Υπέρ της δημιουργίας ενός εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης για την ελληνική οικονομία, που θα στηριχθεί από όλα τα φιλοευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα, τάχθηκε ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του φερώνυμο ομίλου, κατά την ομιλία του στο συνέδριο που διοργάνωσε το Economist με θέμα την ελληνική οικονομία, χθες στο Καβούρι Την υιοθέτηση εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης
Ο κ. Μυτιληναίος υπογράμμισε τη σημασία της υποστήριξης του σχεδίου αυτού από όλες τις πολιτικές δυνάμεις που έχουν φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό, συμπεριλαμβανομένου και του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και από την επιχειρηματική κοινότητα. Τόνισε ότι ένα ευρύ πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, το οποίο θα στηρίζεται από τη μεγάλη πλειοψηφία μπορεί να περιλαμβάνει μέτρα αναδιάρθρωσης του χρέους με ορίζοντα 5-7 χρόνια.
“Εμείς οι Ελληνες πρέπει να πάρουμε στα χέρια μας τις μοίρες μας. Η μεγάλη δύναμη της Ελλάδας είναι η θέληση όλοι μαζί να σώσουμε τη χώρα. Η μείωση του χρέους πρέπει να συνοδευτεί από ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων “ δήλωσε ο κ. Μυτιληναίος, ενώ αναφερόμενος στην ΕΕ είπε ότι πρέπει να κινηθεί προς μία ουσιαστική ενοποίηση για τη δημιουργία μίας Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης χωρίς λιτότητα, μέσω ενός κοινού συντάγματος ικανού να φέρει ουσιαστική οικονομική και αμυντική ολοκλήρωση.
Στο συνέδριο συμμετείχε και ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, επί προεδρίας Ομπάμα, κ. Jack Lew, ο οποίος τόνισε ότι η δημοσιονομική πρόοδος θέτει τις βάσεις για υψηλότερη ανάπτυξη στο μέλλον. Υπογράμμισε πάντως ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια ενώ θεωρεί ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα ήταν πιο ισχυρή αν χρησιμοποιούσε πληρέστερα το διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο. Ιδιαίτερες αναφορές έκανε στην αμερικανική οικονομία και τον τρόπο που επελέγη για να ξεπεράσει την κρίση, ενώ υπερασπίστηκε τις επιλογές της προεδρίας Ομπάμα για την εμπορική συμφωνία ΤΤΙΡ κλπ.