Τη διετία 2016-2017 η Ελλάδα θα έχει υλοποιήσει ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα ιδιωτικοποιήσεων διεθνώς, ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου που συμμετείχε ως κεντρικός ομιλητής στο "Investment Outlook Session" για Ελλάδα, το οποίο πραγματοποιήθηκε παράλληλα με τις εργασίες της ετήσιας Συνόδου της EBRD στη Λευκωσία.
Ο υπουργός επισήμανε ότι οι ιδιωτικοποιήσεις μπορούν να επιφέρουν διευρυμένα οφέλη στους τομείς των υποδομών, logistics, κατασκευών και ψυχαγωγίας. Ήδη, στον κρατικό προϋπολογισμό τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις για το 2016 υπολογίζονται στα 500 εκατ. ευρώ και στα 2 δισ. το 2017.
Αυτό συνεπάγεται, ανέφερε ο κ. Παπαδημητρίου, ότι την τριετία 2015-2017, τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις θα είναι τα σχεδόν τα διπλάσια από την προηγούμενη τριετία. Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι οι εταιρείες που ιδιωτικοποιήθηκαν το 2016 αναμένεται να προβούν σε επενδύσεις ύψους 2,5 δισ. ευρώ το 2017.
Ο κ. Παπαδημητρίου έδωσε επίσης έμφαση στο γεγονός ότι η Ελλάδα επιστρέφει το 2017 σε αναπτυξιακούς ρυθμούς μετά μια μακρά περίοδο ύφεσης. Η ανάπτυξη είναι πλέον γεγονός και όχι ευχολόγια, τόνισε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε και στις προβλέψεις θεσμών, διεθνών οργανισμών και κυβέρνησης ότι το 2017 θα είναι το πρώτο πραγματικά έτος εξόδου από την οικονομική κρίση, η πρώτη χρονιά ανάπτυξης της οικονομίας
Υπογράμμισε επίσης ότι το οικονομικό κλίμα έχει βελτιωθεί και αυτό αποτυπώνεται στο αυξανόμενο ενδιαφέρον του επενδυτικού κοινού. Δήλωσε αισιόδοξος για την περαιτέρω πορεία τους βασιζόμενος όπως είπε στην αποκατάσταση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης, στις μεταρρυθμίσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη και στην συμφωνία για το χρέος που θα ακολουθήσει την συμφωνία για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.
Κατά την ομιλία του ο κ. Παπαδημητρίου αναφέρθηκε εκτενώς στις εξελίξεις στον τομέα της οικονομίας. Επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει αναλάβει μια σειρά από νομοθετικές πρωτοβουλίες (νέος Αναπτυξιακός Νόμος, νομοσχέδιο για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων κ.λπ.) για την ενίσχυση των επενδύσεων και των εξαγωγών, ενεργοποιώντας όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία (ΕΣΠΑ, Σχέδιο Γιούνκερ, Αναπτυξιακός Νόμος κ.λπ.) και δίνοντας προτεραιότητα στην καινοτομία και στη στήριξη της υγιούς νεοφυούς επιχειρηματικότητας.
Στο περιθώριο της Συνόδου, ο υπουργός συναντήθηκε με τον πρόεδρο της EBRD, Σούμα Τσακραμπάρτι, από τον οποίο ενημερώθηκε για την εξέλιξη και τις προοπτικές αύξησης των επενδύσεων της EBRD στη Ελλάδα.
Κοινή ήταν η εκτίμηση, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου, ότι η επαναφορά της ελληνικής οικονομίας στην κανονικότητα θα έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων.
Ο υπουργός Οικονομίας κάλεσε την EBRD να εντείνει περαιτέρω τις δραστηριότητες στην Ελλάδα, αξιοποιώντας τη ζήτηση για μακροχρόνια κεφάλαια στην πραγματική οικονομία και υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί την EBRD στρατηγικό εταίρο στις προσπάθειες που καταβάλει για την ανάκαμψη των επενδύσεων.
Ο κ. Παπαδημητρίου συναντήθηκε με τον Κύπριο υπουργό Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη, με τον οποίο συζήτησε θέματα κοινού οικονομικού και αναπτυξιακού ενδιαφέροντος μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου. Ο Έλληνας υπουργός αναφέρθηκε στις θετικές ενδείξεις των οικονομικών δεικτών και στη δυναμική ανάπτυξης που αποτυπώνεται ήδη σε σημαντικές επενδυτικές πρωτοβουλίες, ενώ και οι δύο συμφώνησαν την περαιτέρω ενίσχυση των ήδη εξαιρετικών διμερών σχέσεων των δύο χωρών.
Το βράδυ της Τρίτης, συμμετείχε στο επίσημο Δείπνο των Διοικητών στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου όπου είχε την ευκαιρία να μιλήσει κατ' ιδίαν με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, για θέματα διμερούς ενδιαφέροντος.
Από τον Νοέμβριο του 2015 η EBRD έχει υπογράψει τη χρηματοδότηση έργων στην Ελλάδα ύψους 1,15 δισ. ευρώ από τα οποία έχουν ήδη εκταμιευθεί τα 850 εκατ. ευρώ για 19 προγράμματα του ιδιωτικού τομέα. Μάλιστα, υπολογίζεται ότι σε έναν χρόνο από τώρα, η Τράπεζα θα έχει επενδύσει στη χώρα μας σωρευτικά, 2 δισ. ευρώ
Απευθείας από την Κύπρο ο κ.Παπαδημητρίου μεταβαίνει στις Βρυξέλλες όπου αύριο το πρωί θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικού Εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. (FAC-Trade).