Μικρή μείωση εμφάνισαν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα στις ελληνικές τράπεζες, κατά τη διάρκεια του α’ τριμήνου του 2017, χάρη στις σημαντικές διαγραφές οφειλών. Συγκεκριμένα, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (ΜΕΑ) συρρικνώθηκαν κατά 1,1% σε τριμηνιαία βάση και κατά 3,3% σε ετήσια βάση, καθώς διαμορφώθηκαν στα 105,1 δισ. ευρώ ή στο 45,2% των συνολικών ανοιγμάτων.
Η πτώση, σύμφωνα με τη σχετική έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας), συνιστά αποτέλεσμα των διαγραφών δανείων, ύψους 1,3 δισ. ευρώ, οι οποίες αντιστάθμισαν την ισχυρή ροή νέων ΜΕΑ. Ο τριμηνιαίος δείκτης αθέτησης (default rate) παρουσίασε περαιτέρω επιβράδυνση, παραμένοντας όμως σε επίπεδα άνω του 2% και υψηλότερος από τον ρυθμό αποκατάστασης της τακτικής εξυπηρέτησης δανείων (cure rate).
Όσον αφορά το στεγαστικό χαρτοφυλάκιο, όπου παρατηρήθηκαν νέες ροές ΜΕΑ, παρατηρείται ότι το 1/3 αφορά σε πιστούχους που έχουν αιτηθεί υπαγωγής σε καθεστώς νομικής προστασίας. Ειδικά στο επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο παρατηρήθηκε ιδιαίτερα χαμηλή ποιότητα στο χαρτοφυλάκιο των ελεύθερων επαγγελματιών και πολύ μικρών επιχειρήσεων (δείκτης ΜΕΑ 68,3%), καθώς και στο χαρτοφυλάκιο των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων.
Σε αντιδιαστολή με τα παραπάνω, καλύτερες επιδόσεις καταγράφηκαν στο χαρτοφυλάκιο των μεγάλων επιχειρήσεων (δείκτης ΜΕΑ 25,9%) και στα ναυτιλιακά δάνεια (δείκτης ΜΕΑ 35,4%). Την ίδια ώρα, η κάλυψη από προβλέψεις σε επίπεδο συστήματος, έχει μειωθεί οριακά, αγγίζοντας το 49,1% τον Μάρτιο του 2017, από 49,7% το Δεκέμβριο του 2016.
Εφόσον συμπεριληφθεί στις προβλέψεις και η αξία των εξασφαλίσεων (με ανώτατη αξία το υπόλοιπο του δανείου προ προβλέψεων απομείωσης), η κάλυψη των ΜΕΑ που επιτυγχάνεται είναι πλήρης.