Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
CNBC
Η Ευρώπη βάζει νερό στο κρασί της για την Ελλάδα
Το ελληνικό πρόγραμμα πρόκειται να λάβει τέλος τον ερχόμενο Αύγουστο, ωστόσο οι αμφιβολίες για το αν η χώρα θα μπορέσει να σταθεί στα πόδια της μετά το καλοκαίρι παραμένουν, επισημαίνει το CNBC σε δημοσίευμά του.
Πέμπτη, 26/10/2017

Αφότου εφάρμοσε εκατοντάδες νέους νόμους ως αντάλλαγμα για την οικονομική βοήθεια, η Αθήνα ετοιμάζεται να «απελευθερωθεί» από τους διεθνείς πιστωτές το 2018. Η Ελλάδα έχει συμμορφωθεί στις απαιτήσεις των πιστωτών, έχει αποφύγει τις πολιτικές κρίσεις και αναπτύσσεται και πάλι. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ευρώπη θα θέλει να «ξεφορτωθεί» αυτό το οικονομικό βάρος το συντομότερο δυνατό και επομένως είναι απίθανο να προσφέρει επιπρόσθετη οικονομική αρωγή μετά το επόμενο καλοκαίρι.

«Το πρόβλημα της Ευρώπης είναι ότι θέλει να αφήσει πίσω της το θέμα της Ελλάδας το συντομότερο δυνατό», επιβεβαίωσε ανώτατος αξιωματούχος από το περιβάλλον της διαδικασίας, μιλώντας στο διεθνές δίκτυο.

Αυτό σημαίνει πως, παρότι η ελληνική οικονομία έχει επιστρέψει σε ανάπτυξη, η ΕΕ θα κάνει ό,τι μπορεί για να διασφαλίσει πως η Αθήνα θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα και δεν θα αποτελεί πια πονοκέφαλο για την περιοχή.

Έρχεται «καθαρή έξοδος»

Κατά συνέπεια, η Ελλάδα βρίσκεται σε πορεία προς «καθαρή έξοδο» από το τρέχον πρόγραμμα -μετά τις 20 Αυγούστου του 2018, η χώρα δεν θα έχει πλέον μια ομάδα ξένων πιστωτών να απαιτούν εκατοντάδες νέες μεταρρυθμίσεις ως αντάλλαγμα για χρήματα.

Πρόκειται για καλά νέα για την Ελλάδα, για την Ευρώπη και για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά μπορεί να αποδειχθούν βραχύβια. Μεταξύ των διεθνών πιστωτών εκφράζονται ανησυχίες πως, παρότι η Ελλάδα θα έχει αρκετά χρήματα, ίσως να μη δώσει συνέχεια στο τρέχον momentum των μεταρρυθμίσεων.

Η Ελλάδα «έχει ισορροπημένο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και ένα (μεταβλητό) πρωτογενές πλεόνασμα με ελάχιστους τόκους, επομένως δεν απαιτείται πολλή δράση απλά για να διατηρηθεί το status quo», επεσήμανε ο Daniel Gros, διευθυντής στο European Policy Studies.

Ωστόσο, «κανένα από τα διαρθρωτικά ζητήματα (δημόσια διοίκηση, επιβολή συμβολαίων κ.λπ.) δεν έχει επιλυθεί. Η χώρα συνεχίζει να εγκρίνει όλους τους νόμους και τους κανονισμούς που απαιτεί η Τρόικα (το ΔΝΤ, η Κομισιόν και η ΕΚΤ), αλλά στην πραγματικότητα λίγα έχουν αλλάξει», πρόσθεσε.

Έπειτα από μια μικρή υποχώρηση στην ανάπτυξη το 2016, η Ελλάδα αναμένεται να αναπτυχθεί με περίπου 2% το 2017, σύμφωνα με προβλέψεις της Κομισιόν, υπενθυμίζει το διεθνές δίκτυο.

«Αρχίζει με αργούς ρυθμούς να αναπτύσσεται, ωστόσο η κληρονομιά της κρίσης είναι πολύ μεγάλη», τόνισε η Maartje Wijffelaars, ανώτατη οικονομολόγος στην Global Economics and Markets της RaboResearch.

Η ελληνική οικονομία είναι ακόμη περίπου κατά 30% συρρικνωμένη σε σύγκριση με πριν την κρίση και η ανεργία συνιστά ξεκάθαρο πρόβλημα, ιδιαίτερα στους νέους, μια ομάδα στην οποία διαμορφώνεται περίπου στο 40%.

Περιμένοντας την αναδιάρθρωση χρέους

Υπάρχει ακόμη ένας παράγοντας που θα μπορούσε να βοηθήσει την Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της: η αναδιάρθρωση χρέους. Ωστόσο, ούτε καν αυτό δεν συνιστά σαφή ένδειξη πως η Ελλάδα δεν θα εξελιχθεί ξανά σε πρόβλημα για την Ευρώπη, ιδιαίτερα καθώς δεν υπάρχει απόφαση για το πώς αυτή η αναδιάρθρωση θα εφαρμοστεί. Οι Ευρωπαίοι πιστωτές δεν θέλουν να εκκινήσουν συγκεκριμένες διαπραγματεύσεις επάνω στο χρέος μέχρι να ολοκληρωθούν οι αξιολογήσεις -πιθανώς οδηγώντας αυτή τη συζήτηση μέχρι και μέσα στην επόμενη χρονιά.

«Όσο το πρόβλημα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας δεν θα αντιμετωπίζεται επαρκώς, οι κίνδυνοι της πτώχευσης στο χρέος και του Grexit παραμένουν», είχε υπογραμμίσει η Wijffelaars σε έκθεσή της τον Μάιο.

Ο Claus Vistesen, οικονομολόγος για την ευρωζώνη στο Pantheon Macroeconomics, υποστήριξε πως οι ευρωπαϊκοί θεσμοί με κάποιο τρόπο θα συνεχίσουν την εποπτεία στην Ελλάδα.

Η Ελλάδα «δεν μπορεί, εξ ορισμού, να σταθεί στα πόδια της, δεδομένου ότι στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανήκει πάνω από το 80% του συνολικού της χρέους. Θα συνεχίσουν να επιβάλλουν ισχυρή επίβλεψη», εξήγησε.

Πηγή: euro2day.gr

Συναφείς αναρτήσεις
Oι χρεώσεις δικτύων, οι φόροι και οι εισφορές στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος φαίνεται πως μπαίνουν στο στόχαστρο της νέας ...
  Τέλος στην προοπτική δημιουργίας νέων προτύπων για τις συμβάσεις ΡΡΑ βάζει ο Ευρωπαίος Ρυθμιστής (ACΕR), στον οποίο η Κομισιόν ...
Σε βαρύ μνημόνιο εξακολουθεί να βρίσκεται η Aλουμύλ Μυλωνάς, παρά την διευθέτηση των δανείων της ύψους 160 εκατ. ευρώ, αφού ...
“Κόκκινη κάρτα” στην πρόταση του υπουργείου Περιβάλλοντος- Ενέργειας για ενεργοποίηση του ειδικού μηχανισμού αντιστάθμισης των αυξήσεων των τιμών χονδρικής του ...
Τον Απόστολο Τζιτζικώστα προτείνει η κυβέρνηση για Επίτροπο στην Ε.Ε., εκ μέρους της χώρας μας. Αυτό ανακοίνωσε ο κυβερνητικός ...
Δεύτερη θητεία στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αφού οι Πράσινοι βουλευτές συμφώνησαν να την υποστηρίξουν, μετά ...
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι ανοίγει το δρόμο για την έναρξη διαδικασίας περί υπερβολικού ελλείμματος κατά επτά κρατών-μελών, ...
Μεικτές τάσεις καταγράφουν βασικοί ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες στην έναρξη της συναλλακτικής εβδομάδας, με τους επενδυτές να αναμένουν με ενδιαφέρον τα ...
Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζανκάρλο Τζορτζέτι, μιλώντας σήμερα στις αρμόδιες επιτροπές του ιταλικού κοινοβουλίου, αναφέρθηκε στα δημοσιονομικά της χώρας ...