Στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ χαρακτήρισε το τέταρτο Μνημόνιο ως το χειρότερο όλων, καθώς όπως είπε, δεσμεύει τη χώρα για πολλά χρόνια, χωρίς να διασφαλίζει τη χρηματοδότησή της.
«Οι περικοπές συντάξεων 18% και η μείωση αφορολόγητου κάτω από τα 5.900 ευρώ, σημαίνουν από 1 μέχρι και 3 χαμένες συντάξεις για τους συνταξιούχους και 1 χαμένο μισθό για τους μισθωτούς» είπε ο κ. Κικίλιας κατηγορώντας τους κκ. Τσίπρα και Καμμένο πως «έφεραν συνειδητά και χωρίς κανένα ενδοιασμό τα χειρότερα μέτρα για τους Έλληνες, με μοναδικό σκοπό να παραμείνουν στην εξουσία».
Επίσης, τόνισε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό πρακτορείο, ότι «τα υποτιθέμενα αντίμετρά τους είναι ο φερετζές ενός πολύ σκληρού πακέτου μέτρων» προσθέτοντας πως τα 5,5% πλεονάσματα που θα χρειαστούν για τα αντίμετρά τους, είναι ένας «άπιαστος, σκληρά φορομπηχτικός στόχος, που αν τον έπιαναν θα διέλυαν πλήρως ό,τι απέμεινε από την ελληνική κοινωνία». Ο εκπρόσωπος της ΝΔ επανέλαβε πως η Αξιωματική Αντιπολίτευση δεν θα ψηφίσει τα «ψευτο-αντίμετρα», όπως τα χαρακτήρισε, αφού θα ήταν σα να συμφωνεί στα σκληρά μέτρα λιτότητας.
«Η συμφωνία ισοπεδώνει τα χαμηλά εισοδήματα. Το δήθεν κοινωνικό πρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ είναι: Εξυπηρετούμε τους ισχυρούς - Ξεζουμίζουμε τους αδύναμους - Διαλύουμε τη μεσαία τάξη» τόνισε καλώντας τον Αλέξη Τσίπρα να υιοθετήσει την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την επιστροφή στην ελληνική κοινωνία τμήματος του πλεονάσματος.
Η πρόταση αυτή περιλαμβάνει την μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 20% από φέτος με κόστος 530 εκ. την εισαγωγή όλων των παιδιών σε παιδικούς σταθμούς με κόστος περίπου 180 εκ. , τη μείωση του Φ.Π.Α. στα αγροτικά προϊόντα από το 24% στο 13% με κόστος 100 εκ. καθώς και την κατάργηση του φόρου στο κρασί με κόστος 55 εκ. ευρώ. Συνολικά το κόστος για αυτά τα μέτρα είναι 865 εκ. ευρώ, ήτοι το 0,5% του ΑΕΠ του 2017.
«Καλούμε τον κ. Τσίπρα να νομοθετήσει τώρα αυτά τα μέτρα που προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και να αφήσει τις υπεκφυγές. 'Αλλωστε, με μια τέτοια απόφαση, τηρούνται οι συμφωνίες με τους εταίρους. Στο ερώτημα «υπάρχει άλλος δρόμος για τη χώρα ή τα Μνημόνια είναι μονόδρομος;» o Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία απαντούν ξεκάθαρα ότι υπάρχει.
Είναι ο δρόμος της μείωσης των φόρων και των δαπανών. Αυτός ο δρόμος φέρνει νέες δουλειές για τους πολλούς και έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια και την κρίση. Και αυτό τον δρόμο εγγυάται μόνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Γιατί ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εγγυάται αξιοπιστία, ειλικρίνεια και σκληρή δουλειά» τόνισε ο κ. Κικίλιας επαναλαμβάνοντας το αίτημα της ΝΔ για εκλογές.
«Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων ζητάμε μεγάλη πολιτική αλλαγή στη χώρα. Τα αδιέξοδα του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αφήσουμε να γίνουν αδιέξοδα για την ελληνική κοινωνία. Η Ελλάδα μπορεί. Οι Έλληνες αξίζουν. Είμαστε εδώ για να ενώσουμε, να αγωνιστούμε, να τα καταφέρουμε» τόνισε ο εκπρόσωπος της ΝΔ.
«Επικίνδυνη άγνοια» καταλογίζει στον Κυριάκο το ΥΠΟΙΚ
«Κάποιος που φιλοδοξεί να γίνει πρωθυπουργός οφείλει να γνωρίζει, τουλάχιστον, δυο-τρία βασικά πράγματα, μεταξύ των άλλων, βέβαια, και για το πώς λειτουργεί η οικονομία. Διαφορετικά γίνεται πραγματικά επικίνδυνος για τη χώρα του», σημειώνει το υπουργείο Οικονομικών «απαντώντας» στην πρόταση που κατέθεσε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης να επιστραφεί άμεσα στην κοινωνία το 0,5% από το υπερπλεόνασμα του 2016.
Οπως αναφέρει το υπουργείο, «στη συνέντευξή του (Alpha TV, 3/5/2017) ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι «ο κ. Τσίπρας παρήγαγε [...] ένα πράγματι μεγάλο πλεόνασμα. Ρωτώ, λοιπόν: Γιατί σήμερα, όχι το 2019, δεν μπορεί ένα μέρος αυτού του πλεονάσματος να επιστρέψει στην ελληνική κοινωνία;». Και εδώ αρχίζουν τα προβλήματα.
1. Ο κ. Μητσοτάκης θα έπρεπε να γνωρίζει ότι αν δοθεί σήμερα το οποιοδήποτε ποσό εγγράφεται στον προϋπολογισμό του 2017. Άρα, μπορούν αυτές οι δαπάνες να μειώσουν το πλεόνασμα του 2017. Η κυβέρνηση, λοιπόν, έδωσε τα 620 εκατ. ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους το 2016, γιατί το ποσό δεν μπορούσε να δαπανηθεί εντός του 2017. Τότε που μπορούσε η ΝΔ δεν ψήφισε τα μέτρα. Τώρα χειροτερεύει τη θέση της, προτείνοντας δαπάνες που φαίνεται πως δεν γνωρίζει πού θα καταλογιστούν.
2. Αν σήμερα αντιλήφθηκε το λάθος του, του δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία: υπάρχουν τα θετικά μέτρα που μπορεί κάλλιστα να υπερψηφίσει στη Βουλή και ας καταγγείλει τον ΣΥΡΙΖΑ και όλα τα υπόλοιπα μέτρα… Από τα θετικά μέτρα, μόνο η κοινωνία έχει να ωφεληθεί, κανένας άλλος.
3. Τα πρωτογενή πλεονάσματα δεν χάνονται ούτε εξαφανίζονται, επειδή δεν μεταφέρονται! Μια υπεραπόδοση μπορεί να δημιουργήσει δημοσιονομικό χώρο, αν οφείλεται σε μόνιμους και όχι έκτακτους παράγοντες, αλλά αυτό θα το μάθουμε προς το τέλος του έτους.
4. Κάθε υπεραπόδοση -και το 2016 είχαμε υπεραπόδοση καθώς το ΔΝΤ αμφισβητούσε την απόδοση των μέτρων και δεν ενσωματώνει (ενν. τα μη παραμετρικά μέτρα) στις εκτιμήσεις του- πρέπει να επιστρέφεται στην κοινωνία με προτεραιότητα στους πιο αδύναμους. Αυτό έκανε η σημερινή κυβέρνηση, στο τέλος του 2016, έχοντας διασφαλίσει ότι δεν υπάρχει καμιά απειλή στην επίτευξη των στόχων της.
ΥΓ. Δεν θα ήταν διόλου άσκοπο να διεξαχθεί μια άτυπη ενημέρωση στη Βουλή, προκειμένου να ενημερωθεί και ο κ. Μητσοτάκης -αλλά και κάποιοι σύμβουλοί του- για το πρωτογενές πλεόνασμα, τα μη παραμετρικά μέτρα και άλλες βασικές έννοιες. Πραγματικά, κάτι τέτοιο θα βοηθούσε τον δημόσιο διάλογο, αφού η αντιπαράθεση δεν μπορεί να γίνεται με… ανεμόμυλους, αλλά στη βάση της πραγματικότητα».