"Ο κ. Μητσοτάκης, αντί της χρονοβόρου διαδικασίας του εξωδικαστικού συμβιβασμού και των ατελείωτων δικαιολογητικών που υποχρεώνονται να συγκεντρώνουν οι επιχειρήσεις, θα προτείνει να υπάρχει μια συμφωνία μεταξύ της τράπεζας και του οφειλέτη η οποία θα συμπαρασύρει και όλα τα άλλα τυχόν χρέη τους στο Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία", είναι το στίγμα που φέρνει σε πρώτο πλάνο η Νέα Δημοκρατία.
Παράλληλα, η πρόταση Μητσοτάκη, όπως αυτή θα αποτυπωθεί μέσα από την ομιλία του, περιλαμβάνει δύο βήματα:
- Οι τράπεζες να υποχρεώνονται να προτείνουν την αναδιάρθρωση των χρεών του οφειλέτη με βάση τις προβλέψεις που έχουν ήδη γίνει από τις ίδιες.
- Εφόσον επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ οφειλέτη και τραπεζών, το ποσοστό της διαγραφής να συμπαρασύρει αυτόματα και αναλογικά όλες τις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Με άλλα λόγια, αν το ποσοστό διαγραφής των χρεών ενός οφειλέτη προς τράπεζες είναι Χ%, αυτό αυτόματα σημαίνει ότι Χ% θα είναι και το ποσοστό διαγραφής των προσαυξήσεων και των προστίμων προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία.
Όπως επισημαίνουν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η γαλάζια πρόταση αφορά επιχειρήσεις που βρίσκονται σε λειτουργία, υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις και ισολογισμούς χρήσης, όπως επίσης και τους ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ από τη ρύθμιση εξαιρούνται, βέβαια, τα πρόστιμα που τυχόν έχουν επιβληθεί στους οφειλέτες για φοροδιαφυγή, απάτη σε βάρος του Δημοσίου ή κάποιου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.
Από το βήμα του 4ου προσυνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Μητσοτάκης θα εστιάσει και στις γαλάζιες προτάσεις για την επιστροφή στους πολίτες του υπερπλεονάσματος. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα αναφερθεί αναλυτικά στον τρόπο με τον οποίον θα μειωθεί δίκαια ο ΕΝΦΙΑ για όλους, την οικονομική ανακούφιση των μακροχρόνια άνεργων και την αποπληρωμή τμήματος των χρεών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες.
- 13.000 απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο.
Μέχρι αργά χθες το απόγευμα, περισσότεροι από 13.000 πολίτες είχαν δώσει τις απαντήσεις τους στο ερωτηματολόγιο της Νέας Δημοκρατίας για τις επιχειρήσεις και την επανεκκίνηση της οικονομίας. Από τις τοποθετήσεις τους προκύπτει πως το 93,3% επισημαίνει πως η κρίση έπληξε περισσότερο τους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα "γιατί έκλεισαν πολλές επιχειρήσεις και χάθηκαν πολλές θέσεις εργασίας", έναντι 6,7% που απαντά πως ο ιδιωτικός τομέας δεν έχει νοιαστεί και δεν έχει φροντίσει να ξεπεραστεί η κρίση τα τελευταία χρόνια, διότι οι επιχειρηματίες είχαν συσσωρευμένα κέρδη και χρήματα στο εξωτερικό. Παράλληλα, στην ερώτηση "ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική βιομηχανία", το 62,6% απαντά η έλλειψη σταθερότητας του φορολογικού πλαισίου που αλλάζει συνεχώς, το 47,6% απαντά η υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων, το 41,4% η γραφειοκρατία, το 23,1% η έλλειψη ρευστότητας, το 13,2% οι υψηλές ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων και το 8,2% το υψηλό κόστος της ενέργειας.