«Σεισμό» στη Μέση Ανατολή προκαλεί η κατηγορία του κράτους-τρομοκράτη που απηύθυναν κατά του Κατάρ έξι αραβικές χώρες διακόπτωντας τις διπλωματικές τους σχέσεις και κλείνοντας τα σύνορά τους.
Η νέα κατάσταση που καλούνται να βιώσουν οι Καταριανοί έχει προκαλέσει ήδη πανικό με πολίτες να αδειάζουν τα ράφια των σούπερ μάρκετ καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό των ειδών πρώτης ανάγκης και των τροφίμων προέρχεται από εισαγωγές.
Οι έξι χώρες που διέκοψαν τις σχέσεις τους με το Κατάρ είναι Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μπαχρέιν, Αίγυπτος, Λιβύη και Υεμένη.
Και οι έξι κατηγορούν την ηγεσία του αραβικού κρατιδίου ότι παρέχει άσυλο σε τρομοκράτες. Μία υπόθεση που αφορά και το Ιράν, με το οποίο δείχνει να συμβαδίζει και να ακολουθείται μία κοινή γραμμή. Το Κατάρ είναι πράγματι άσυλο τρομοκρατών; Χρηματοδοτεί τις τζιχαντιστικές οργανώσεις, όπως και το Ιράν; Οι κατηγορίες προέκυψαν ξαφνικά ή αιωρούνται εδώ και χρόνια; Τι συνέβη και ξαφνικά έξι χώρες διέκοψαν τις διπλωματικές τους σχέσεις με την Ντόχα; Ποιος ο ρόλος της πρόσφατης επίσκεψης του Ντόναλντ Τραμπ στη Σαουδική Αραβία; Ο απώτερος στόχος είναι το Ιράν;
Τα γεγονότα που οδήγησαν στην κρίση
Το ψηφιδωτό που έχει δημιουργηθεί είναι κάτι παραπάνω από μπλεγμένο. Τα συμφέροντα είναι τεράστια. Τα γεγονότα που οδήγησαν στη σημερινή κρίση με το Κατάρ είναι τα εξής:
20 Μαΐου: Το Κατάρ ανακοινώνει ότι είναι θύμα μιας «ψευδούς» εκστρατείας που τον κατηγορεί ότι «στηρίζει» την τρομοκρατία, λίγο πριν την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στη Σαουδική Αραβία.
21 Μαΐου: Ο εμίρης του Κατάρ σέιχ Τάμιμ μπον Χάμαντ αλ Θάνι συνομιλεί με τον Τραμπ στο Ριάντ.
24 Μαΐου: Το Κατάρ ανακοινώνει ότι το πρακτορείο ειδήσεων της χώρας «δέχθηκε κυβερνοεπίθεση από μια άγνωστη οντότητα» και ότι «ψευδείς» δηλώσεις αποδόθηκαν στον εμίρη της χώρας.
Μεταξύ των θεμάτων στα οποία φέρεται να αναφέρθηκε ο εμίρης είναι το Ιράν, η Χεζμπολάχ, η Χαμάς και οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι. Τις δηλώσεις αυτές διέψευσε η Ντόχα, ενώ ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε έρευνα για την κυβερνοπειρατεία, όμως παρόλα αυτά τα μέσα ενημέρωσης του Κόλπου τις μεταδίδουν.
25 Μαΐου: «Το Κατάρ διχάζει τους Άραβες» είναι ο τίτλος της εφημερίδας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων al Bayane, ενώ η σαουδαραβική εφημερίδα Al Hayat γράφει ότι οι δηλώσεις που αποδίδονται στον Αλ Θάνι «προκάλεσαν αγανάκτηση σε μεγάλη κλίμακα».
25 Μαΐου: Ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ Σέιχ Μοχάμεντ Μμπιν Αμπντεράχμαν Αλ Θάνι καταγγέλλει «μια εκστρατεία των μέσων ενημέρωσης εχθρική προς το κράτος του Κατάρ», την οποία το εμιράτο «θα αντιμετωπίσει».
28 Μαΐου: Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΑΕ Άνουαρ Γκάργας δηλώνει ότι οι μοναρχίες του Κόλπου «περνούν μια νέα, μεγάλη κρίση» και καλεί το Κατάρ, χωρίς να το αναφέρει ονομαστικά, «να αλλάξει στάση και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη και τη διαφάνεια».
2 Ιουνίου: Μια επίσημη πηγή από τη Ντόχα αναφέρει ότι Αμερικανοί ερευνητές του FBI βοηθούν το Κατάρ να εντοπίσει την προέλευση «της κυβερνοπειρατίας».
5 Ιουνίου: Η Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ, το Μπαχρέιν, η Αίγυπτος, η Υεμένη και η κυβέρνηση της ανατολικής Λιβύης διακόπτουν τις διπλωματικές τους σχέσεις με το Κατάρ, κατηγορώντας το ότι στηρίζει «την τρομοκρατία».
Η υπόθεση εξελίσσεται με ραγδαίο ρυθμό και κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει που και με ποιον τρόπο θα καταλήξει, δεδομένων και των τεραστίων διαφορών σε πολλά επίπεδα -θρησκευτικά, πολιτικά, κοινωνικά- μεταξύ των αραβικών χωρών και κρατιδίων, αλλά και των ισχυρών συμμάχων τους (βλέπε ΗΠΑ, Ρωσία και ενδεχομένως Τουρκία).
Τον χορό στη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με το Κατάρ ξεκίνησαν η Σαουδική Αραβία και η Αίγυπτος. Τη σκυτάλη πήραν το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Υεμένη και οι Μαλδίβες, κατηγορώντας την Ντόχα ότι προσφέρει άσυλο σε τρομοκρατικές και σεκταριστικές ομάδες που αποσκοπούν στην αποσταθεροποίηση της περιοχής, στα οποία περιλαμβάνονται η Μουσουλμανική Αδελφότητα, το Ισλαμικό Κράτος και η Αλ Κάιντα.
- Άμεση διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με το Κατάρ: το Μπαχρέιν, και τα ΗΑΕ ζήτησαν από τους διπλωμάτες τους να εγκαταλείψουν τη Ντόχα εντός 48 ωρών. Το 2014 Ριάντ, Μανάμα και Αμπού Ντάμπι είχαν ανακαλέσει τους πρεσβευτές τους από τη Ντόχα για να διαμαρτυρηθούν για την υποστήριξη που προσέφερε το Κατάρ στους Αδελφούς Μουσουλμάνους.
- Κλείσιμο του εναέριου χώρου της Σαουδικής Αραβίας, του Μπαχρέιν και των ΗΑΕ στην αεροπορική εταιρεία του Κατάρ, αναστολή των αεροπορικών και ναυτικών συνδέσεων μαζί του μέσα σε διάστημα 24 ωρών.
Οι εταιρείες Etihad, Emirates και flydubai αναστέλλουν τις πτήσεις τους προς τη Ντόχα από αύριο το πρωί. Η Qatar Airways ανέστειλε τις πτήσεις της προς τη Σαουδική Αραβία, η εθνική εταιρεία της οποίας Saudi έλαβε ανάλογο μέτρο.
- Κλείσιμο των χερσαίων συνόρων μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ.
- Απαγόρευση στους πολίτες της Σαουδικής Αραβίας, των ΗΑΕ και του Μπαχρέιν να μεταβούν στο Κατάρ.
- Οι πολίτες του Κατάρ, επισκέπτες ή μόνιμοι κάτοικοι στις τρεις αυτές χώρες, θα πρέπει να αναχωρήσουν σε διάστημα 14 ημερών. Το μέτρο αυτό έρχεται σε αντίθεση με τη συμφωνία για ελεύθερη μετακίνηση στο εσωτερικό των χωρών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (CCG: Σαουδική Αραβία, Μπαχρέιν, ΗΑΕ, Κουβέιτ, Ομάν και Κατάρ).
-Μόνο οι προσκυνητές από το Κατάρ επιτρέπεται να μεταβαίνουν στη Σαουδική Αραβία για να επισκεφθούν τους ιερούς μουσουλμανικούς τόπους.
- Διακοπή αποστολής βασικών προϊόντων όπως ζάχαρη στην Ντόχα.