Λίστα με ονόματα περίπου 100 επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων τα οποία φέρονται να έχουν εμπλοκή σε υποθέσεις λαθρεμπορίου στη διάρκεια του 2016, έδωσε στη δημοσιίοτητα το υπουργείο Οικονομικών, παράλληλα με την κατάθεση στη Βουλή του προυπολογισμού.
Παράλληλα κατέθεσε αναλυτικά στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων αναφορικά με τα αποτελέσματα των ελέγχων που διενεργήθηκαν σε επιχειρήσεις και φορολογούμενους μεγάλου πλούτου το 2016, αντίστοιχα στοιχεία για το δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου.
Στις υποθέσεις φοροδιαφυγής, οι ελεγκτές επέβαλαν συνολικά φόρους και πρόστιμα ύψους 2,5 δισ. ευρώ ενώ για αυτές του λαθρεμπορίου πάνω από 350 εκατ.
Στη συγκεκριμένη λίστα αποτυπώνονται 44 περιπτώσεις. Ξεχωρίζει η υπόθεση του πλοιοκτήτη του Αγία Ζώνη Ι και Αγία Ζώνη ΙΙ, η οποία έχει καταγραφεί το 2016, πολύ πριν τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου που προκάλεσε την τεράστια πετρελαιοκηλίδα στον Σαρωνικό. Αναφορά υπάρχει και στην περίπτωση της ΣΕΚΑΠ Α.Ε, με ένα πρόστιμο 37,5 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία αποτυπώνεται στη λίστα ως αστικά συνυπεύθυνη για λαθρεμπόριο τσιγάρων. Για την υπόθεση (χρονολογείται από το 2009), η εταιρεία έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη.
Πέντε διαφορετικές λίστες αποτυπώνουν πληθώρα ελέγχων. 898 υποθέσεις επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων με κατηγορίες μεγάλης φοροδιαφυγής και συνολικούς φόρους και πρόστιμα 2,2 δισ. ευρώ, στη μία λίστα, 342 υποθέσεις επιχειρήσεων με δέσμευση περιουσιακών στοιχείων για μη απόδοση παρακρατούμενων φόρων και ΦΠΑ 604,3 εκατ. ευρώ, στη δεύτερη, 918 υποθέσεις πλαστών και εικονικών τιμολογίων, στην τρίτη.
Τα πρόστιμα και οι φόροι για πλαστά και εικονικά φθάνουν τα 153,7 εκατ. ευρώ ενώ συνολικά τα εικονικά και πλαστά φορολογικά στοιχεία που διακινήθηκαν ανέρχονται σε 297,9 εκατ. ευρώ. Στην τέταρτη λίστα, καταγράφονται αριθμητικά 165 επιχειρήσεις στις οποίες μπήκε λουκέτο το 2016 λόγω φοροδιαφυγής.
Στα πιο φρέσκα στοιχεία, για το οκτάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2017, καταγράφονται οι έλεγχοι σε μεγάλες επιχειρήσεις και φορολογούμενους μεγάλου πλούτου. Αριθμητικά 16.640 υποθέσεις με βεβαίωση φόρων και προσαυξήσεων 2,6 δισ. ευρώ και εισπραξιμότητα η οποία με βάση πρόσφατες εκτιμήσεις της Κομισιόν κυμαίνεται πέριξ του 15%!