Μετά θα επιβάλλονται στους κατόχους ανασφάλιστων οχημάτων τα νέα πρόστιμα-παράβολα, που κυμαίνονται από 100-250 ευρώ, ανάλογα με τον κυβισμό του οχήματος.
Εντός των ημερών αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η διάταξη με τα πρόστιμα-παράβολα που διαμορφώνονται ως εξής:
- 100 ευρώ για δίκυκλα μέχρι 250 κυβικά εκατοστά.
- 150 ευρώ για δίτροχα πάνω από 250 κυβικά εκατοστά.
- 200 ευρώ για αυτοκίνητα έως 1.000 κυβικά εκατοστά.
- 250 ευρώ για αυτοκίνητα πάνω από 1.000 κυβικά εκατοστά.
Σημειώνεται ότι όσοι κάτοχοι ανασφάλιστων οχημάτων έχουν ήδη καταβάλει το πρόστιμο-παράβολο των 250 ευρώ και προχώρησαν στην ασφάλιση των οχημάτων τους, το ποσό των 250 ευρώ θα τους επιστραφεί. Οι ιδιοκτήτες αυτοί ανέρχονται περίπου σε 6.000.
Ασφαλίστηκαν 320.000 οχήματα από την 1η Ιουνίου
Πάντως παρά τα λάθη και το αλαλούμ που προκάλεσε η επιστολή ειδοποιητηρίων στους φορολογούμενους, η κίνηση αυτή απέδωσε καθώς εκατοντάδες χιλιάδες κάτοχοι ανασφάλιστων οχημάτων έσπευσαν να συμμορφωθούν με τον νόμο. Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα του Euro2day.gr, ο αριθμός των ασφαλισμένων οχημάτων από 5.609.211 στις 31/12/2016 αυξήθηκε στα 5.755.340 στις 31/5/2017, στα 6.019.116 στις 30/6/2017 και στα 6.074.116 στις 9/7/2017.
Δηλαδή, ο αριθμός των ασφαλισμένων οχημάτων αυξήθηκε κατά περίπου 465 χιλιάδες από την αρχή του έτους και κατά 319 χιλιάδες από την 1η Ιουνίου.
Νέα διασταύρωση
Τις επόμενες ημέρες θα γίνει νέα διασταύρωση στις βάσεις δεδομένων των συναρμόδιων υπουργείων, που θα έχουν ενημερωθεί με περισσότερες μεταβολές. Για τον λόγο αυτόν άλλωστε, το υπουργείο Οικονομικών έσπευσε να ενημερώσει ότι με βάση τη νομοθεσία, οι πολίτες οφείλουν να ανανεώνουν τα ασφαλιστήρια συμβόλαια των οχημάτων τους πριν από την ημέρα λήξης τους και οφείλουν να τα έχουν ασφαλισμένα, εφόσον δεν έχουν καταθέσει τις πινακίδες τους, ασχέτως εάν τα κινούν ή όχι.
Οδηγίες
Όσοι έλαβαν ειδοποιητήριο για ανασφάλιστο όχημα και δεν έχουν ακόμη τακτοποιήσει τη συγκεκριμένη εκκρεμότητα, θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:
1. Περίπτωση κλοπής οχήματος η οποία έχει δηλωθεί στην οικεία Αστυνομική Αρχή αλλά δεν έχουν ενημερωθεί αντιστοίχως οι βάσεις δεδομένων. Στην περίπτωση αυτή οι πολίτες πρέπει να προσκομίσουν στις υπηρεσίες Μεταφορών της Περιφέρειας απλό φωτοαντίγραφο της βεβαίωσης της Αστυνομικής Αρχής για τη δήλωση της κλοπής, ώστε να υπάρξει η σχετική καταχώριση.
2. Περίπτωση οριστικής διαγραφής του οχήματος λόγω ανακύκλωσής του, με πρωτοβουλία του ιδιοκτήτη. Στην περίπτωση αυτή πρέπει να προσκομιστεί στις υπηρεσίες Μεταφορών της Περιφέρειας πιστοποιητικό καταστροφής από την ΕΔΟΕ (Εναλλακτική Διαχείριση Οχημάτων Ελλάδος, Τηλ. 210 689 9039, info@edoe.gr) για να ολοκληρωθεί η διαδικασία οριστικής διαγραφής του οχήματος και να γίνει η σχετική ενημέρωση της βάσης δεδομένων.
3. Περίπτωση οριστικής διαγραφής του οχήματος λόγω ανακύκλωσής του με παρέμβαση του οικείου Δήμου. Εάν το όχημα έχει παραληφθεί πριν την εφαρμογή του ΠΔ 116/2004, πρέπει στις υπηρεσίες Μεταφορών της Περιφέρειας να υποβληθεί βεβαίωση του Δήμου ότι παρελήφθη το συγκεκριμένο όχημα (αριθμός πλαισίου ή αριθμός κυκλοφορίας) και παρεδόθη στον (τότε) ΟΔΔΥ (νυν ΔΔΔΥ) και βεβαίωση του φορέα αυτού για το συγκεκριμένο όχημα (αριθμός πλαισίου ή αριθμός κυκλοφορίας), με την ένδειξη ότι εκποιήθηκε για διάλυση (SCRUP).
4. Περίπτωση μεταβίβασης του οχήματος, η οποία συμφωνήθηκε μεταξύ των ενδιαφερόμενων πολιτών (πωλητή - αγοραστή) αλλά δεν ολοκληρώθηκε. Στις περιπτώσεις αυτές, η διαδικασία της μεταβίβασης ολοκληρώνεται με την υποβολή, στις υπηρεσίες Μεταφορών της Περιφέρειας, των προβλεπόμενων δικαιολογητικών και την έκδοση άδειας κυκλοφορίας στο όνομα του νέου ιδιοκτήτη (αγοραστή).