«Η Ελλάδα, ύστερα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, έβαλε τέλος στη διαμάχη με τους διεθνείς πιστωτές για τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις. Τώρα μπορούν να εκταμιευθούν επιπρόσθετα χρήματα από το πρόγραμμα δανειακής βοήθειας ύψους 86 δισ. ευρώ, δήλωσε ο Έλληνας υπουργόςΟικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Στη συνέχεια οι επενδυτές έσπευσαν θαρραλέα να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα, κάτι που κατά συνέπεια έσπρωξε την απόδοση του δεκαετούς ομολόγου προς τα κάτω, υποχωρώντας στο 6,043%, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και δυόμισι χρόνια. Εντούτοις η Ελλάδα αγόρασε έτσι μόνο λίγο χρόνο, ανέφερε ο στρατηγικός αναλυτικής της DZ Bank Nτάνιελ Λεντς. "Δεν καταγράφηκε κάποια σημαντική εξέλιξη στο ζήτημα των περαιτέρω ελαφρύνσεων του χρέους". Aλλά για να δοθεί μεγαλύτερη ώθηση στην αγορά κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο», σημειώνει η SZ.
Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt σε άρθρο της με τίτλο «Σε τροχιά-ρεκόρ», που αναφέρεται στη γενικότερη καλή εικόνα που καταγράφουν οι χρηματιστηριακοί δείκτες στις χώρες της ευρωζώνης.
Ειδικότερα για την Ελλάδα, το δημοσίευμα αναφέρει ότι η συμφωνία Αθήνας και πιστωτών μετά από τη διαμάχη τους «για τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, τον ενεργειακό τομέα, τις περικοπές στις συντάξεις και την αύξηση στη φορολογία» δίνει μια «επιπλέον ανάσα».
Όπως σημειώνει η εφημερίδα «η κυβέρνηση στην Αθήνα χρειάζεται επειγόντως χρήματα για να πληρώσει τον Ιούλιο χρέη ύψους 7,5 δισ. ευρώ». Οι επενδυτές «αρπάζουν» τώρα ελληνικά ομόλογα. Η Ηandelsblatt σημειώνει ωστόσο ότι τις επόμενες μέρες, οι διεθνείς επενδυτές θα επιδείξουν πιο συγκρατημένη στάση λόγω του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία.
Επίσης, την Τετάρτη αναμένεται και η απόφαση της αμερικανικής Fed αναφορικά με τα επιτόκια. «Αν και δεν αναμένεται αύξηση των επιτοκίων, θα δοθεί ωστόσο ένα πρώτο στίγμα για την απόφαση του Ιουνίου».