωπίσουν το κύμα Βορειοκορεατών που το Πεκίνο φοβάται ότι θα επιχειρήσουν να περάσουν τη μεθόριο σε περίπτωση πολέμου.
Ο Βλάντιμιρ Πούτιν στέλνει στρατιώτες και εξοπλισμό, περιλαμβανομένων ελικοπτέρων και αρμάτων μάχης στα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα.
Ένα βίντεο φαίνεται να δείχνει ένα απ’ τα τρία τρένα που μεταφέρουν οπλισμό να κινείται προς τη μεθόριο. Ένα άλλο καταγράφει κινήσεις στρατιωτικών ελικοπτέρων και οχημάτων του στρατού σε ανώμαλα εδάφη κοντά στα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα. Άλλες πληροφορίες αναφέρουν κινήσεις του ρωσικού στρατού οδικώς.
Όμως πέρα απ’ τις ανησυχίες για κύμα εξόδου προσφύγων προς τη Ρωσία, οι επιτελείς του προειδοποίησαν τον Πούτιν ότι σε περίπτωση αμερικανικού πλήγματος σε πυρηνικές εγκαταστάσεις του Κιμ Γιονγκ Ουν το ραδιενεργό νέφος μπορεί να φθάσει γρήγορα στη Ρωσία.
O εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού στρατού, Αλεξάντερ Γκορντέγιεφ αρνήθηκε να αποκαλύψει τους ακριβείς λόγους της μετακίνησης των στρατευμάτων και του εξοπλισμού. Είπε όμως ότι πρόσφατα ολοκληρώθηκαν ασκήσεις του στρατού στην περιοχή της Υπερβαϊκάλης στη Σιβηρία.
Ένας τεράστιος πύραυλος περνά μπροστά απ’ το πλήθος κατά την στρατιωτική παρέλαση του περασμένου Σαββάτου στην Πιονγιάνγκ.
Ωστόσο, τοπικά ΜΜΕ στην ανατολική Ρωσία θεωρούν ότι οι κινήσεις συνδέονται με την κρίση στην Κορεατική χερσόνησο.
Το λιμάνι του Βλαδιβοστόκ, όπου οι Ρωσία διαθέτει τεράστιες στρατιωτικές δυνάμεις, απέχει λιγότερο από 160 χιλιόμετρα από τη Βόρεια Κορέα.
Ο ειδικός αναλυτής σε θέματα που αφορούν τη Βόρεια Κορέα, Κονσταντίν Ασμόλοφ, λέει: «Αν οι ΗΠΑ χτυπήσουν με πυραύλους τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Βόρειας Κορέας, τότε το ραδιενεργό νέφος θα φθάσει μέσα σε δύο ώρες στο Βλαδιβοστόκ.»
Ο Ασμόλοφ, μέλος του Ινστιτούτου Ρωσικής Άπω Ανατολής, προειδοποίησε ότι σε περίπτωση πολεμικής σύρραξης «πεινασμένοι αιτούντες άσυλο θα πλημμυρίσουν τη Ρωσία.»
Η Ρωσία μπλόκαρε χθες την πρόταση ψηφίσματος που προωθούσαν οι ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, προκειμένου να επικριθεί η αποτυχημένη πυραυλική εκτόξευση που έκανε η Βόρεια Κορέα την Κυριακή.
Η Μόσχα διαφώνησε με τη φρασεολογία ζητώντας να περιληφθεί διατύπωση προηγούμενης απόφασης, που υπογράμμιζε την ανάγκη επίτευξης της λύσης μέσω του διαλόγου.
«Δυστυχώς θα πρέπει να παραδεχθούμε ότι το κίνδυνος σοβαρής σύρραξης σ’ αυτή την περιοχή έχει αυξηθεί πολύ», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Ριαμπκόφ, καλώντας όλες τις πλευρές να δείξουν υπευθυνότητα αποφεύγοντας την κλιμάκωση.
Μπλοφάρει ο Τραμπ;
Ωστόσο, ο αμερικανός πρόεδρος δεν δείχνει να βιάζεται για πόλεμο. Στις 8 Απριλίου, ένας εκπρόσωπος του αμερικανού επικεφαλής του στρατού στον Ειρηνικό ανακοίνωνε ότι το αεροπλανοφόρο USS Carl-Vinson κατευθύνονταν από την Σιγκαπούρη προς την κορεατική χερσόνησο «για προληπτικούς λόγους», μετά τις «προκλήσεις» της Βόρειας Κορέας.
Οι ΗΠΑ για να αντιμετωπίσουν την πυρηνική απειλή θα έπρεπε να δώσει ένα μάθημα στην Βόρεια Κορέα. Τέσσερις ημέρες αργότερα, ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ ανέβαζε τους τόνους: «Στέλνουμε τώρα έναν στόλο. Πολύ ισχυρό».
Ωστόσο, την ίδια στιγμή που ο αμερικανός πρόεδρος έκανε αυτή τη δήλωση, το αεροπλανοφόρο δεν κατευθυνόταν προς την βορειο-κορεατική χερσόνησο, αλλά, αντίθετα, προς το νότο. Η κατεύθυνσή του ήταν η Αυστραλία και ο Ινδικός Ωκεανός, όπου θα γίνονταν στρατιωτικές ασκήσεις. Χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την Κορέα.
Αρχικά είχε δοθεί η εντύπωση ότι το Carl-Vinson ήταν ένα σημάδι πως ο Ντόναλντ Τραμπ δεν απέκλειε το ενδεχόμενο πολέμου με τη Βόρεια Κορέα, λίγες ημέρες μετά την επίθεση των ΗΠΑ εναντίον της Συρίας. «Θα πάρουμε μέτρα αντεπίθεσης εναντίον των προκλήσεων, ώστε να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας με τα όπλα», απάντησε στις 10 Απριλίου ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας.
Ειδικοί αναλυτές της περιοχής Ασία-Ειρηνικός επέκριναν αυτόν τον υποκριτικό ελιγμό των ΗΠΑ με το αεροπλανοφόρο. «Κάνει μεγάλη ζημιά στην αξιοπιστία της πίεσης που οι Αμερικανοί προσπαθούν να έχουν στη Βόρεια Κορέα», δήλωσε ο Hugh White, Αυστραλός, ειδικός στα θέματα άμυνας.
Πηγή: iefimerida.gr