Οι πραγματικοί λόγοι της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου στην Ελλάδα αποκαλύφθηκαν χθες όταν κατά την τηλεοπτική συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε είπε ότι η Συνθήκη της Λωζάννης χρειάζεται επικαιροποίηση και πως με τους Έλληνες μπορούμε να συζητήσουμε τα πάντα από το Α - Ω. Η Ελληνική πλευρά μένει να φανεί σήμερα πως θα παραταχθεί απέναντι στις επεκτατικές δηλώσεις του Σουλτάνου, ο οποίος βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, αφού έχει ανοίξει μέτωπα και με τις ΗΠΑ και με Ισραήλ, σχέσεις τις οποίες έσπευσε η κυβέρνηση του κ. Αλ. Τσίπρα να ενδυναμώσει.
Πάντως, αν θέλει η Ελλάδα να καταστεί δίαυλος επικοινωνίας της γείτονος με τη Γρμανία και τις ΗΠΑ, δηλώσεις σαν την χθεσινή, όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές, δεν οδηγούν πουθενά, ειδικά τη στιγμή που ο Τούρκος πρόεδρος ζητεί από την Ελλάδα την έκδοση των συμπατριωτών του αξιωματικών που ζήτησαν πολιτικό άσυλο στη χώρα μας μετά το πραξικόπημα. Δηλαδή, η Ελλάδα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έχει όπλα και επιχειρήματα να αντιταχθεί απέναντι στις αξιώσεις του Σουλτάνου...
Το crash test για τον Τούρκο πρόεδρο θα είναι το διήμερο, σήμερα και αύριο, σε Αθήνα και Θράκη. Αν και οι συζητήσεις μεταξύ των διπλωματικών γραφείων της ελληνικής και τουρκικής προεδρίας συνεχίζονταν και μετά την επίσημη ανακοίνωση των ημερομηνιών της επίσκεψης ο σχεδιασμός προβλέπει σήμερα Πέμπτη, υποδοχή από τον Προκόπη Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο, συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, επίσκεψη στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα και δείπνο στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Επίσης, αύριο θα υπάρξει συνάντηση με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη , ξενάγηση στην Ακρόπολη και φυσικά ιδιωτική επίσκεψη στη Θράκη.
Ειδικά για την τελευταία το παρασκήνιο θέλει την Αθήνα να ζητά τη δέσμευση του Τούρκου προέδρου ότι δεν θα υπάρξει καμία αναφορά σε «τουρκική μειονότητα», παρά μόνο σε μουσουλμανική και δεν θα σηκωθούν από τον κόσμο τουρκικές σημαίες.
Η στάση της τουρκικής αντιπροσωπείας και του Τούρκου προέδρου, το να τηρήσει δηλαδή τα συμφωνηθέντα, θα αποτελέσει και το πρόκριμα για τη στάση της Αθήνας στο αίτημα της τουρκικής διπλωματίας να είναι η Αθήνα ο δίαυλος επικοινωνίας της με τη Δύση, όσο τουλάχιστον διαρκούν οι κάκιστες σχέσεις της με Βερολίνο και Ουάσινγκτον.
Από εκεί και μετά Τσίπρας και Ερντογάν, στην ατζέντα των διμερών σχέσεων, αναμένεται να συζητήσουν τη στάση της Άγκυρας να «κλειδώνει» συνεχώς μεγάλες περιοχές για ασκήσεις στην προσπάθειά της να αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο, αλλά και την Κυπριακή ΑΟΖ και φυσικά τη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας για το προσφυγικό την οποία η Αθήνα στηρίζει ως τη μοναδική αυτή τη στιγμή πρόταση στο τραπέζι.
Φυσικά από το τραπέζι των συζητήσεων δεν θα λήψει το Κυπριακό. Από το απόγευμα της περασμένης Κυριακής Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Αναστασιάδης είχαν τηλεφωνικές συνομιλίες για το θέμα με τις δύο πλευρές να μην είναι αρνητική για νέα διάσκεψη, αρκεί βεβαίως να μην καταλήξει και αυτή σε αποτυχία όπως οι δύο προηγούμενες στην Ελβετία.
Ανάλογο παρασκήνιο με το διπλωματικό υπήρξε και στο θέμα της ασφάλειας του Τούρκου προέδρου. Μάλιστα η παραφιλολογία για το θέμα φούντωσε και από τη σύλληψη των 9 Τούρκων μελών του Επαναστατικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Μετώπου οι οποίοι συνελήφθησαν μετά από επιχείρηση της αντιτρομοκρατικής σε γιάφκες στο Νέο Κόσμο και την Καλλιθέα. Σύμφωνα μάλιστα με πηγές της ΕΛΑΣ των συλλήψεων αυτών δεν προηγήθηκε καμία προσυνεννόηση ή επαφή με τις τουρκικές αρχές.
Από εκεί και μετά ο Ερντογάν φέρνει σήμερα μαζί του στην κυριολεξία έναν μικρό στρατό. Από τη Δευτέρα έφτασαν στην Αθήνα Τούρκοι κομάντος οι οποίες συμμετείχαν σε συσκέψεις της ΕΛ.ΑΣ ενώ προχώρησαν και σε αυτοψία των διαδρομών από τις οποίες θα περάσει ο Τούρκος πρόεδρος. Μαζί με τους Τούρκους κομάντος στην Ελλάδα έφτασαν και 3 θωρακισμένα αυτοκίνητα τα οποία θα χρησιμοποιήσει ο Τούρκος πρόεδρος ενώ σήμερα και αύριο ειδικά το κέντρο της Αθήνας και το Σύνταγμα, σε ξενοδοχείου του οποίο θα καταλύσει ο Ταγίπ Ερντογάν, θα είναι επί της ουσίας απροσπέλαστο για τους πολίτες.