"Πολύ ενθαρρυντικά" χαρακτήρισε ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας, τα μηνύματα από την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος "Χρυσή Βίζα", η απόδοση του οποίου, όπως είπε, ανέρχεται στο ένα δισ. ευρώ, ενώ η πορεία του βελτιώνεται και είναι συνεχώς ανοδική.
Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Οδυσσέα Κωνταντινόπουλου, ο κ. Πιτσιόρλας προανήγγειλε ότι πολύ σύντομα θα υπάρξουν και θεσμικές βελτιώσεις, οι οποίες δεν θα περιορίζουν τη δυνατότητα χορήγησης άδειας παραμονής στην Ελλάδα μόνο σε ξένους επενδυτές που αγόρασαν ακίνητο αξίας άνω των 250.000 ευρώ.
Σύμφωνα με συγκριτικά στοιχεία που κατέθεσε στη Βουλή ο κ. Πιτσιόρλας, το τελευταίο τετράμηνο έχουν δοθεί 1.684 άδειες παραμονής σε ξένους επενδυτές, ενώ το 2016 είχαν χορηγηθεί 1.550 άδειες, το 2015 968 άδειες, το 2014 455 άδειες, το 2014 και το 2013 20 άδειες.
Από τις συνολικά 1.684 άδειες παραμονής που χορηγήθηκαν το πρώτο τετράμηνο του 2017, οι 701 αφορούν Κινέζους, 357 Ρώσους, 84 Αιγύπτιους, 81 Τούρκους, 78 Λιβανέζους, 79 Ουκρανούς, 53 Ιρακινούς, 45 Σύρους, 37 Ιορδανούς και 16 Σαουδάραβες.
Την ανάγκη αλλαγής του θεσμικού πλαισίου, ώστε να γίνει πιο ελκυστικό το πρόγραμμα για να έρθουν κεφάλαια στην Ελλάδα, επεσήμανε από την πλευρά του ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ. Η χώρα δεν είναι πόλος έλξης, λόγω της αβεβαιότητας που υπάρχει, αλλά και λόγω των μεγάλων γραφειοκρατικών διαδικασιών που υπάρχουν, εξαιτίας της απόλυτης έλλειψης ενημέρωσης των υπηρεσιών, είπε.
"Μέσα από τη διαφημιστική καμπάνια προβολής του που είναι σε εξέλιξη, τις νομοθετικές βελτιώσεις, αλλά κυρίως και τη βελτίωση της αγοράς ακινήτων, έχουμε δείγματα ότι θα αυξηθεί πάρα πολύ η ανταπόκριση" αντέτεινε ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης και πρόσθεσε: "Η πορεία του προγράμματος είναι ανοδική, βελτιώνεται και θα συνεχιστεί και θα επιταχυνθεί τα επόμενα χρόνια. Αναζητούμε τρόπους βελτίωσής του προς δύο κατευθύνσεις. Πρώτον να διευρύνουμε τους τρόπους χορήγησης της άδειας παραμονής, η οποία δεν θα αφορά μόνο την αγορά ακινήτου, δεύτερον να βρούμε τεχνικούς και πρακτικούς τρόπους, ώστε να λύσουμε το πρόβλημα λήψης βιομετρικών στοιχείων στις κάρτες για τη γρήγορη έκδοση της ηλεκτρονικής βίζας".
Απαντώντας στις αιτιάσεις του κ. Κωνσταντινόπουλου, ότι αντίστοιχο πρόγραμμα στη Κύπρο έχει θετικότερη και αποδοτικότερη ανταπόκριση, ο κ. Πιτσιόρλας αντέτεινε ότι η κυπριακή κυβέρνηση μαζί με την άδεια παραμονής χορηγεί και διαβατήριο στους ξένους επενδυτές, ενώ ο κάτοικος τρίτης χώρας πρέπει να καταβάλει 2 εκ ευρώ.
"Είμαστε σε μια πολύ οργανωμένη διαβούλευση με ιδιώτες και υπουργεία και πολύ σύντομα θα υπάρξουν θεσμικές παρεμβάσεις για τη βελτίωση του προγράμματος" κατέληξε ο κ. Πιτσιόρλας.