Περίπου 40 μετοχές βρίσκονται στην κατηγορία της επιτήρησης, δηλαδή διαπραγματεύονται για μικρό διάστημα μέσα στην ημέρα, αν φανταστεί κανείς ότι η συνεδρίαση στο Χ.Α. ξεκινά στις 10.30 το πρωί και ολοκληρώνεται στις 17.15 το απόγευμα και 23 μετοχές βρίσκονται σε αναστολή διαπραγμάτευσης. Ο τζίρος στο Χρηματιστήριο από το 1 δις. ευρώ της περιόδου 2008 με το ζόρι ξεπερνάει σήμερα τα 40 εκατ. ευρώ. Εταιρείες ορόσημα για την πορεία της «αγοράς», όπως αποκαλείται παραδοσιακά το Χρηματιστήριο, πλέον έχουν φτάσει στα αζήτητα. Βωβός, Ελληνική Υφαντουργία (της παλιάς οικογένειας υφαντουργών, Ακκά), Euromedica και Axon(συμφερόντων Θωμά Λιακουνάκου), Μηχανική (η κατασκευαστική εταιρεία του Πρόδρομου Εμφιετζόγλου), ο Τηλέτυπος (η εταιρεία που διαχειρίζεται το Mega Channel), οι μετοχές τους δεν διαπραγματεύονται καν. Ακόμα και ο «προθάλαμος» της «αναστολής διαπραγμάτευσης» ή της επιστροφής στις ομαλές συνθήκες, γνωστή και ως «επιτήρηση», που λειτουργεί τέσσερις φορές σε κάθε χρηματιστηριακή συνεδρίαση, περιλαμβάνει μια σειρά από παλιές παραδοσιακές επιχειρήσεις, όπως ο Βαράγκης, ο Μπουτάρης, η Άττικατ, η ακτοπλοϊκή ΑΝΕΚ, η κατασκευαστική ΑΕΓΚ κ.ά.
Μοιραία, οι δουλειές έπεσαν και για τις χρηματιστηριακές εταιρείες. Εκεί που λειτουργούσαν περισσότερο από 1 εκατ. κωδικοί στο Χρηματιστήριο το 1999, τον περασμένο Νοέμβριο ήταν ενεργές περίπου 15 χιλιάδες μερίδες! Σήμερα υπολογίζεται ότι εργάζονται μόλις 600 άτομα στις χρηματιστηριακές έναντι 5.500 εργαζομένων που είχαν προσληφθεί το 1999 σε σύνολο όμως 90 ΑΧΕΠΕΥ. Το 2012 στο χρηματιστήριο είχαν παρουσία 74 χρηματιστηριακές. Ακόμη και οι συγχωνεύσεις-εξαγορές που επιχειρήθηκαν το 2011 δεν είχαν θετική κατάληξη, αφού όταν ενώνονται ζημιογόνες εταιρείες το αποτέλεσμα παραμένει αρνητικό. Η τελευταία συνένωση δυνάμεων μεταξύ 2 χρηματιστηριακών εταιρειών έγινε πριν εκπνεύσει το 2015 και αφορούσε την εξαγορά της Merit από τη Μίδας χρηματιστηριακή…
Οπότε, η αναστολή λειτουργίας της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ (σ.σ. η οποία είχε απασχολήσει τις αρχές και κατά το 2013…) στις αρχές της περασμένης εβδομάδας με απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς δεν έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία.
Μια ματιά στον ισολογισμό της Guardian Trust και τις επισημάνσεις του ορκωτού λογιστή στο πρώτο εξάμηνο του 2017, ήταν ο βασικότερος λόγος που ενεργοποίησε την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Γράφει ο ορκωτός, σύμφωνα με τον ισολογισμό του πρώτου εξαμήνου της τρέχουσας χρήσης, «οι αντίξοες συνθήκες που επικρατούν κατά τα τελευταία έτη στις αγορές αγαθών, χρήματος και κεφαλαίου, έχουν επηρεάσει δυσμενώς τα αποτελέσματα και τη χρηματοοικονομική κατάσταση της εταιρείας. Το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων της εταιρείας στις 30/06/2017 ανήλθε στο ποσό των 1,416 εκατ. ευρώ έναντι 1,334 εκατ. ευρώ στις 31.12.2016. Τόσο στην χρήση 2017 όσο και στην χρήση 2016 το σύνολο τον ιδίων κεφαλαίων της εταιρείας ήταν κάτω του 50% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας και ήδη από τις 31/12/2014 συνέτρεχαν οι λόγοι εφαρμογής του άρθρου 47 του Κ.Ν. 2190/1920». Δηλαδή, εδώ και τρία χρόνια είχε επισημανθεί το πρόβλημα, χωρίς να έχει γίνει τίποτα… Ο ορκωτός συνεχίζει τονίζοντας πως, «κατά την συνεδρίαση της Τακτικής Συνέλευσης των μετόχων που θα πραγματοποιηθεί εντός του 2017 θα αποφασιστεί η λήψη κατάλληλων μέτρων με σκοπό την άρση εφαρμογής του άρθρου 47 του Κ.Ν. 2190/1920 όπως είναι η μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας με συμψηφισμό ζημιών. Για την αντιμετώπιση των υφιστάμενων προβλημάτων η Διοίκηση εξετάζει κάθε πρόσφορο μέτρο βελτίωσης της επιχειρηματικής απόδοσης μέσω περιορισμού των 12 εξόδων και βελτίωσης της εισπραξιμότητας των απαιτήσεων της που θα έχει σαν αποτέλεσμα την βελτίωση της χρηματοοικονομικής της θέσης στο 2017. Γι’ αυτό το λόγο η παρούσα χρηματοοικονομική πληροφόρηση έχει συνταχθεί με βάση την αρχή συνέχισης της επιχειρηματικής δραστηριότητας της Εταιρείας».
Όπως προκύπτει δε από τα οικονομικά στοιχεία, η εταιρεία είχε έρθει σε συμφωνία με πελάτες της για να αποπληρώσει υποχρεώσεις προς αυτούς. «Χωρίς να διατυπώσουμε επιφύλαξη στην γνώμη μας εφιστούμε την προσοχή», γράφει ο ορκωτός, «στην σημείωση 7.4 Μακροπρόθεσμες απαιτήσεις, όπου περιγράφονται τα παρακάτω γεγονότα:
α) στις 31/12/2015 εγκρίθηκε με απόφαση του ΔΣ της εταιρείας η ρύθμιση και εξόφληση σε 10 άτοκες ετήσιες δόσεις του ποσού απαίτησης 861 χιλ. περίπου από πελάτες της εταιρείας. Ο Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής της εταιρείας με σχετική Συμβολαιογραφική Πράξη-Δήλωση εγγυήθηκε την εμπρόθεσμη καταβολή των παραπάνω δόσεων για τις οποίες ενέχεται αδιαίρετα, αλληλέγγυα και σε ολόκληρο μαζί με τους πελάτες. Η εύλογη αξία του υπολοίπου των απαιτήσεων αυτών κατά την 30.06.2017 ανέρχεται πλέον στο ποσό των 665 χιλ.
β) η Διοίκηση της εταιρείας ενέκρινε την ρύθμιση και εξόφληση σε άτοκες ετήσιες δόσεις από 6-15 χρόνια του ποσού των € 154 χιλ. που προέκυψε από διάφορες συναλλαγές που κατήρτισε η εταιρεία με χρεώστες. Η εύλογη αξία του υπολοίπου των συγκεκριμένων απαιτήσεων στις 30/06/2017 ανέρχεται πλέον στο ποσό των 115 χιλ. γ) στα κονδύλια των περιουσιακών στοιχείων «Μακροπρόθεσμες απαιτήσεις» και «Λοιπές απαιτήσεις» συμπεριλαμβάνονται προκαταβολές έναντι αμοιβών προς μέλη της Διοίκησης ποσού 66 χιλ. € περίπου.