Εβδομάδα κρίσιμων γεγονότων ξεκινάει για την κυβέρνηση, που σε μεγάλο βαθμό θα επηρεάσει τις αποφάσεις της στο πολιτικό πεδίο.
Η αρχή θα γίνει με τη δοκιμαστική έξοδο μετά από τρία χρόνια στις διεθνείς αγορές με 5ετές ομόλογο και με την κλεψύδρα για το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών για τους επενδυτές να έχει γυρίσει ανάποδα. Θα ακολουθήσει την Πέμπτη η συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ, όπου θα παρουσιαστεί η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, και η εβδομάδα θα κλείσει με την αξιολόγηση -και ενδεχόμενη αναβάθμιση- της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's.
Από σήμερα έως και την Πέμπτη θα πρέπει να πληρωθούν από το ελληνικό Δημόσιο μια σειρά από ομόλογα, δάνεια και τόκοι προς την ΕΚΤ και το ΔΝΤ,για τα οποία η Αθήνα έλαβε εγκαίρως δόση ύψους 6,9 δισ. ευρώ από τον ESM με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.
Τα γεγονότα που θα «τρέξουν» μέσα στην εβδομάδα και θα σηματοδοτήσουν τις εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας είναι τα εξής:
1. Εξοδος στις αγορές με 5ετές ομόλογο. Ολα είναι έτοιμα και αυτό που μένει είναι να δοθεί η εντολή για να ανοίξει το βιβλίο προσφορών. Τα κεφάλαια που προσδοκά να αντλήσει το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να διαμορφωθούν στα 3-4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2 δισ. ευρώ θα «ανακυκλώσουν» τα ομόλογα που λήγουν σήμερα.
Σημειώνεται ότι σήμερα λήγει το τριετές ομόλογο (2,1 δισ. ευρώ) που είχε εκδοθεί στις 17 Ιουλίου 2014 επί κυβερνήσεως Σαμαρά, ενώ την Πέμπτη εξοφλούνται τα ομόλογα που κατέχουν η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης (3,9 δισ. ευρώ). Όσοι έχουν ήδη τοποθετηθεί στο 5ετές ομόλογο Σαμαρά θα τους ζητηθεί να αντικαταστήσουν τους υφιστάμενους τίτλους που λήγουν το 2019 με νέα ομόλογα, μια διαδικασία που είναι γνωστή στην αγορά ως «ρολάρισμα».
Για να θεωρηθεί επιτυχής η έκδοση του ομολόγου, πρέπει το επιτόκιο να είναι χαμηλότερο από την απόδοση 4,95% της έκδοσης του 2014. Σύμφωνα με πληροφορίες το επιτόκιο που προσδοκά να πάρει η Ελλάδα στην έκδοση του 5ετούς θα διαμορφωθεί σε χαμηλότερο επίπεδο, κοντά στο 4,7%, με τους αισιόδοξους να κάνουν λόγο ακόμη και για επιτόκιο στην περιοχή του 4,50%-4,60%.
2. Ανάλυση βιωσιμότητας ελληνικού χρέους από ΔΝΤ. Στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου την Πέμπτη 20 Ιουλίου, το ΔΝΤ αναμένεται να βρει για άλλη μία φορά μη βιώσιμο το ελληνικό χρέος, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως οι τεχνοκράτες του Ταμείου έχουν περιλάβει στην ανάλυση βιωσιμότητας χρέους τους (DSA) και σενάριο που ενσωματώνει τις δεσμεύσεις των Ευρωπαίων, δηλαδή τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και τη διατήρηση πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και 2% του ΑΕΠ μετά. Ούτε με αυτές τις παραδοχές θεωρούν ότι το χρέος είναι βιώσιμο.
Το βασικό σενάριο της έκθεσης δεν θα διαφέρει από εκείνο που είχε παρουσιάσει τον Φεβρουάριο το Ταμείο και χαρακτήριζε το ελληνικό χρέος «εξαιρετικά μη βιώσιμο». Το ΔΝΤ θα εγκρίνει την απόφαση που ελήφθη στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου για μια συμφωνία επί της αρχής, με κεφάλαια έως 2 δισ. δολάρια,εφόσον ξεκαθαρίσουν τα μέτρα ελάφρυνσης για το χρέος.
3. Αξιολόγηση από S&P. Την Παρασκευή 21 Ιουλίου, ο οίκος S&P θα αναθεωρήσει τη βαθμολογία της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας αλλά δεν αναμένεται κάτι θεαματικό, δεδομένου ότι έχει ήδη την υψηλότερη βαθμολογία από όλους τους οίκους, ήτοι Β-, ενώ η Fitch (CCC) θα αναθεωρήσει την αξιολόγησή της στις 18 Αυγούστου.