Όπως αναφέρουν σε έκθεση τους με ημερομηνία 8 Αυγούστου, ο ιδιωτικός τομέας στην Ελλάδα έχει περιθώρια απομόχλευσης, το οποίο σημαίνει μικρότερα χαρτοφυλάκια δανείων, χαμηλότερα κέρδη και ως εκ τούτου μικρότερη λογιστική αξία.
Κατά συνέπεια, οι αναλυτές του διεθνούς οίκου είναι πιο αρνητικοί και αξιολογούν και τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες με «Underperform».
Όσον αφορά τα έσοδα από τόκους και τα προ φόρων κέρδη, οι προβλέψεις τους είναι 10-15% και 10-35% κάτω από το μέσο όρο των αναλυτών.
Σύμφωνα με την έκθεση της Bank of America Merill Lynch, τα νέα δάνεια δεν θα αντισταθμίσουν τον αντίκτυπο της απομόχλευσης, ιδίως γιατί τα επιτόκια στα νέα δάνεια είναι πολύ υψηλά και θα περιορίσουν το μέγεθος των νέων όγκων.
Τα στοιχεία από την Πειραιώς δείχνουν πως τα επιτόκια στα νέα δάνεια είναι αρκετά υψηλότερα σε σχέση με τα παλιότερα σε όλες τις κατηγορίες δανείων. Επιπλέον, το spread των επιτοκίων αυτών σε σχέση με την Ισπανία, την Ιταλία ή άλλες χώρες της ευρωζώνης βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο μετά την κρίση.
Αν και τα υψηλότερα επιτόκια είναι θετικά για τα περιθώρια, αναμένεται να αποθαρρύνουν την λήψη νέων δανείων. Ιδίως από την στιγμή που κατά τη διάρκεια του κύκλου ανάκαμψης των ελληνικών αναμένεται αύξηση των επιτοκίων και τα στοιχεία της ΕΚΤ δείχνουν ότι σχεδόν όλα τα νέα δάνεια του ιδιωτικού τομέα είναι με κυμαινόμενο επιτόκιο.
Οι αναλυτές του διεθνούς οίκου εκτιμούν πως μια δημόσια bad bank που θα αγόραζε στοιχεία ενεργητικού στη λογιστική τους αξία θα βοηθούσε και θα είχε θετική επίπτωση στην εμπιστοσύνη.
Η Bank of America Merill Lynch υποβαθμίζει την τιμή-στόχο της μετοχής της Αlpha σε 1,83 ευρώ από 2,33 και της Εθνικής σε 0,32 ευρώ από 0,36. Την ίδια στιγμή αναβαθμίζει την τιμή-στόχο για την μετοχή της Πειραιώς σε 4,62 ευρώ από 4 προηγουμένως και της Eurobank σε 0,94 από 0,8 ευρώ.
Παράλληλα υποβαθμίζει την σύσταση της μετοχής των Alpha και Εθνική σε «Underpeform» από «Neutral».
Πηγή: euro2day.gr