Είκοσι σειρές ομολόγων σε πέντε, που σημαίνει υψηλότερη εμπορευσιμότητα και ομαλοποίηση της καμπύλης επιτοκίων ενόψει νέας εξόδου της χώρας στις αγορές το 2018, σηματοδοτεί η ανταλλαγή ομολόγων των Ελληνικών τίτλων που προωθεί σήμερα η κυβέρνηση. Αν και δεν αποτελεί ευθέως έξοδο της χώρας στις αγορές και μοιάζει περισσότερο με λογιστικό συμμάζεμα των Ελληνικών τίτλων, δεν παύει να αποτελεί μία ευθεία πρόταση της Ελληνικής Δημοκρατίας προς τις αγορές να ανταλλάξουν τα ομόλογα που έχουν στα χέρια τους και ήταν διασκορπισμένα σε 20 σειρές, σε μόλις πέντε. Η Ελληνική Δημοκρατία, όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, προσκαλεί τους ιδιώτες ομολογιούχους να ανταλλάξουν περίπου 20 σειρές ομολόγων με 5 νέους τίτλους που θα έχουν λήξεις στα 5, 10, 15, 17 και 25 χρόνια.
Ειδικότερα, τo swap έχει στόχο οι υφιστάμενοι τίτλοι να ανταλλαχθούν με:
* τίτλο με κουπόνι 3,5% που λήγει 30 Ιανουαρίου του 2023
* τίτλο με κουπόνι 3,75% που λήγει 30 Ιανουαρίου του 2028
* τίτλο με κουπόνι 3,9% που λήγει 30 Ιανουαρίου του 2033
* τίτλο με κουπόνι 4% που λήγει 30 Ιανουαρίου του 2037
* τίτλο με κουπόνι 4,2% που λήγει 30 Ιανουαρίου του 2042.
Οι επενδυτές έχουν περιθώριο να αποδεχτούν την πρόταση για το swap μέχρι τις 28 Νοεμβρίου.
Η BNP Paribas, η Citigroup Global Markets Limited, η Deutsche Bank AG, το υποκατάστημα του Λονδίνου, η Goldman Sachs, η HSBC Bank plc και η Merrill Lynch International ενεργούν ως Joint Dealers Managers σε σχέση με τους διεθνείς επενδυτές. Η Alpha Bank, η Eurobank, η Εθνική Τράπεζα και η Τράπεζα Πειραιώς ενεργούν ως Co-Dealers Managers σε σχέση με τους εγχώριους επενδυτές και ως πράκτορες πληροφοριών και ανταλλαγής.
Η κίνηση για το swap, που αναμενόταν ευρέως το προηγούμενο χρονικό διάστημα, ξεκινάει και επισήμως.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαμορφώνεται στο 5,098%, εν αναμονή της ανταλλαγής των σειρών των ομολόγων που προέκυψαν από το PSI, ενώ παράλληλα οι αποδόσεις στο ελληνικό διετές ομόλογο διατηρούνται κάτω από το ψυχολογικό όριο του 3%, στο 2,91%.