Άνεργος πέντε χρόνια, χωρίς ένσημα, που λαμβάνει μόνο ένα μηνιαίο επίδομα 200 ευρώ, δεν δικαιούται μερίσματος, διότι όπως του είπαν στο υπουργείο Εργασίας δεν έχει δύο μήνες ένσημα μέχρι το περασμένο Οκτώβριο...
Κατά τα άλλα, κοινωνικό μέρισμα και παρατράγουδα που μέσα στο τρέχον 15θήμερο το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων καλείται να καλύψει τα προβλήματα και να πιστώσει στους λογαριασμούς των δικαιούχων 750 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες από φορείς θιγόμενων κοινωνικών τάξεων και εν δυνάμει δικαιούχους, παρατηρούνται κενά και ενδεχόμενοι αποκλεισμοί σε περιπτώσεις ανέργων, φιλοξενούμενων, χήρων, ατόμων με ειδικές ανάγκες και προβλήματα αναπηρίας, ακόμα και μειονοτήτων, όπως οι Ρομά. Υπάρχουν δε, περιπτώσεις αυτοαπασχολούμενων με οικτρά χαμηλούς τζίρους τον χρόνο, που λαμβάνεται υπ’ όψη η φορολογική τους δήλωση, δηλαδή το εισόδημα που δήλωσαν φέτος για το 2016, που αποκλείονται.
με τις τελευταίες πληροφορίες που έχει στην διάθεσή του το Documento, δεν αλλάζει κάτι για τους ανέργους που παρά ταύτα έχουν ετήσιο τεκμαρτό εισόδημα, δηλωμένο στην εφορία. Όπως τονίζεται στο Documnto, «αυτή τη στιγμή δεν προβλέπεται αλλαγή. Ειδικά για όσους έχουν συμπληρώσει στις 31/10/2017 τουλάχιστον 6 μήνες συνεχόμενης ανεργίας εντός του τρέχοντος έτους (2017), όπως αυτό προκύπτει από τα μητρώα ανέργων του Οργανισμού Ασφάλισης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), δεν λαμβάνεται υπόψη τυχόν ατομικό εισόδημα του φορολογικού έτους 2016 από μισθωτή εργασία έως το ύψος των 9000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά το ποσό των 1.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μήνα ανεργίας πέραν των έξι μηνών εντός του έτους 2017.
Στο ερώτημα, ως προς το ποιοι αυτοαπασχολούμενοι δικαιούνται κοινωνικού μερίσματος, το υπουργείο Εργασίας απαντά στο Documento, ότι «δίδεται βάσει της φορολογικής δήλωσης και δεν σχετίζεται με το αν κάποιος είναι αυτοαπασχολούμενος ή μη».
Αναλυτικότερα:
-Όσοι είναι δικαιούχοι ΚΕΑ θα λάβουν το κοινωνικό μέρισμα;
Απάντηση: Αν πληρούν τα κριτήρια του Κοινωνικού Μερίσματος ναι. Πρέπει να κάνουν αίτηση όπως όλοι και θα διαπιστώσουν αν πληρούν τα κριτήρια.
-Οι άνεργοι, διακεκομμένα κατά το 2017, θα πάρουν το κοινωνικό επίδομα;
Απάντηση: Σύμφωνα με την ΚΥΑ, οι άνεργοι με τουλάχιστον 6 μήνες συνεχόμενης ανεργίας το 2017, δικαιούνται έκπτωση στο εισόδημα από μισθωτή εργασία (και μόνο) του 2016. Δεν τίθεται θέμα να δικαιούται ή όχι το εισόδημα κάποιος ανάλογα με το αν είναι άνεργος ή όχι.
-Υπάρχουν εξαιρέσεις ατόμων που παρά τα χαμηλά εισοδήματά τους, δεν θα λάβουν το κοινωνικό μέρισμα;
Απάντηση: Εφαρμόζονται μόνο οι εξαιρέσεις και τα κριτήρια που προβλέπει ο Νόμος και η ΚΥΑ.
-Πολίτες οι οποίοι δεν έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση, θα λάβουν ;
Απάντηση: Απαιτείται από το άτομο που υποβάλει αίτηση η ύπαρξη εκκαθαρισμένης φορολογικής δήλωσης πριν την 1/11/2017
-Συνταξιούχοι που θα πάρουν την επιστροφή από τις παρακρατηθείσες εισφορές του 2012, θα λάβουν και το κοινωνικό μέρισμα;
Απάντηση: Είναι άσχετο το ένα θέμα με το άλλο. Αν πληρούν τα κριτήρια ναι.
-Συνταξιούχοι που λαμβάνουν σύνταξη από το εξωτερικό κι έχουν ένα μικρό εισόδημα από την Ελλάδα σήμερα (είτε αγροτική σύνταξη, είτε ενοίκιο), θα λάβουν;
Απάντηση: το εισόδημα διαπιστώνεται από το Ε1 του 2017 για το φορολογικό έτος 2016.
-Υπάρχουν περιπτώσεις απατεώνων που θα πάρουν το κοινωνικό μέρισμα και τι έχει κάνει η κρατική μηχανή για να αποκλείσει αυτούς που δεν δικαιούνται;
Απάντηση: Γίνονται όλοι οι προβλεπόμενοι από την ΚΥΑ και το Νόμο έλεγχοι και διασταυρώσεις. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του Documento διαπιστώθηκαν περιπτώσεις ατόμων που υπέβαλαν αίτηση (περί τις 10.000) αλλά κόπηκαν λόγω... πολυτελούς διαβίωσης, καθώς εμφάνιζαν δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία ή διέθεταν οικιακούς βοηθούς.
Σε κάθε περίπτωση εξετάζονται διορθώσεις για τους φιλοξενούμενους, π.χ. για να μπορεί και ο φιλοξενούμενος θανόντος να υποβάλει ο ίδιος αιτήσεις για να πάρει το νοικοκυριό το μέρισμα.
Συγκεκριμένα:
1.Οι γονείς θα μπορούν να δηλώνουν σε συγκεκριμένο πεδίο στην ηλεκτρονική πλατφόρμα το τέκνο που έχει γεννηθεί το 2017.
2.Θα θεωρούνται προστατευόμενα τέκνα ,όσα παιδιά είναι έως 25 ετών εφόσον έχουν ΑΦΜ αλλά δεν υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις.
3. Όσοι φιλοξενούνταν σε ανθρώπους που έχουν αποβιώσει, το σύστημα θα τους παρέχει τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση με τα δικά τους στοιχεία.
4.Οι ανασφάλιστες χήρες θανόντος θα μπορούν να μπαίνουν στο σύστημα και να υποβάλουν αίτηση με τα δικά τους στοιχεία.
Στις «παγίδες» αποκλεισμού των χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων από την καταβολή του κοινωνικού μερίσματος συγκαταλέγεται ακόμη και η λήψη του κοινωνικού μερίσματος που δόθηκε το 2016. Όπως εξηγούν λογιστές, στο εισόδημα συμπεριλαμβάνονται όλα τα επιδόματα, κάθε μορφής χρηματικές μεταβιβάσεις, τα επιδόματα στήριξης τέκνων του ΟΓΑ, τα επιδόματα τριτέκνων ή πολυτέκνων, το φοιτητικό επίδομα των 1.000 ευρώ, το ΕΚΑΣ, το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, τα επιδόματα ανεργίας, τα προνοιακά επιδόματα και οι συντάξεις αναπηρίας, όπως επίσης και οι τόκοι καταθέσεων.
Την κατάσταση επιβαρύνει ο συνυπολογισμός των τεκμηρίων διαβίωσης, ενώ προβλήματα και αποκλεισμούς προκαλεί ο συνυπολογισμός των «φιλεξενούμενων» στα σπίτια γονέων ή συγγενών. Μετά από πολλές αντιδράσεις, ιδιαίτερη μέριμνα θα υπάρξει, σύμφωνα με πληροφορίες, για τα τέκνα που αποκτήθηκαν εντός του 2017 καθώς μέχρι πρότινος δεν μπορούσαν να δηλωθούν. Λύση βρέθηκε και για τους στρατιωτικούς, κυρίως 5ετούς θητείας, οι οποίοι κατά τις πρώτες ώρες λειτουργίας της εφαρμογής απορρίπτονταν.
Την ίδια ώρα άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι την περασμένη Πέμπτη υπήρξε συνεργασία της αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης κυρίας Θεανώ Φωτίου με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Χουλιαράκη προκειμένου να αντιμετωπιστούν ζητήματα που προέκυψαν κατά την υποβολή των δηλώσεων για το κοινωνικό μέρισμα από τους πολίτες. Χαρακτηριστικά, κοινωνικές οργανώσεις ατόμων με αναπηρία, υποστηρίζουν ότι υπάρχουν 100 χιλιάδες άτομα που μένουν μόνα τους και δεν δικαιούνται του κοινωνικού επιδόματος, επειδή δεν πληρούν την προϋπόθεση των 25 ενσήμων .
Μέχρι και την Πέμπτη είχαν υποβληθεί στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης 1.675.596 αιτήσεις, όπου είχαν εγκριθεί οι 719.814, δηλαδή ούτε οι… μισές! Το μέσο ποσό ανά πολίτη, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία διαμορφωνόταν στα 574,86 ευρώ.