Από την αντιπολίτευση απουσιάζει η κατανόηση του πλαισίου που γίνεται η διαπραγμάτευση, τόνισε στην ομιλία του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.
Όπως είπε το ΔΝΤ υποεκτιμά μόνιμα τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας και ζήτησε μέτρα 4,5 δισ. ευρώ για να συμμετάσχει. Η κυβέρνηση όφειλε να αποφύγει την παρατεταμένη διαπραγμάτευση γιατί σημαίνει αβεβαιότητα και καταστροφή. Ο χρόνος λειτουργεί εις βάρος μας. Όμως όφελε να αποφύγει και την λήψη παράλογων μέτρων, σημείωσε.
Σύμφωνα με τον Γ. Χουλιαράκη η δέσμη των μέτρων με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο αποτελεί τον συμβιβασμό που έγινε. Το σύνολο των παρεμβάσεων αποτελεί τον μοναδικό οδικό χάρτη που εγγυάται την έξοδο της χώρας από την μεγάλη κρίση.
Μίλησε για μια στρατηγική με τρεις άξονες:
* Τη διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Όπως είπε η θετική έκπληξη που προκάλεσε η υπέρβαση του στόχου των πλεονασμάτων αποτυπώθηκε στις τιμές των ελληνικών ομολόγων.
* Αναδιανομή εισοδήματος ώστε να ενισχυθούν τα εισοδήματα των πιο ευάλωτων. Επ αυτού σημείωσε ότι όπως φαίνεται από την έκθεση του ΣΟΕ τα χαμηλότερα στρώματα οφελούνται από τη δέσμη μέτρων-αντίμετρων.
* Σταδιακή μείωση της φορολογίας σε φυσικά πρόσωπα, επιχειρήσεις και περιουσία με συνολικό όφελος 3,5 δισ. ευρώ ως το 2021. Δια αυτού του τρόπου επιχειρείται να αμβλυνθούν οι πιέσεις στη μεσαία τάξη.
Η αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι μπορεί να μειώσει τους φόρους άμεσα με μείωση των λειτουργικών δαπανών του Δημοσίου. Κι’ όμως ακόμα και το ΔΝΤ θεωρεί ότι δεν είναι δυνατή η μείωση των λειτουργικών δαπανών του κράτους, σχολίασε.
Αναφερόμενος στην τροπολογία της ΝΔ για άμεση μείωση φόρων (ΕΝΦΙΑ, ΕΦΚ στο κρασί και επέκταση προγράμματος για βρεφονηπιακούς σταθμούς) αναρωτήθηκε πως θα χρηματοδοτηθεί όχι μόνο φέτος, αλλά και τα επόμενα χρόνια. «Θα κάνατε μείωση ΕΝΦΙΑ one off και του χρόνου θα το αυξήσετε ξανά;» αναρωτήθηκε.