Με τις ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας πέρασε το νομοσχέδιο για την Παιδεία, ωστόσο, από τους ΑΝΕΛ υπήρξε διαρροή στο άρθρο 3 για το πανεπιστημιακό άσυλο την οποία καταψήφισε ο Δημήτρης Καμμένος.
Η ΝΔ είχε καταθέσει αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία επί των άρθρων 3 (για τις ακαδημαϊκές ελευθερίες), 15 (για την ανάδειξη πρυτάνεων και αντιπρυτάνεων) και 32, 34, 36 (για διαδικασία ίδρυσης, επιλογή φοιτητών και επιλογή διδασκόντων σε ΠΜΣ) και επί της τροπολογίας του υπουργείου Δικαιοσύνης για την «τροποποίηση-συμπλήρωση διατάξεων του Κώδικα Συμβολαιογράφων (ν. 2830/2000) και επανακαθορισμός του νομοθετικού πλαισίου των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων.
Αναλυτικά τα αποτελέσματα της ονομαστικής ψηφοφορίας:
Άρθρο 3 ναι: 148, όχι: 98, παρών: 12
Άρθρο 15 ναι: 149, όχι: 89, παρών: 20
Άρθρο 32 ναι: 149, όχι: 104, παρών: 5
Άρθρο 34 ναι: 163, όχι: 74, παρών: 21
Άρθρο 36 ναι: 149, όχι: 104, παρών: 5
Η τροπολογία 1177/119 ναι: 149, όχι: 104, παρών: 6
Επί της αρχής το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με 149 υπέρ, 104 κατά και 5 παρών.
Απώλεια είχε η κυβερνητική πλειοψηφία κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την Παιδεία, καθώς ο προσφάτως εκλεγείς αντιπρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Καμμένος καταψήφισε το άρθρο για την επαναφορά του πανεπιστημιακού ασύλου.
Το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για ονομαστική ψηφοφορία αφορά στην ψήφιση του νομοσχεδίου επί της αρχής, επί των άρθρων 3 (για τις ακαδημαϊκές ελευθερίες), 15 (για την ανάδειξη πρυτάνεων και αντιπρυτάνεων) και 32, 34, 36 (για διαδικασία ίδρυσης, επιλογή φοιτητών και επιλογή διδασκόντων σε ΠΜΣ) και επί της τροπολογίας του υπουργείου Δικαιοσύνης για την «τροποποίηση-συμπλήρωση διατάξεων του Κώδικα Συμβολαιογράφων (ν. 2830/2000) και επανακαθορισμός του νομοθετικού πλαισίου των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων.
Από τους υψηλούς τόνους της κοινοβουλευτικής συζήτησης για το νομοσχέδιο για την Παιδεία, δεν έλειψαν και οι αιχμηρές επιθέσεις: Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είπε πως... ο αρχηγός της ΝΔ έχει «πολλά νεύρα» ενώ από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαπίστωσε πως ο πρωθυπουργός... «χρειάζεται διακοπές».
«Τα νεύρα δεν κάνουν καλό» είπε ο πρωθυπουργός για τον πρόεδρο της ΝΔ και τον «παρότρυνε» αντί να «ανακαλύπτει κάτι κάθε τόσο και να ζητά μία εξεταστική κάθε δεκαπέντε μέρες, μήπως να φτιάχνανε στην Πειραιώς μία εξεταστική επιτροπή για να ανακαλύψετε την αιτία που σας προκαλεί τόσα νεύρα;». «Γιατί τα νεύρα, στο τέλος, δεν θα σας οδηγήσουν σε καλό», είπε.
Ο πρωθυπουργός καταλόγισε, ακόμη, στον κ. Μητσοτάκη ότι «έφτασε στο σημείο να χάσει και κάθε ίχνος της αστικής ευγένειας που τον διακρίνει κατά τα άλλα». «Φτάσατε στο σημείο την ημέρα των γενεθλίων μου, αντί για ευχές να μου απευθύνετε ύβρεις, ότι είμαι ψεύτης και κλέφτης» είπε.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΝΔ πέρασε στην αντεπίθεση, λέγοντας πως ο πρωθυπουργός «έχει χάσει την επαφή με την πραγματικότητα». «Χρειάζεστε διακοπές» είπε ο Κ.Μητσοτάκης.
Τον κάλεσε, δε, να πάει να μιλήσει στους αγρότες «είτε καθισμένος σε σανό είτε ανεβασμένος σε τρακτέρ».