Ιδιαίτερα, σημαντικές, τόσο σε πολιτικό, όσο και σε συμβολικό επίπεδο, είναι οι συναντήσεις του πρωθυπουργού με την Άγκελα Μέρκελ και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον Πάπα.
Ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να πάρει διαβεβαιώσεις στο υψηλότερο επίπεδο για την στήριξη της Ελλάδος τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο από τη Γερμανία. Από την άλλη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρεί να διαμορφώσει ένα προφιλ απόδεκτό διεθνώς και με συναντήσεις σαν τη σημερινή, δίνει το στίγμα.
Η συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ είναι ιδιαίτερα σημαντική ως γεγονός, αλλά για να αποβεί και χρήσιμη για την Ελλάδα απαιτείται προεργασία με συγκεκριμένους στόχους.
Αναμφίβολα, σε μια συζήτηση μίας ή δύο ωρών μεταξύ δύο πολιτικών ηγετών δεν μπορούν να συζητηθούν λεπτομέρειες των θεμάτων, οι οποίες θα απασχολήσουν υπουργούς ή στελέχη των υπουργείων.
Δύο είναι οι βασικοί στόχοι του πρωθυπουργού: η λύση για το δημόσιο χρέος και η χαλάρωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων.
Σε ό,τι αφορά το δημόσιο χρέος, διαπιστώνεται και γίνεται παραδεκτό και από τους ίδιους τους δανειστές πως δεν είναι βιώσιμο.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αστοχία της πολιτικής των μνημονίων, που «πέτυχε» έπειτα από μία τετραετία σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής να βρίσκεται στο 175% του ΑΕΠ, με τις προοπτικές του να ανησυχούν το ΔΝΤ.
Μη βιώσιμο χρέος σημαίνει πως η Ελλάδα δεν θα μπορέσει διαχρονικά να το εξυπηρετήσει.
Οπότε κάτι πρέπει να γίνει, και αυτό δεν είναι άλλο από τη μείωσή του. Το ΔΝΤ θεωρεί πως η λύση είναι το «κούρεμα», για το οποίο αντιδρούν οι Ευρωπαίοι και δεν θα είναι εύκολη υπόθεση.
Οι Ευρωπαίοι, με βάση μια διαρροή από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, προτείνουν την επιμήκυνση των δανείων και τη μείωση του επιτοκίου.
Αλλά το σχέδιο αυτό απορρίπτουν ακόμη και Γερμανοί οικονομολόγοι ως αναποτελεσματικό.
Στο ερώτημα «τι θέλει η Ελλάδα» η απάντηση είναι εύκολη.
Βρίσκεται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, όπου υπάρχει επιχειρηματολογία υπέρ της επιμήκυνσης και της μείωσης των επιτοκίων, ενώ οι συντάκτες του θεωρούν πως δεν είναι πρόβλημα ένα υψηλό χρέος, εάν η εξυπηρέτησή του είναι σε βάθος δεκαετιών.
Με τη διαφορά ότι η Ελλάδα δεν είναι Ιαπωνία. Οπότε ο πρωθυπουργός καλείται να ζητήσει από την Ανγκελα Μέρκελ μια πραγματικά βιώσιμη λύση για το χρέος.
Το δεύτερο ζήτημα που οφείλει να θέσει ο κ. Σαμαράς είναι η χαλάρωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων, θέμα που άνοιξε η «Ν» πριν από ένα χρόνο.
Το ύψος τους είναι πολύ δύσκολο να προσεγγιστεί χωρίς τη λήψη νέων μέτρων.
Ενδεικτικά, φέτος το πλεόνασμα πρέπει να είναι 2,7 δισ. ευρώ, με τον πήχη να ανεβαίνει το 2015 σε 5,6 δισ. ευρώ, το 2016 σε 8,9 δισ. ευρώ και το 2017 σε 9,3 δισ. ευρώ ή 4,5% του ΑΕΠ.
Είναι εξαιρετικά φιλόδοξοι στόχοι, η τήρηση των οποίων θα διατηρήσει την πίεση στη δημοσιονομική πολιτική, με περικοπές δαπανών και μέτρα αύξησης των εσόδων, που απλά δεν θα αφήσουν την οικονομία να αναπνεύσει.
Ομως, για την εξασφάλιση θετικών λύσεων στο χρέος και στους δημοσιονομικούς στόχους απαιτούνται σχεδιασμός και επιχειρήματα, αλλά όχι σαν εκείνα που υπάρχουν στο Μεσοπρόθεσμο.
Ως συμβολική επίσκεψη με ιστορική σημασία, αλλά και ως ένα γεγονός με πολιτική και επικοινωνιακή αξία αντιμετωπίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ τη συνάντηση που θα έχει σήμερα στο Βατικανό στις 11:00 ώρα Ελλάδος ο Αλέξης Τσίπρας με τον Πάπα Φραγκίσκο.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ο πρώτος αριστερός ευρωπαίος πολιτικός που γίνεται δεκτός στην έδρα της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας και αυτό ερμηνεύεται ως «αναγνώριση της ευρωπαϊκής αριστεράς, αλλά και της διεθνούς εμβέλειας του ΣΥΡΙΖΑ», αφού ταυτόχρονα είναι και ο πρώτος αρχηγός ελληνικού κόμματος που συναντά τον Πάπα.
Στην Κουμουνδούρου δεν κρύβουν σχεδόν τον ενθουσιασμό τους για την εξέλιξη αυτή, καθώς ο κ. Τσίπρας φαίνεται να αναδεικνύεται πέραν πάσης αμφιβολίας σε έναν πολιτικό με διεθνές κύρος, αναγνώριση και εμβέλεια.
Εκτιμούν δε ότι η ατζέντα της συζήτησης (κοινωνικά θέματα, μετανάστευση, περιβάλλον κλπ) θα δώσει την ευκαιρία να αναδεχθούν οι θέσεις της ευρωπαϊκής αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ με εκκωφαντικό τρόπο.
Σημειώνουν χαρακτηριστικά ότι ο Φραγκίσκος είναι ένας Πάπας με σημαντικές διεθνείς παρεμβάσεις ανθρωπιστικού χαρακτήρα, όπως για την αντιμετώπιση της φτώχειας, της κλιματικής αλλαγής και της διαφορετικότητας, ενώ επισημαίνουν και τις πρωτοβουλίες του για το μεταναστευτικό και κρίσιμα κοινωνικά προβλήματα, όπως η ανεργία. Θυμίζουν ακόμη την έκκλησή του να σταματήσει η σφαγή στη Γάζα, όπως και τις παρεμβάσεις του για ειρήνη στο Ιράκ και την Ουκρανία..
Ο κ. Τσίπρας πάντως φρόντισε να τηρήσει το… πρωτόκολλο πριν την επίσκεψη, καθώς ενημέρωσε τηλεφωνικά τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για τη συνάντηση. Συνομίλησε μαζί τους για την πρωτοβουλία και τη ατζέντα της συνάντησης, αλλά δεν φέρεται να ζήτησε τη βοήθειά τους για κάποιο θέμα, καθώς το ταξίδι έχει οργανωθεί άρτια. Θεώρησε όμως ορθό να έχει μαζί τους επικοινωνία, στο πλαίσιο των άριστων σχέσεων, που οικοδομεί πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ με τον εκκλησιαστικό παράγοντα, αφού πρόκειται για μια συνάντηση που ασφαλώς έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για εκείνους.