Εχουμε μπροστά μας μια δύσκολη συμφωνία αλλά βγάζει τη χώρα από την κρίση και ρυθμίζει το χρέος. Μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι έχει τις λιγότερες δυνατές πληγές, δεδομένων των συσχετισμών για την ελληνική κοινωνία.
Αυτός είπε είναι και ο λόγος της καθυστέρησης, υποστήριξε. Θύμισε ότι η αντιπολίτευση έλεγε «κλείστε τώρα» παρότι γνώριζαν ότι όταν το έλεγαν αυτό στο τραπέζι δεν υπήρχαν αντίμετρα, χρέος και επαναφορά εργασιακής κανονικότητας. Ηθελαν να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ και να κλείσουμε «μετά με τόσα και άλλα τόσα μέτρα».
Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν έχασε την ψυχραιμία της. Παρά την πίεση πολιτικοποιήθηκε η διαπραγμάτευση, βγήκε έξω από τις κλειστές πόρτες του Χίλτον και πήγε στη Σύνοδο της Ρώμης και στη Σύνοδο των χωρών του Νότου. Πήγαμε την διαπραγμάτευση στο ευρωκοινοβούλιο, όπου βουλευτές ΠΑΣΟΚ και ΝΔ κατηγορούσαν την Κομισιόν ότι έκανε πλάτες στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό υπήρξε σχέδιο και παράλληλα εξαιρετικά αποτελέσματα σε ότι αφορά την πορεία της οικονομίας, παρά τις Κασσάνδρες.
Μας λένε ότι πιάσαμε το υψηλό πλεόνασμα γιατί πήραμε σκληρά μέτρα. ΝΔ ΠΑΣΟΚ έφεραν 62 δισ. ευρώ προσαρμογής, εμείς 5,6 δισ. και πιάσαμε υπεραπόδοση στόχου. Αυτοί γιατί δεν πιάσανε τους στόχους; αναρωτήθηκε και υποστήριξε ότι τα δυο χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ κόπηκε η σπατάλη, η μίζα και η λοβιτούρα του δημόσιου χρήματος.
Το πιο σημαντικό στοιχείο είναι το χρέος
Αναγκάσαμε τους δανειστές σε υποχώρηση από τις παράλογες απαιτήσεις και εξασφαλίσαμε αντίμετρα με μηδενικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα, υποστήριξε ο πρωθυπουργός.
Εξασφαλίσαμε ισορροπημένη συμφωνία. Δεν είναι πρόθεσή μου να κρύψουμε ότι όπως σε κάθε συμφωνία που εμπεριέχει το στοιχείο συμβιβασμού υπάρχουν σημεία που δεν αποτελούν επιλογή μας και ούτε θα αποτελούσαν ποτέ. Σε κάποια σημεία κερδίσαμε πράγματα που θα ωφελήσουν εκατομμύρια πολίτες, σε κάποια αναγκαστήκαμε να υποχωρήσουμε».
Κατά τον Αλέξη Τσίπρα ωστόσο το πιο σημαντικό στοιχείο είναι ότι οι δανειστές είναι υποχρεωμένοι να προχωρήσουν σε ουσιαστικά μέτρα απομείωσης του χρέους κάτι που θα δώσει δικαίωμα στη χώρα να σταθεί στα πόδια της και να δανείζεται από τις αγορές χρήματος.