Αισιόδοξα μηνύματα για την επόμενη μέρα της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, με το κλίμα να αντιστρέφεται με αργά αλλά σταθερά βήματα, όπως δηλώνουν Οικονομικοί Διευθυντές εταιρειών της Ευρώπης, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Έρευνας CFO που πραγματοποίησε η Deloitte για το τρίτο τρίμηνο (Q3) του 2017.
Πιο συγκεκριμένα, σημάδια ανάκαμψης για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας προκύπτουν μέσω των απαντήσεων των Οικονομικών Διευθυντών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη χώρα, αίσθηση που συμβαδίζει με τον μέσο όρο των απαντήσεων σε ολόκληρη την Ευρώπη. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ευρωπαϊκής έρευνας της Deloitte, 1.546 CFOs (Οικονομικοί Διευθυντές) από 19 ευρωπαϊκές χώρες εκφράζονται με συγκρατημένη αισιοδοξία για τις επιχειρηματικές προοπτικές, τη δυνατότητα προσλήψεων και την οικονομική προοπτική των εταιρειών τους.
Σε ό,τι αφορά την ερώτηση «Τι πιστεύετε σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές της εταιρείας σας;», το 51% των ερωτηθέντων από την ελληνική αγορά εξέφρασε την αισιοδοξία του, ενώ το αντίστοιχο ευρωπαϊκό ποσοστό ήταν 43%. Παράλληλα, το κλίμα αβεβαιότητας που προέκυπτε από την προηγούμενη Ευρωπαϊκή Έρευνα CFO παρουσιάζει καθοδική τάση. Συγκεκριμένα, στην ερώτηση «Πώς κρίνετε το επίπεδο οικονομικής αβεβαιότητας που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις σας;», 78% των ερωτηθέντων από την ελληνική αγορά απάντησε «υψηλό», σε σχέση με το 82% του Q1.
Παράλληλα, ιδιαίτερα αισιόδοξη είναι και η πρόβλεψη των Οικονομικών Διευθυντών σχετικά με πιθανές προσλήψεις εργαζομένων μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Το 42% των CFOs στην Ελλάδα θεωρεί πως θα υπάρξουν νέες προσλήψεις σε αυτό το διάστημα, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρώπη κυμαίνεται στο 38%. Επιπλέον, θετικό στοιχείο για την ελληνική αγορά στην εν λόγω κατηγορία είναι το γεγονός πως μόλις το 7% θεωρεί πως θα υπάρξουν απολύσεις στο ίδιο διάστημα, ποσοστό μικρότερο κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες (Q1 - 18%) από τα αποτελέσματα τις προηγούμενης έρευνας.
Σε πλήρη εναρμόνιση με τα παραπάνω στοιχεία δείχνει να είναι η αίσθηση των Οικονομικών Διευθυντών αναφορικά με τα έσοδα των επιχειρήσεών τους, καθώς 76% των ερωτηθέντων από την Ελλάδα εκφράζει την άποψη πως τα έσοδα των εταιρειών τους θα αυξηθούν τους επόμενους 12 μήνες, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρώπη είναι χαμηλότερο, φτάνοντας το 69%.
Τέλος, η άποψη των Οικονομικών Διευθυντών σε ερωτήσεις όπως η ανάληψη ρίσκου, οι στρατηγικές προτεραιότητες και οι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τις επιχειρήσεις μέσα στους επόμενους μήνες παραμένει η ίδια με μικρές μόνο αλλαγές, που ολοκληρώνουν τη νέα, πιο αισιόδοξη στάση των CFOs απέναντι στο μέλλον των αγορών και της οικονομίας. Συγκεκριμένα, το 76% σε αντίθεση με το 82% του Q1 θεωρεί ακατάλληλη την περίοδο για ανάληψη επιχειρηματικών ρίσκων, η ευρύτερη ανάπτυξη του οργανισμού και ο έλεγχος του κόστους παραμένουν οι δύο σημαντικότερες στρατηγικές προτεραιότητες, ενώ η προοπτική της οικονομίας και οι γεωπολιτικές εξελίξεις αναφέρονται ως οι κυριότεροι κίνδυνοι που ενδέχεται να επηρεάσουν τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα.