Η προαναγγελθείσα από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο αποσαφήνιση της θέσης του ΔΝΤ για τις τράπεζες έγινε γεγονός δια του επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν. Με δήλωσή του ξεκαθαρίζει πως δεν τίθεται κανένα θέμα χρηματοπιστωτικής σταθερότητας για την Ελλάδα και πως το Ταμείο αποδέχεται τη θέση της ΕΚΤ να μη γίνει AQR αλλά να έρθει νωρίτερα το stress test.
Στη δήλωσή του, που έγινε στο FT Investment Management Summit, ο Πολ Τόμσεν αναφέρει:
«Στο θέμα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, πρέπει να δώσω έμφαση στο ότι δεν βλέπουμε καμία ανησυχία για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ελλάδα. Το θέμα είναι ότι χρειάζεται να είμαστε σίγουροι ότι υπάρχει στρατηγική για να αντιμετωπιστεί μεσοπρόθεσμα το θέμα των ιδιαίτερα υψηλών μη εξυπηρετούμενων δανείων. Υπό αυτό το πρίσμα, προτείναμε να επικαιροποιηθεί το Asset Quality Review (AQR) που έγινε το 2015 ως την επόμενη άνοιξη. Η ΕΚΤ αντιπρότεινε να έρθει νωρίτερα το ήδη προγραμματισμένο stress test και να προχωρήσει σε στοχευμένες αξιολογήσεις ενεργητικού, υποδεικνύοντας ότι αυτό θα μας επιτρέψει να συγκεντρώσουμε τις απαραίτητες πληροφορίες, ώστε να αξιολογήσουμε αν η υφιστάμενη στρατηγική για την εξασφάλιση της ισχύος του τραπεζικού συστήματος είναι επαρκής, χωρίς να χρειάζεται να προχωρήσουμε σε AQR. Νομίζουμε ότι αυτή είναι μια εποικοδομητική πρόταση που επιτυγχάνει τους ίδιους ευρύτερους στόχους και συζητούμε τώρα τις ακριβείς λεπτομέρειες με τους συναδέλφους της ΕΚΤ».
Τις εξελίξεις είχε προδιαγράψει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας χθες στον AΝΤ1. Είχε πει πως δεν θα χρειαστεί μεγαλύτερη εποπτεία από αυτή που προβλέπει ο SSM για τις ελληνικές τράπεζες και ερωτηθείς για τις πιέσεις του ΔΝΤ, απάντησε ότι «μέχρι την Παρασκευή θα ξέρουμε», προσθέτοντας ότι το ΔΝΤ θα επικοινωνήσει τη θέση του για τις ελληνικές τράπεζες, μετά και τις δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι για επιτάχυνση των stress tests.
Δεν αλλάζει κάτι στο χρονοδιάγραμμα των stress tests, θα σπρώξουν τον SSM να βγάλει τα αποτελέσματα πριν το καλοκαίρι, για να ξέρουμε την κατάσταση πριν βγούμε από το πρόγραμμα, εξήγησε ο υπουργός, τονίζοντας ότι δεν θα χρειαστεί μεγαλύτερη εποπτεία στις τράπεζες.
Οι ελληνικές τράπεζες είναι σε καλή κατάσταση, κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει, και αυτό θα βελτιώσει και τη ρευστότητα, υπογράμμισε.